Qatar Airways-sjefen gir American Airlines og Qantas en siste sjanse: – Vi skulle egentlig forlate OneWorld 1. januar
Qatar Airways-sjefen hadde egentlig tenkt å forlate oneworld-alliansen 1. januar, men ser an situasjonen noen uker til.
GÖTEBORG (E24): Maktkampen i det internasjonale luftfarten er fortsatt intens mellom sjefen i Qatar Airways på den ene siden, og sjefene i australske Qantas og American Airlines på den andre.
De er alle en del av flyalliansen oneworld, sammen med selskaper som British Airways, Finnair og Cathay Pacific, men har blitt stadig mer irritert på hverandre.
Mens Qatar mener de omtrent blir behandlet som annenrangs medlemmer av American og Qantas fordi de Qatar mener de andre ikke ønsker konkurranse, så reagerer australierne og amerikanere på fremgangsmåten til Qatar i deres hjemmemarkeder.
Konflikten har fått Qatar-sjef Akbar Al Baker til å true med at han vil trekke selskapet sitt ut av alliansen. Under et besøk i Göteborg tirsdag i forbindelse med Qatars nye rute til byen, sparte ikke toppsjefen på kruttet:
– Det som er viktig å merke seg er at hvis vi trekker oss ut av oneworld vil det etterlate et enormt tomrom i Afrika og Midtøsten. Det vil være et stort tap for dem hvis vi forlater alliansen, sa Al Baker.
Han la til at han mener Qatar-merkevaren reflekterer oneworlds image mer enn noe annet flyselskap i alliansen.
– For å være ærlig skulle vi egentlig forlate oneworld 1. Januar, men jeg har blitt kontaktet av oneworlds sjef for å se om vi kan løse de betydelige utfordringene. Vi vil nå avvente noen uker mens oneworld feirer sitt 20-årsjubileum, og så se om vi kan løse dette på en vennlig måte. Da vil vi i så fall forbli, sier Al Baker.
– Når vil du bestemme deg for om dere forlater alliansen?
– Hvis vi forlater den må vi i henhold til de juridiske avtalene gi dem 12 måneders varsel. Det vil vi gjøre hvis vi bestemmer oss for å forlate alliansen, sier Al Baker.
Qatar Airways-sjefen vil ikke kjøpe SAS, men: – Norwegian er veldig interessant for IAG
Vil ikke starte egen allianse
Qatar har siden oppstarten i 1994 bygget seg opp som en dominerende aktør i luftfarten, og selskapet er en gigant i det internasjonale langdistansemarkedet ut ifra sin base i Doha.
Selskapet har bygget opp en enorm flåte på 230 fly, inkludert langdistanseflyene Airbus A330, A350 og A380, og Boeings 777 og 787 Dreamliner.
– Vi har 320 fly i bestilling og vi mottar i snitt et nytt fly hver 10. Dag. Jeg mener det ikke finnes noe annet selskap som kan konkurrere med oss, sa Qatar-sjefen under presseseansen.
Qatar-sjefens innflytelse strekker seg imidlertid langt utover hva som skjer i selve Qatar Airways. Selskapet har nemlig kjøpt seg systematisk opp i en rekke flyselskaper verden over.
– Hvis dere skulle ende med å forlate oneworld, vil du da starte din egen allianse med de eierandelene dere har i alle disse selskapene?
– Vi vurderer ikke å forlate oneworld fordi vi skal lage vår egen allianse. Alliansemodellen er egentlig litt gammeldags. Det fungerte for 20 år siden, men i dag er det mest for navnet og sjarmen ved alliansene forsvinner raskt, sier Al Baker til E24 under seansen, og peker på at han da ønsker bilaterale avtaler med aktører.
Qatar eier 20 prosent av IAG, som er eierselskapet bak flyselskaper som British Airways, Aer Lingus og Iberia. Qatar eier også 9,9 prosent av Hongkong-selskapet Cathay Pacific, 49 prosent av Air Italy og er største aksjonær i Latam, som er Latin-Amerikas største flyselskap.
I tillegg kjøpte de seg nylig opp til en eierandel på fem prosent i China Southern.
Qatar forsøkte så sent som i 2017 å kjøpe en andel på 10 prosent i American Airlines, men lyktes ikke, ifølge CNN.
IAG-sjefen: – Vil ikke gå i budkrig om Norwegian
– To medlemmer snakker alltid negativt om Qatar
For Qantas Airlines har innvendingen mot Qatar vært deres ekspansive vekst med nye ruter og økt kapasitet til Australia, noe som primært utfordrer Qantas' markedsposisjon inn mot Europa.
For American Airlines' del handler det hovedsakelig om deres kritikk av Midtøsten-selskapene (Gulf-selskapene) og deres inntog til amerikanske flyplasser.
Amerikanernes innvendinger har ikke blitt færre etter opprettelsen av Air Italy, som Qatar eier 49 prosent av. En stiftelse eier resten av Air Italy, og flere mener Qatar i realiteten kontrollerer alt som skjer i Air Italy.
Air Italy har siden oppstarten i februar i fjor både startet flyginger i Europa og lansert en rekke langdistanseruter fra Italia til USA og Canada.
På rutene til Nord-Amerika bruker selskapet sine fem Airbus A330, men selskapet har bestilt ytterligere 30 Boeing 787 Dreamliner, og har varslet flere nye ruter til USA.
Qatar kan ikke starte ruter mellom Europa og USA på egen hånd på grunn av trafikkrettigheter, men Air Italy kan fly fritt fra sin base i EU-landet Italia.
I USA har de amerikanske flyselskapene vært svært kritisk til den kraftige veksten hos de såkalte Midtøsten-selskapene Emirates, Qatar og Etihad, og amerikanske flyselskaper har drevet aktiv lobbyvirksomhet for å begrense de tre Midtøsten-selskapenes vekstmuligheter inn mot Nord-Amerika.
Amerikanerne mener de tre statseide Midtøsten-selskapene i realiteten driver med statlige subsidier, noe Qatar, Emirates og Etihad har blankt avvist.
Her er rutene Norwegian kutter
– De trenger oss
Qatar-sjefen sier at flyalliansene eksisterer fordi selskapene skal kunne jobbe samme, utveksle passasjerer, samarbeide om ruter og få til andre fordeler, men han mener dette ikke skjer i dag:
– Hvis disse handlingene til noen av medlemmene fortsetter, ved at de behandler Qatar som et annenrangs medlem og hindrer konkurranse, er det ikke akseptabelt. Da vil jeg heller ha bilaterale avtaler med aktører vi har felles interesser med, sier Al Baker.
Han presiserte selv at han referer til to medlemmer, Qantas og American Airlines, og at Qatar ikke lar seg mobbe.
– Vi er en storspiller og er det nest største selskapet i oneworld målt i ASK (kapasitet i antall setekilometer, journ.anm.). Så de trenger oss like mye som vi trenger dem, sa Al Baker og oppfordret de to alliansepartnerne heller til å matche hans produkt, som han beskrev det.