Investoren har bodd 22 år i Sveits: – Ser ikke noen grunn til å flytte til Norge

HOLMENKOLLEN (E24): Morten Astrup støtter Kjell Inge Røkkes beslutning om å forlate Norge. – Nå bor jeg i det som er et paradis.

Morten Astrup, grunnlegger og investeringsdirektør i fondsforvalteren Storm Capital Management.
Publisert:

– Sveits er jo verdens beste land å bo i, ifølge siste levekårsundersøkelse til FN, så jeg forstår godt at han flytter dit, sier investor Morten Astrup.

E24 møter Astrup på Paretokonferansen, der en rekke norske investorer og formuende personer er samlet onsdag.

Astrup er grunnlegger og investeringsdirektør i Storm Capital Management, som forvalter høyrente obligasjonsfond.

– Jeg flyttet fra Norge for 22 år siden, på grunn av jobben jeg hadde på det tidspunktet. Nå bor jeg i det som er et paradis.

– Et skatteparadis også eller?

– Hovedsakelig så er det et vanvittig bra sted å bo, og et veldig trygt sted med mange likheter med Norge. Jeg ser ikke noen grunn til å flytte til Norge.

Nyheten om at Kjell Inge Røkke flytter til Sveits kom mandag denne uken.

Les på E24+

Disse norske rikingene har allerede flyttet til Sveits

Reagerte

Den skapte reaksjoner, blant annet fra SV. Nestleder i SV Torgeir Knag Fylkesnes sa at han «dessverre ikke er overrasket» over nyheten.

– Det er jo dessverre vanlig å flytte til Sveits for å unngå å betale skatt, og å flytte formue for å unngå å bidra til fellesskapet, sa Fylkesnes.

– Hva tenker du om SV som reagerer sterkt på at enda en riking flytter til Sveits og forlater Norge?

– Alle som kritiserer Røkke må tenke på at Aker BP betaler 70 milliarder kroner i skatt til det norske fellesskapet i 2022. Det betyr mer enn hvor Kjell Inge Røkke bor, sier Astrup.

Røkkes privatfly, en Dassault Falcon8X som driftes av Sundt Air, på Milan Malpensa Lufthavn mandag denne uken. Milano er en times kjøretur fra hans nye hjemby.

– Vil betale over 400 mrd. neste ti år

Øyvind Eriksen, sjef i investeringskonsernet Aker, der Røkke er hovedeier, pekte på Aker BPs milliardskatt for å forsvare Røkkes beslutning om å flytte ut av landet.

– Aker BP alene forventer å betale over 70 milliarder norske kroner i skatt i inneværende år. Selv om oljeprisen faller til 65 dollar fatet så vil Aker BP betale over 400 milliarder kroner til fellesskapet de neste ti årene.

– Det er resultatet av Kjell Inges aktive eierskap som er det aller viktigste for fellesskapet. Det vil fortsette som før, sa Eriksen.

Astrup bor i den sveitsiske byen Verbier, mens Røkke skal bo i Lugano.

– Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted – det er hverken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa, sa Røkke i et brev til aksjonærer og ansatte om flyttingen.

Kjell Inge Røkke
Les på E24+

Skatteekspert tror varslet monsterskatt fikk Røkke til å fly fra Norge

Les på E24+

Børskommentar: Røkke kan ha satt Aker-systemet i spill

Publisert:
Gå til e24.no