Tidligere hurtigrutedirektør hevder ledelsen forsøkte å legge lokk på smitteutbruddet
For første gang åpner tidligere Hurtigruten-direktør Bent Martini opp om smitteutbruddet på skipet under pandemien.
I juli i 2020 seilte Hurtigrutens cruiseskip MS «Roald Amundsen» to seilaser til Svalbard.
Om bord på det første cruiset var en mann fra Hadsel kommune, som etter at han kom i land fikk påvist covid-smitte.
Smitten ble konstatert den 28. juli – fire dager etter at mannen gikk i land.
Men til tross for at både skipets ledelse og konsernledelsen i Tromsø ble informert om at mannen mest sannsynlig var smittet om bord i «Roald Amundsen» ble det ikke slått alarm.
– Det var et veldig press fra ledelsen i konsernet om at Hurtigruten ikke skulle nevnes i en pressemelding som smittevernlegen i Hadsel ønsket å sende ut. Det ble deretter truet med «økonomiske konsekvenser» om så skjedde, fortalte tidligere driftsdirektør i Hurtigruten, Bent Martini, i Nord-Troms og Senja tingrett onsdag.
Martini er nå toppsjef i konkurrenten Havila Kystruten.
Ville varslet
Den tidligere direktøren sier han ikke ville ha etterkommet kravet fra Skjeldam dersom han trodde det var reell smitte om bord.
I politiavhør – som ble lest opp i retten – uttalte han i august i 2020 at «han ville ha varslet og satt i gang tiltak dersom han hadde trodd det var smitte – uansett hva Daniel Skjeldam hadde sagt».
Ifølge Martini skal toppledelsen i selskapet – med konsernsjef Skjeldam i spissen – ha ønsket å legge lokk på at den smittede hadde vært om bord i cruiseskipet, til tross for at både skipperen og Martini selv ønsket å varsle myndighetene og passasjerene.
– Oppringt og instruert av Skjeldam
– Jeg ble oppringt og instruert av Daniel Skjeldam om å ikke nevne Hurtigruten i pressemeldingen, sa Martini i sin vitneforklaring i Nord-Troms og Senja tingrett.
Martini har ikke tidligere fortalt om det som skjedde i forbindelse med smitteutbruddet, men i retten ga han full forklaring om hendelsene om bord.
Han fortalte blant annet om hyppig kommunikasjon med hovedkontoret i land og konsernsjef Daniel Skjeldam.
– Ifølge en e-post han sendte var det ikke bevis for at mannen var smittet om bord, og at han hadde drøftet saken med Folkehelseinstituttet (FHI) som hadde gitt beskjed om at det ikke var nødvendig å varsle passasjerene. Vi skulle holde informasjonen internt, sa Martini.
Bent Martini vitnet i rettssaken mot «Roald Amundsens» tidligere skipper og lege som er tiltalt for ikke å ha oppfylt deres varslingsplikt om smittsomme sykdommer i forbindelse med det store smitteutbruddet på «Roald Amundsen» – der i alt 71 personer fikk påvist covid-smitte etter cruisene til Svalbard.
Begge nekter straffskyld i saken.
Tidligere har Hurtigruten vedtatt en foretaksbot for omtrent de samme forholdene, og har betalt én million kroner til statskassen.
I sin vitneforklaring fortalte Martini om hva som, ifølge ham, skjedde de skjebnesvangre døgnene i slutten av juli for to år siden.
Etter at det ble kjent at Hadsel-mannen var smittet, og at smitten trolig hadde sin opprinnelse på «Roald Amundsen» konfronterte han både kapteinen og skipslegen – og spurte om det var registrert sykdom om bord.
Covid-symptomer ble ignorert
– De sa nei, og det svaret godtok jeg, sa Martini i retten.
Det som dog var tilfelle var at fire av besetningen lå på isolat på skipets sykestue med covid-lignende symptomer; hoste, feber, tungpustethet og utmattelse.
Da disse ble testet etter ankomsten til Tromsø den 31. juli ble det konstatert at de var koronasmittet.
Kapteinen har uttalt i den pågående saken at man om bord trodde det dreide seg om nyrebekkenbetennelse og lungebetennelse, og ikke coronavirus.
Selv befant han seg om bord i «Roald Amundsen» sammen med sin familie som en del av sin ferie. Han hadde ingen offisielle oppdrag om bord, men da det ble kjent at en person muligens var smittet mens han var passasjer på cruiseskipet ble han bedt om å bistå i håndteringen av saken.
– Burde handlet annerledes
– I ettertid ser vi jo at vi burde ha håndtert dette annerledes. Vi burde ha konkludert med at det var stor sannsynlighet for at det var et utbrudd og handlet deretter, sa han i retten.
Martini forlot Hurtigruten på høsten etter de to cruisene.
Hurtigrute-sjef Daniel Skjeldam har tidligere avvist at han har instruert Bent Martini om å true smittevernlegen i Hadsel med «økonomiske konsekvenser». Blant annet tilbakeviser han dette i den interne granskningsrapporten som ble laget i etterkant av smitteutbruddet.
Hutigrutens pressevakt Øystein Knoph har blitt forelagt Martinis uttalelser, og sier følgende på vegne av selskapet:
«Verken selskapet eller noen enkeltpersoner i selskapet er part i denne saken, og det er derfor ikke riktig av oss å kommentere enkeltutsagn fra rettssaken.
Selskapet ble i vinter straffet med en bot på én million kroner. Den har vi vedtatt. Ingen flere enkeltpersoner er eller har vært siktet eller tiltalt for noen øvrige forhold.
Politiet har gjennomført en svært grundig og omfattende etterforskning over nesten to år. Utsagnene fra rettssalen, er omtalt, dekket og kommentert i media tidligere, og også grundig gjennomgått i den uavhengige eksterne granskingen som ble offentliggjort høsten 2020».