Oppdrettslaks får smerter ved avlusning i varmt vann

Nye undersøkelser viser at varmebehandling for å avluse oppdrettslaks gir fisken store smerter. Laksen svømmer i ring, rister på hodet og viser panikkatferd.

 • NTB
Publisert: Publisert:

Det er den mest brukte medikamentfrie metoden for å avluse oppdrettslaks som viser seg å påføre laksen smerter. Mattilsynet ber nå oppdrettere om å ta hensyn til resultatene i undersøkelsen.

I 2018 ble det gjennomført 1.370 varmtvannsbehandlinger for å fjerne lakselus hos oppdrettslaks. Det utgjorde 68 prosent av alle medikamentfrie behandlinger.

Varmtvannsbehandling innebærer at oppdrettsfisken overføres til et vannbad som vanligvis holder mellom 28 og 34 grader. Fisken blir liggende i dette vannbadet i rundt 30 sekunder.

Les på E24+

Børskommentar: Er sjømat en aksjesektor på leirføtter?

Det er tidligere kjent at slik behandling kan gi risiko for skade og økt dødelighet, noe som var bakgrunnen for at Mattilsynet ba Havforskningsinstituttet og Veterinærinstituttet om å vurdere om varmtvannsbehandling påfører fisken smerte.

Svømte i sirkel

Resultatene fra forsøkene viser at oppdrettslaksen reagerte med tydelig smerteatferd. Noen av symptomene var høy svømmehastighet, kollisjon med veggene i karet og hoderisting.

Etter hvert brøt fisken overflaten, svømte i sirkel og i noen tilfeller ble det observert sideveis bøying av kroppen. Denne atferden fortsatte til fisken mistet likevekt og endte liggende urørlig på siden. Forskerne mener at økt skadefrekvens og dødelighet ved varmtvannsbehandling kan skyldes stress og panikkreaksjoner på grunn av det varme vannet.

Les også

Kostnadshopp i oppdrettsnæringen bekymrer analytikere

Nye retningslinjer

– Oppdretterne og andre som gjennomfører lakselusbehandling med varmtvann må ta hensyn til denne nye kunnskapen. Ansvaret for fiskevelferden ligger hos oppdretterne. De skal sørge for at fiskens helse og velferd er vurdert før enhver form for behandling, sier Elisabeth Wilmann, direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet.

Mattilsynet vil nå utarbeide nye retningslinjer for hvordan inspektører skal følge opp varmtvannsbehandling spesielt. Etter påske vil tilsynet invitere aktørene i oppdrettsnæringen til et møte.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oppdrettsnæring

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Oppdrettslaks får smerter ved avlusning i varmt vann

 2. Kraftig vekst i omstridt behandling av laks: – En dødsdom for rensefisken

 3. Kraftig vekst i omstridt behandling av laks

 4. Lar algerammede oppdrettere øke produksjonen: – Viktig for å bevare arbeidsplasser

 5. Betalt innhold

  Vurderer å flytte oppdrettsanlegg ut av Hardangerfjorden