Norgesgruppen: - Vi vil ha over 40 prosent av markedet

Siden 2006 har Norgesgruppen nær doblet omsetningen, men konsernsjef Tommy Korneliussen vil fortsatt at det mektige konsernet skal bli større.

KONSERNSJEF: Tommy Korneliussen tjente 8,1 millioner kroner i 2012.

Tore Meek (NTB Scanpix)
Publisert:

- Dette er en todelt dag. Noen er kanskje ikke så glade for at det går så bra. Men, vi er glade for det, sier Tommy Korneliussen til de fremmøtte journalistene i forbindelse med presentasjonen av fjorårets økonomiske resultater.

Han la mest vekt på ordet «noen», og sender tankene umiddelbart til Konkurransetilsynet som følger nøye med på Norgesgruppens bevegelser.

Norgesgruppen hadde i fjor 39,3 prosent av all handel i det norske dagligvaremarkedet, det er opp 0,8 prosentpoeng fra året før.

For det er store summer som skifter hender fra hverdagshandlende nordmenn til kjedene.

Markedet omsetter totalt for 150 milliarder kroner, ifølge tall fra Nielsen og Dagligvarefasiten. Og her er det altså Norgesgruppen som er den desidert største i klassen.

Vil nå 40 prosent

Så store er Norgesgruppen at konsernet allerede har en særskilt meldeplikt til Konkurransetilsynet, forteller Korneliussen.

- Det er deres jobb å overvåke markedet og følge med dersom konkurransen svekkes. Det har jeg stor forståelse for, understreker han.

- Hvor store kan Norgesgruppen bli?

- Jeg har ikke satt noen grense. Men ambisjonen er å nå 40 prosent i markedsandeler i løpet av året eller neste år. Dét avhenger på sin side av hvilke butikker som folk velger å handle i, sier Korneliussen til E24.

I 2006 omsatte Norgesgruppen for 36 milliarder kroner. Med fjorårets omsetningsvekst på 8,6 prosent til 67,4 milliarder nærmer konsernet seg en dobling.

Derfor kjemper de for Ica-avtalen

Fjorårets største drama i dagligvarebransjen var avtalen mellom konkurrentene Norgesgruppen og Ica Norge om felles innkjøp og frakt av varer (se faktaboks lenger ned).

Denne har Konkurransetilsynet meldt at de mener bryter norsk lov, og dermed må stoppes.

For Icas del renner pengene ut av selskapet, ettersom de ikke klarer å fremforhandle like gode priser med leverandørene som Orkla og Tine.

For Norgesgruppen er avtalen viktig av mer politiske hensyn, forteller Korneliussen.

- Dersom Ica trekker seg ut av Norge vil det kun være tre aktører igjen i markedet. Da vil det bli enda mer fokus på oss fra Konkurransetilsynet, og lysten til å regulere markedet vil øke. Det er en situasjon vi ikke ønsker, sier han.

- Hvis Ica Norge legger ned alle eller deler av butikkene, så er dere interessert i å ta over disse?

- Ja, da vil vi arbeide for å komme i posisjon. Men dette vil i så fall måtte godkjennes av Konkurransetilsynet, og visse områder vil det være liten sjanse for at vi får kjøpe, sier han og forteller at dette spesielt gjelder Sør-Norge hvor Norgesgruppen har spesielt sterkt grep om markedet.

Les også:

- Koster å kjempe om kundeneICA-butikker kan bli nedlagtCoop og ICA taper markedsandelerNorgesgruppen får millionbot:- Aldri fått en så sterk irettesettelse førReitan lanserer tre ICA-løsningerSier nei til Ica og Norgesgruppens samarbeidsavtale