På norgesferie med to jetfly og yacht med egen følgebåt

Se hvordan Russlands 16. rikeste mann ferierer på Nordmøre.

PÅ NORGESBESØK: Oleg Deripaska (innfelt) har de siste ukene feriert på Nordmøre med yachten «Elden», følgebåten «Severnaya Ten» og to private jetfly.
Publisert:

Aluminium-magnaten Oleg Deripaska har den siste halvannen uke feriert ved Averøy i Møre og Romsdal.

Den styrtrike russeren er på 131. plass på Forbes' liste over verdens rikeste, med en estimert formue på 8,5 milliarder dollar - vel 50 milliarder kroner. Før finanskrisen rammet ham hardt, var 45-åringen på åttendeplass på den samme eksklusive listen.

Ifølge lokalavisen Tidens Krav, som først skrev om saken, så har den russiske milliardæren benyttet to private jetfly og en superyacht med eget forsyningsskip(!) under ferien på nordmørskysten.

De siste ti dagene har oligarken hatt tilhold ved feriestedet Sjøgarden ved Flatset i Averøy kommune, sammen med familie og en stor besetning, deriblant egen kokk flydd inn fra Italia.

PÅ NORGESFERIE: Oleg Vladimirovich Deripaska.

To jetfly

Utleier Johannes Bae ønsker av diskresjonshensyn ikke å bekrefte hvem som er gjest, og ber E24 ikke skrive navnet.

Kilder har imidlertid gjort det klart for E24 at det er Deripaska som er på den luksuriøse rorbuferien.

Deripaska var for få år siden regnet som Russlands nest rikeste, og en trofast støttespiller av Vladimir Putin.

I 2009 gikk imidlertid TV-bilder av at Putin gir Deripaska en ørefik verden over. Det var et velregissert forsøk fra Putin på å markere avstand fra de blant folket upopulære oligarkene.

Les også: Kranglet om anlegg nær norskegrensen

Det utleier Bae kan bekrefte er at en utenlandsk gjest med yacht har feriert ved hans utleiested i halvannen uke, men at personen nå har forlatt Norge.

Yachten og følgebåten er igjen på Nordmøre, og Bae uttaler at gjesten er så fornøyd med norgesoppholdet at han muligens kommer tilbake senere i måneden.

Ifølge Tidens Krav har to privatjeter av typen Gulfstream landet og tatt av på Kristiansund lufthavn Kvernberget i løpet av helgen som gikk.

Var også i Ålesund

Trafikkdata fra nettstedet MarineTraffic, som viser skipsposisjoner, forteller at den aktuelle yachten «Elden» også var innom Ålesund før den ankom Averøy.

Om den russiske milliardæren planlegger å besøke andre steder langs norskekysten senere i ferien er uvisst.

Les også: Putins luksusliv avslørt: - Har tilgang på 43 fly

Deripaska er den andre megarikingen som besøker fjordene i Møre og Romsdal på kort tid.

Forrige uke ble det kjent at også verdens nest rikeste mann Bill Gates (ifølge den samme Forbes' listen) var på besøk på Sunnmøre.

(...artikkelen fortsetter under bildet)

LUKSUS: Yachten «Elden» på havna i Kristiansund.

Gates skal ha padlet og gått tur under norgesferien. Bae forteller at også hans gjest har benyttet seg av den nordvestlandske naturen.

- Han har jogget i nærområdet og vært ute med båten, sier Johannes Bae til E24.

Han forteller at hans nyoppstartede utleiested er godt fornøyd med besøket.

- Det viser at det er et marked for den standarden vi har lagt oss på.

Skandale med britisk minister

Yachten som benyttes under norgesbesøket er den leasede «Elden». Også jetflyene og følgebåten «Severnaya Ten» - som frakter forsyninger - er leaset.

Ifølge nettstedet Born rich så har imidlertid Deripaska egne leketøy også, blant annet eier han den betydelig større yachten «Queen K».

Den sittende britiske finansministeren George Osborne holdt på å ødelegge sin karriere da han besøkte Deripaska og hans megayacht under en ferie på Korfu i 2008.

Besøkene om bord i yachten skal ifølge Nat Rotschield ha vært arrangert for at Deripaska skulle gi valgkampstøtte til Osbornes konservative parti, som da var i opposisjon.

Det er ikke lov at utenlandske statsborgere gir pengestøtte til britiske partier, og påstandene førte til store overskrifter og krav om at den daværende opposisjonspolitikeren måtte trekke seg.

(...artikkelen fortsetter under kartet)

PÅ NORDMØRE: Nettstedet MarineTraffic angir yachtens posisjon til Averøy.

Selv om Osborne innrømmet å ha vært om bord, og at valgkampstøtte ble nevnt, ble han trodd på at han ikke aktivt søkte slik støtte, og berget karrieren.

Populært med Norge

Bill Gates og Deripaska er ikke de eneste superrikingene som har vært på ferie i Norge.

Les også: Medvedev vil granske Yukos-dom

En ikke navngitt ukrainer var så fornøyd med oppholdet sitt i Storfjord sist sommer - at han likså godt forsøkte å kjøpe hotellet han bodde på.

Tidligere har oligark og Chelsea-eier Roman Abramovich vært på lignende vestlandsk yachtferie som landsmannen Deripaska er på nå.

Deripaska og Abramovich er forøvrig forretningspartnere i Norilsk Nickel, metallverket som ligger like ved norskegrensen.

Publisert: