Næringslivet gir Solberg bestått

Davos (NTB-Anne Marte Vestbakke): «Positive takter», er konklusjonen når næringslivstoppene feller dom over regjeringens første hundre dager.

HUNDRE DAGER: ... og nå blir Erna Solberg bedømt av næringslivstopper.
Publisert: Publisert:

– En firer. Om det er terningkast vi driver med, sier Rema-sjef Ole Robert Reitan.

Regjeringslederne Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) markerer hundre dager i koalisjon på Verdens økonomiske forum i Davos fredag. Der er også flere norske næringslivsledere, som gir den borgerlige innsatsen bestått.

– Jeg vil gi dem en bra karakter basert på de hundre første dagene med utgangspunkt i økonomiske forhold, sier DNB-sjef Rune Bjerke.

– På hundre dager kan man bare drive symbolpolitikk, men på symbolpolitikken gjør de det riktig bra, mener investor og Høyre-støttespilleren Jens Ulltveit-Moe.

Klima-kritikk

At «blårussen» i Davos er velvillig innstilt overfor en borgerlig regjering, er kanskje ikke så overraskende. Men det er også noe kritikk å hente for Solberg blant næringslivslederne.

– Den store skuffelsen er på klima. På klima er denne regjeringen veldig passiv. Å ta vare på kloden og miljøet rundt oss, er essensen av konservatismen, sier Ulltveit-Moe.

Rema-sjef Ole Robert Reitan mener Høyre/Frp-regjeringen fortjener terningkast fire for innsatsen de første 100 dagene. – En firer. Om det er terningkast vi driver med, sier Reitan som er til stede under World Economic Forum i Davos.
Konsernsjef Rune Bjerke i DNB gir Høyre/Frp-regjeringen «en bra karakter» basert på de hundre første dagene med utgangspunkt i økonomiske forhold. Konsernsjefen i DNB er her fotografert under World Economic Forum i Davos.
– På hundre dager kan man bare drive symbolpolitikk, men på symbolpolitikken gjør Høyre/Frp-regjeringen det riktig bra, mener investor Jens Ulltveit-Moe, som er til stede på World Economic Forum i Davos.

Arvet budsjett

– Jeg tror det er veldig mange gode tanker, og så synes jeg at de vært litt seine med å få ut fingeren på en del ting, sier Reitan.

– Men det å arve et statsbudsjett er en utfordring, sier han og ønsker seg en politikk fra Solberg og Jensens mannskap som legger like rammebetingelser for næringslivet.

– Det er litt blandet, men juryen er ute ennå, sier investoren Johan H. Andresen Jr. og bemerker at regjeringen valgte å videreføre konsernrentene «som ble en dyr overraskelse for større bedrifter».

Oppløftende

– For et globalt aluminiumsselskap med norsk forankring er regjeringens klare fokus på økonomisk ansvarlighet for å sikre konkurransekraft, svært oppløftende, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Hydro.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas understreker at det fortsatt er tidlig, men at han synes den nye regjeringen har kommet godt i gang. Han ser også for seg en utfordring i regjeringssamarbeidet.

– Det er vel ikke usannsynlig at det kommer til å bli slitasje også i den kombinasjonen, slik som den andre siden av bordet hadde i sin periode, tror han.

Takter

DNB-sjefen mener å se positive takter på tilretteleggingen for næringslivet og bankene.

– Jeg synes starten har vært bra. Jeg synes de har angrepet utfordringer offensivt, og i så måte har de definitivt skuffet alle dem som trodde at en regjering bestående av Høyre og Fremskrittspartiet skulle føre til en uansvarlig økonomisk politikk, mener Bjerke.

Den første prøven blir budsjettet neste år som for alvor viser prioriteringene regjeringen har, sier Ulltveit-Moe og vil ha bort formuesskatten, mindre overføringer til jordbruket og mer utbygging av vassdrag og vindparker.

Skryteliste

Selv konkluderer Erna Solberg at regjeringen er godt i gang med å innfri løftene. Hun mener regjeringen har en lang skryteliste over innsatsen blant annet innen samferdsel, utdanning og innovasjon.

– Vi jobber med en langsiktig politikk for et mer konkurransedyktig Norge, et enklere Norge, sier hun og mener regjeringen har klart å gjøre store endringer i det budsjettet den arvet fra de rødgrønne.

– Vi har bidratt med lavere skatter og løftet de viktigste prioriterte områdene for denne regjeringen, sier hun.

Les også:

- 2014 blir et vendepunktUlltveit-Moe: Først ved krise det blir handlingBarth Eide: - Må skjønne risikoen med store forskjellerBrende om Davos: - Ikke en rikmannsklubbHer samles verdenseliten

Publisert: