Ikea-Kamprad flytter til Sverige

- Flytter for å komme nærmere familie og venner, sier mangemilliardæren.

TIL SVERIGE: Mannen bak Ikea, Ingvar Kamprad, flytter hjem til Sverige etter 40 år i utlandet.

Joachim Lundgren
  • E24
Publisert:

Etter 40 år i utlandet flytter Ikea-gründer Ingvar Kamprad (87) hjem til Sverige, skriver den svenske avisen Sydsvenskan.

- Jeg flytter tilbake til Sverige for å komme nærmere min familie og mine gamle venner, sier Kamprad til Sydsvenskan, via familiens talsperson Per Heggenes.

Kamprad forlot Sverige så tidlig som 1973.

- Etter at min kjære hustru Margreta døde for ett og et halvt år siden, er det mindre som holder meg igjen i Sveits, sier Kamprad.

LES OGSÅ: Kamprad trer tilbake: Sønnene tar over Ikea

Kamprad bosetter seg på en gård like ved byen Älmhult, opplyser talspersonen.

Heggenes bekrefter at Kamprad, som er en av verdens rikeste personer, vil betale skatt i Sverige. Kamprad skal være god for over 300 milliarder kroner.

- Ingvar vil betale skatt på sin inntekt, akkurat som alle andre i Sverige. Flyttingen har ingen andre skattemessige konsekvenser, sier Heggenes.

- Det er et naturlig steg i den siste fasen i livet, sier Heggenes.

Ifølge Sydsvenskan vil Kamprad stå oppført med en ligningsformue på 750 millioner svenske kroner. Ettersom han i liten grad har lønn og godtgjørelse for sine verv i Ikea, blir det primært formuen Kamprad skal skatte av til Sverige.

Trekker seg tilbake

Tidligere denne måneden ble det kjent at Kamprad gir fra seg en av de viktigste stillingene i selskapet, styrelederposten i Inter Ikea.

Det er Kamprads yngste sønn, Mathias Kamprad (44), som overtar jobben som øverste leder for maktselskapet, som eier både varemerket og konseptet til Ikea.

LES OGSÅ: Gjør som Kamprad: Ikeas konsernsjef takker for seg

- Jeg ser på dette som et bra tidspunkt for meg å forlate styret for Inter Ikea Group. Dermed tar vi også ytterligere ett steg i det generasjonsskiftet som har pågått i noen år, sa Kamprad om fratredelsen.

Startet Ikea

Kamprad startet Ikea da han var 17 år. Nå er den suksessrike svensken 87, og i slutten av mai meddelte han at han ikke ville slutte å jobbe så lenge han kan stå oppreist.

- Jeg prøver fortsatt å finne på nye ideer. Men iblant tar det litt lenger tid nå. Men man må starte dagen tidlig, ellers blir ingen ting gjort, sa Kamprad den gang.

LES OGSÅ:

Flere artikler

  1. Kamprad gir fraseg Ikea-makten

  2. Ingvar Kamprad er død

  3. – Utrolig gründer og entreprenør

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette er Sverigesmektigste familier

  6. Slik styres Ikea videre etter Kamprads død