Forbrukerrådet:
- SAS kan ta så mange bonuspoeng de vil

Forbrukerrådet misliker bonusordningen, men forteller at SAS har lov til å ta 182 kroner for én muffins. 

DYRE DRÅPER: Når et bonuspoeng koster 20,2 øre, og man bruker dem på en liten boks Carlsberg, blir sluttsummen 222 kroner.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Flyr man mye vil bonuskontoen fylles opp, og det er ikke likegyldig hva man bruker poeng på innen fristen på fem år.

Man kan risikere en skikkelig hestehandel hvis man velger å bruke sine bonuspoeng i SAS`Cloudshop. Varene koster 724 prosent mer i bonuspoeng enn med kontant eller kort.

Den dårligste byttehandelen finner sted når bonuspoeng ikke er opptjent, men kjøpt på hjemmesiden til SAS, skriver rejseliv.dk. Det var vg.no som først skrev om saken.

Forbrukerrådet: - Opp til SAS

Omregner man eurobonuspoeng til norske kroner ut i fra SAS' prisskjema, koster en muffins 182 kroner. Har man kjøpt poeng til normalpris koster muffinsen 303 kroner. Langt hyggeligere er prisen når man betaler med kort eller kontant, da koster muffinsen 25 kroner.

Forbrukerrådet forteller at takstene er lovlig, men ber kunden om å være observant på hvilken type tjenester og varer bonuspoengene brukes på.

- Bonusordningen er en avtale mellom kunden og flyselskapet, og hvor SAS lager reglene. De kan ta så mange bonuspoeng for muffinsene sine som de vil, og forbrukeren må tenke på hvor langt man kan reise for samme muffins, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerombudet, Martin Skaug Halsos, til E24.

- Vårt syn på bonusordninger er som før: De forkludrer en sunn konkurranse og binder forbrukeren til et bestemt merke, legger han til.

Les også: Bonuspoengforbudet på fly kan være ulovlig

Hvis du velger å kjøpe et gavekort, blir varen 604 prosent dyrere. Har du 3.000 poeng til gode har du råd til et gavekort på 100 kroner. Har du kjøpt poeng på forhånd koster gavekortet 604 kroner, eller 1.007 kroner ved normalpris (se faktaboks under).

SAS: - Ikke tvunget til å kjøpe poeng

- Man kan jo si at ingen er tvunget til å kjøpe med bonuspoeng. Når man oversetter poeng og kroner direkte, er prisen høy, men man kan ikke sammenligne poeng og pris på den måten. Det er ikke kroner vi snakker om, men poeng. Det er noe annet, sier den danske pressesjefen i SAS, Trine Kromann-Mikkelsen, til Rejseliv.dk.

Hennes kollega, kommunikasjonsrådgiver Tormod Sandstø i SAS Norge, utdyper.

- Det ikke noe fasit på å omregne poeng til eksakt verdi – og det blir derfor galt å sammenligne med eksakte kronebeløp. Poeng opptjenes på ulike måter: gjennom flyreiser, ved leiebil, hotellovernattinger og ligendne. Likeså. kan poenger brukes på ulike måter, som eksempelvis flyreiser og oppgraderinger. Dermed blir det også høyst forskjellige «verdier» på de poengene man mottar og bruker.

Du får poeng når du flyr, bor, kjører eller handler hos SAS eller deres partnere. Jo mer du bruker kortet, desto flere poeng opptjenes, og poengene er gyldige i opptil 5 år. Hvis man flyr over Atlanteren til New York, får man 3.900 bonuspoeng. Det tilsvarer fire muffins om bord.

- Kundene vil gjerne ha flere muligheter til å bruke poengene mest mulig, og det blir også brukt poeng i shopen. Poengene blir brukt på det kundene har behov for, sier Kromann-Mikkelsen.

Kundene er tilfredse med at poengene kan både brukes til leiebil, reiser og oppgradering, forteller hun.

- Når man er medlem i et lojalitetsprogram som Eurobonus, er det visse poengtilbud som blir markedsført, og vi forventer kunden er orientert om tilbudet og hva tingene koster, sier hun.

Les også:

  • SAS vil ha bonuspoeng tilbake
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Reagerer på Norwegian-innstramming: – Nei, nei, nei

  2. Norwegian fjerner alle begrensninger på bruk av cashpoints

  3. Norwegian snur - sletter ikke bonuspoeng likevel

  4. Forbrukerrådet krever at SAS og Norwegian ikke sletter bonuspoeng

  5. Betalt innhold

    Kampen om flykundene: Dette gjør SAS og Norwegian nå – og dette bør du gjøre