Flere tomme hotellrom i storbyene: – Etableringen er stor, konkurransen er knallhard
Tross stadig flere hotellgjester i storbyene, stiger antall tilgjengelige rom enda mer i Oslo, Bergen og Gardermoen-området.
Hotellbransjen må se stadig flere hotellrom stå tomme, viser tall fra Benchmarking Alliance for årets ti første måneder, som Wiederstrøm Hotel Consulting har bearbeidet for NHO Reiseliv.
Riktignok øker antallet solgte hotellromdøgn i ni av de elleve destinasjonene i undersøkelsen sammenlignet med samme periode i fjor.
Men samtidig stiger altså antall tilgjengelige rom enda mer i store destinasjoner som Oslo, Gardermoen og Bergen.
Mens Oslo hadde en beskjeden vekst i begge kategorier, har både Gardermoen-området og Bergen en stor økning i antall solgte rom, henholdsvis 3,9 prosent og 8,5 prosent. Men antallet tilgjengelige rom steg enda mer med henholdsvis 9 og 12,9 prosent.
Det fører til at hotellrombelegget - et nøkkeltall for hotellbransjen som måler antall belagte rom i prosent av tilgjengelige rom - synker.
Les også: (+) Slik påvirker været økonomien
Enorm utbygging
Hovedårsaken til beleggnedgangen på Gardermoen var at Quality Hotel Gardermoen åpnet sine dører igjen etter at hotellet har vært ute av drift under oppussing, samtidig som flere hotellaktører etablerer seg i området.
– Vi merker at markedet på Gardermoen er i vekst, sier hotelldirektør for Quality Hotel Gardermoen Anne-Margrethe Tveit til E24.
– Det er en enorm tilvekst og utbygging for tiden.
Hun legger til at økningen i antall hotellrom skjerper konkurransen, men samtidig gjør det området mer attraktivt for konferanser og eventer.
NHO Reiseliv-sjef Krohn Devold ser et lignende bilde nasjonalt.
– Etableringen er stor, konkurransen er knallhard og lønnsomheten er presset. Det gir behov for lettelser på kostnadstrykket fra moms, tilsynsbyråkrati og formuesskatt, sier hun i en pressemelding.
Rombelegget på Gardermoen i de første ti månedene så en nedgang med 4,7 prosent til 68,6 prosent, mot fjorårets 71,9 prosent, ifølge tallene fra Benchmarking Alliance.
– Det ville jo selvsagt vært bedre om man klarte å opprettholde beleggsprosenten, men det er helt normalt at man ikke klarer å hente inn en sånn økning i tilgjengelige rom, sier hotellrådgiver i Wiederstrøm Hotel Consulting, Peter Wiederstrøm, til E24.
– Men det er ingen krise. 68 prosent er meget bra, legger han til.
Med det nivået ligger Gardermoen likt med Tromsø, men bak Bodø og Oslo - hovedstaden har med sine 72,3 prosent det høyeste beleggnivået av de elleve byene i undersøkelsen.
Les også: Hyttebygging gir jobb-boom – til stor glede for ordføreren i Flå: – Svært viktig for kommunen
– Stavanger har definitivt snudd
Den største aktiviteten finner vi på Vestlandet, hvor både Bergen og Stavanger økte solgte hotellrom med rundt 10 prosent, samtidig som Haugesund så en tosifret prosentvis nedgang i salget av hotellrom.
Bergen økte antall tilgjengelige rom med 12,9 prosent, den største økningen blant byene.
Samtidig økte antall solgte rom med 8,5 prosent.
– 8,5 prosent er meget bra, sier hotellrådgiveren.
Utviklingen fører til at belegget går ned til 62,1 prosent, fra 64,6 prosent i fjor.
Stavanger på sin side øker belegget sitt til 51,5 prosent, som følge av en fortsatt bedring i økonomien etter oljekrisen.
Med det har antall solgte rom i oljebyen økt hver eneste måned siden påsken2017. Det står i sterk kontrast med tiden fra oktober 2014 til juni 2016, da Stavanger så en nedgang i antall solgte rom hver måned.
– Hotellbransjen i Stavanger har definitivt snudd, men det er langt igjen til gamle høyder, forteller Wiederstrøm.
Av de norske kystbyene var det Haugesund som kom verst ut, hvor antall solgte hotellrom falt med snaue 10 prosent.
– Haugesund er en jojo-by, forklarer hotellanalytikeren.
Han referer til at hotellene avhenger av aktiviteten i verftsbransjen, som så en nedgang i september og oktober i år mot tilsvarende måneder på fjoråret, som begge lå godt over normalen.
Konsumprisindeksen steg mer enn romprisene
Samtidig økte romprisene i årets ti første måneder i ni av elleve hotelldestinasjoner, men bare fem byer fikk høyere prisvekst enn veksten i konsumprisindeksen. Byene som karret seg over inflasjonen på 3,1 prosent var Oslo, Gardermoen, Stavanger, Haugesund og Kristiansand.
Ifølge hotellrådgiveren stiger kostnadene til hotellene stadig oppover, uten at romprisene klarer å holde følge.
– Mer markedsføring er viktig for å lokke til oss nye grupper utenlandske besøkende og få nok av verdens reiselivsvekst til å fylle ny hotellkapasitet i Norge, sier Krohn Devold.