Tirag-konsernet har sluttet å betale kreditorene – trenger finansiering

Selskapet bak Tilbords og tidligere Rafens er i pengeknipe. Nå har de sendt brev til kreditorene om at de ikke klarer å betale dem. 

MELDTE OPPBUD: Butikkjeden Rafens, som er eid av Tirag-konsernet, meldte oppbud tidligere i år. Nå sliter hele Tirag-konsernet som også eier 120 Tilbords-butikker.
Publisert: Publisert:

«I perioden fra overtagelse og frem til nå er det konstatert at konsernet har betydelig dårligere resultat enn forventet, samtidig som butikkene forventes å få et betydelig underskudd i år 2017. Konsernet er avhengig av ny finansiering.»

Slik starter brevet til kreditorene, signert Tirags daglige leder Odd Sverre Arnøy. E24 har fått tilgang til brevet.

Selskapet som inntil nylig drev Rafens-kjedene, og som fremdeles driver 120 Tilbords-butikker, trenger sårt penger - noe som også styreleder Tore Thorstensen bekrefter:

– Det må komme en avklaring veldig fort, men i den situasjonen vi er i nå, må vi stoppe opp alt, sier han til E24 fredag formiddag.

Tirag-konsernet uttalte til E24 tidlig i februar at 2017 blir første året uten omsetningsvekst siden 2009 – og netthandelen fikk skylda.

Et resultat av svake inntekter førte også til at Rafens måtte melde oppbud, 11 butikker ble lagt ned eller flyttet til andre merkevarenavn. Rafens hadde da eksistert siden 1827.

SKYLDER PÅ NETTET: Styreleder i Tirag Tore Thorstensen tror nettsalg vil stoppe butikkveksten i markedet for kjøkkenutstyr i årene fremover.

Ikke som forventet

Thorstensen i Tirag vil ikke kommentere detaljer i saken, men sier at resultatet ble svakere enn først antatt.

– Vi jobber med saken, og det er riktig at resultatet er vesentlig dårligere enn vi forventet, sier han til E24 fredag.

I brevet til kreditorene skrives det for øvrig at butikkene forventes å få et betydelig underskudd i 2017.

Og det er så betydelig at selskapet nå stopper utbetalinger til kreditorene grunnet manglende likviditet.

Kitch'n-kjeden kjøpte Tirag fra oppkjøpsfondet Herkules i fjor.

Styreleder Thorstensen uttalte tidlig i februar at det kom til å komme en tilpasning i antall butikker og butikkstørrelser.

Les også

De eier 120 fysiske butikker: Ingen omsetningsvekst i butikkene, netthandel får skylda

Daglig leder Arnøy skriver videre at kreditorene skal få en oppdatering i løpet 1–2 uker.

I forbindelse med Rafens konkurs, uttalte eierne at det ikke ville bli aktuelt å fusjonere Tirag og Kitch'n.

Det er også verdt å nevne at Kitch'n ikke har hatt samme økonomiske utfordringer som Tirag. Tall fra resultatrapporter viser at Kitch'n-kjeden har en langt sterke finansiell posisjon.

Franchisetagerne bekymret

På grunn av den vanskelige situasjonen i selskapet har også varestrømmen til butikkene blitt stanset, noe som har satt franchisetagerne i en vanskelig situasjon.

Franchisetagere E24 har snakket med sier at det er stor usikkerhet i gruppen.

– De fleste butikkene klarer seg uten vareflyt fra Tirag en uke eller to. Men når du selger 75 -80% prosent varer enten distribuert av Tirag eller EMV eid av Tirag så vil det fort bli vanskelig, sier en franchisetager som ønsker å være anonym.

Publisert:

Her kan du lese mer om