Sverige største matkjede satser hardt på nett: – Store aktører vil miste andeler om de ikke satser
I Norge har det blitt mindre konkurranse om dagligvarekundene på nett. I Sverige har de store kjedene kriget om kundene i flere år.
– Dagens store aktører vil miste andeler om de ikke satser på nett. Når det er sagt, tror jeg for eksempel lavprissegmentet ikke er like eksponert mot digitaliseringen som oss andre, sier Ica-sjef Anders Svensson til E24.
Matkjeden la inn årene i Norge i 2015, men er den størst kjeden på svensk side.
– Vi har fulgt utviklingen i Europa og verden i mange år, og allerede i 2009 bestemte vi at mathandel på nett skulle være en viktig strategi for Ica. Vi startet med matkasser, og i 2014 rullet vi ut vår egen plattform for mathandel på nett, sier Svensson.
I Norge har stemningen vært laber blant de store kjedene, hvor både Coop og Rema 1000 er avventende til å drive mathandel på nett. Norgesgruppen har nylig begynt å satse på netthandel gjennom Meny, Spar og Joker, og de opplever sterk vekst.
Milliardhandel på nett
Spørsmålet om når mathandel på nett blir lønnsomt, er det mange meninger om, og Svensson sier det på denne måten.
– For å lykkes med mathandel på nett må man lykkes med tre variabler. Først må man ha store nok ordrer per kunde, deretter må man ha høy effektivitet i tjenesteleddene, og til slutt må man på sikt kunne ta betalt for tjenestene som plukk og levering, sier Svensson som sier de jobber aktivt med alle tre variabler.
Coop satser på nett i Danmark og Sverige, men Norges-sjefen vil ikke følge etter
I Norge har ekspertene antydet at et salgsvolum på 1–2 milliarder i storbyene er nok til å gjøre virksomheten lønnsom.
Ica har bikket en milliard kroner i rullerende omsetning de siste 12 månedene, og Svensson sier at deler av driften allerede er lønnsom.
– Vi har i dag både lønnsomme og ulønnsomme butikker som driver med netthandel.
Til sammenligning omsatte Meny for rundt 120 millioner kroner i 2017.
Den svenske kjeden driver på samme modell som Meny gjør i Norge, hvor hver enkelt butikk har plukkere som tar bestillinger fra nettkunder. I 2018 skal de bygge et stort netthandellager i Stockholm der konkurransen er tøff, og hvor volumet forsvarer et dedikert lager.
Svensson presiserer at de kommer til og både ha plukk i butikk og eget netthandellager i lang tid fremover.
Saken fortsetter under bildet ...
20 prosent på nett
I Norge er det Kolonial.no som har klart størst andel av nettmarkedet for mat, med en angivelig omsetning på rundt 800 millioner kroner i 2017. Markedsledelsen ble forsterket da den nest største aktøren, Marked.no, la ned sin virksomhet på nyåret.
I Sverige er det flere store aktører, deriblant Coop og Mathem.se, og Svensson sier markedet for mathandel kommer til å vokse betydelig de neste årene.
– Vi vokser 50 prosent år over år, til sammenligning vokser omsetningen i de fysiske butikkene 2–3 prosent. For Nordens dagligvaremarked som helhet, vil netthandel bli svært viktig i årene som kommer, mener Svensson.
Han vil ikke mene noe om norske aktørers satsinger, men sier at de observerer markedet.
– For oss er netthandel et av våre viktigste satsingsområder, alternativet er å gi markedet til noen andre. Det er også viktig å huske på at en god netthandelplattform også gir mer lojale kunder til de fysiske butikkene, sier han og peker på egne tall som viser at kunder som handler på nett, også handler mer i fysiske butikker.
Svensson sier at de tror 10 prosent av Icas kunder handler regelmessig på nett, og 20 prosent handler av og til.
Når det er sagt er rundt ett prosent av Icas totale omsetning fra netthandel.
– Om få år tror jeg at 20 prosent av våre nettkunder vil være regelmessige, sier han.