Tre StatoilHydro-topper fjernet

Nyere Hydro-avtaler i Angola og Kurdistan er vel så aktuelle for politietterforskning som de gamle, tvilsomme konsulentavtalene i Libya.

Publisert:

Samtidig som StatoilHydro

OSE

STL

la frem sin gransking av mulig korrupsjon knyttet til Libya-avtalene i går, fikk konserndirektørene Tore Torvund og Morten Ruud sparken fra sine lederposisjoner i oljegiganten StatoilHydro.

De blir omplassert i konsernet. Også Anders Kullerud, leder av konsernstaben for integritet og samfunnsansvar, gikk fra lederjobben med øyeblikkelig virkning.
Lønnsvinner

Torvund var en av lønnsvinnerne da Hydro

OSE

NHY

og Statoil fusjonerte, han skulle nemlig få dobbel uttelling for perioden frem til 2012.

Han fikk et tosifret antall millioner da Hydro i 2007 avsluttet opsjonsordningen sin og lot sjefene innkassere hele potten som egentlig skulle vært porsjonert ut over flere år. Torvund skulle dertil få full bonus i StatoilHydro. Tore Torvund kunne innkassere nærmere 60 millioner kroner på fem år.

På spørsmål fra Aftenposten om de tre sparkede beholder lønnen, ville ikke StatoilHydro-sjef Helge Lund si annet enn at de fortsatt får lønn.

Alle de tre kom fra sentrale funksjoner i Hydro da Hydro og Statoil fusjonerte for ett år siden. Med dette er hele "hydrodelen" ute av den sammenslåtte ledelsen for StatoilHydro, og toppsjef Helge Lund har sikret seg all makt i oljegiganten.

Trolig bestikkelser

En tett, liten krets av hydrotopper hadde over 30 hemmelige møter med den libyske konsulenten Abdularazzog Khalifa Gammudi omkring i Europa. Gammudi var trolig mellommann for libyske myndigheter.

Referatene fra over 30 møter på pizzarestauranter og andre aparte steder, var håndskrevne, og i den grad noe om konsulent Gammudi kom frem i offisielle dokumenter, var det "sminkede versjoner". Hydro betalte Gammudi og hans selskap Vexol i alt 7,4 millioner dollar i det som kan ha vært rene bestikkelser, i strid med norsk og amerikansk korrupsjonslovgivning.

Det kom frem da først StatoilHydro, og siden Hydro, la frem sine respektive granskingsrapporter om Libya-saken i går. Om de tre avgåtte toppene tilhørte den tette klikken oppunder den tidligere Hydro-ledelsen som reiste Europa rundt for å møte konsulent Gammudi på hemmelige steder, ville ingen bekrefte eller avkrefte i går.

Kullerud var "varsleren" som få dager før champagnekorkene gikk i taket for gjennomført fusjon i oktober fjor, sa fra om Hydros tidligere tvilsomme konsulentavtaler, en arv fra oljeselskapet Saga som Hydro kjøpte opp i 1999-2000.
Foreldet krim?

Økokrim fikk i går overlevert granskingsrapporter, som selskapene hadde betalt flere Økokrim-årsbudsjetter for å få laget. Libya-avtalene som var utgangspunktet for granskingen, vies mest plass. Men granskerne har også gått gjennom de andre utenlandsavtalene fra slutten av 1990-tallet og fremover.

Det stilles blant annet spørsmål ved en konsulentavtale som Hydro var involvert i knyttet til Kurdistan, og et partnerskap med et selskap i Angola som hadde skjulte eiere.

Mye kan tyde på at disse avtalene er vel så aktuelle for politietterforskning som Libya-engasjementet. Det meste av Hydros Libya-engasjementet var nemlig avsluttet før 4. juli 2003, da Norge fikk ny, strengere og langt mer "effektiv" korrupsjonslovgivning.

Forhold før denne datoen er trolig vanskelig for Økokrim å straffeforfølge, blant annet på grunn av kort foreldelsesfrist.

Amerikanske myndigheter, som følger StatoilHydro med argusøyne etter Statoil-Horton-saken, har trolig langt videre adgang til å straffeforfølge Hydros gamle synder. Som børsnotert i New York, er det kan hende også denne gang amerikanerne StatoilHydro-sjef Helge Lund har mest å frykte fra. I går overleverte han granskingsrapporten til det amerikanske justisdepartementet.

Reiten i god tro

Hvor mye visste konsernsjef Eivind Reiten i Hydro om det som foregikk under hans ledelse? Det var det store spørsmålet da pressen i går styrtet fra StatoilHydros pressekonferanse til Hydros pressekonferanse på Vækerø i går. En alvorstung Helge Lund hadde nettopp fortalt at han fortsatt hadde en høne å plukke med Hydro, en nokså stor en også, siden Hydro ikke la de tvilsomme konsulentavtalene sine på bordet da Statoil saumfarte Hydro før fusjonen.

- Konsernledelsen i Hydro ble løpende informert om Gammudi-avtalen, fastslo gransker Karen A. Popp i Sidley Austin på StatoilHydros pressekonferanse. Men Eivind Reiten, først medlem av konsernledelsen som leder for aluminiumsdivisjonen og fra 2002 konsernsjef, "visste ingen ting". Det understreket både han selv og Hydros styreleder Terje Vareberg på sin pressekonferanse. Etter hvert kom det frem at Reiten visste litt, men ikke at det potensielt var korrupsjon.

Både da Eivind Reiten tiltrådte som konsernsjef, og i kjølvannet av Statoil-Horton-saken i 2003, stilte Reiten ifølge Jan Fougner spørsmålet til sin organisasjon: Har vi potensielle korrupsjonsforhold i vår organisasjon? Begge ganger skal svaret ha vært nei.

Les flere nyheter på E24

Publisert: