Skoler forbyr helikopter og limousin på ball

Flere rektorer har innført forbud mot at 14-15-åringer ankommer jule- og nyttårsball med limousin og helikopter.

KLARE FOR FEST: Frida (f.v.) (15), Emil (15) og Amalie (15) i 10.-klasse ved Bjørnsletta ungdomsskole er ikke i tvil om hvorfor de bruker limousin til årets skoleball: - Vi gjør det fordi det er fett, smiler vennetrioen som ankom i en svart limousin opp til selskapslokalet Sporten på Frognerseteren i Oslo tirsdag kveld.

Helge Mikalsen
  • Frank Ertesvåg
  • Gunn Kari Hegvik
  • Synnøve Åsebø
  • Marcus Husby
Publisert:

- Jeg har sendt ut et brev til foreldrene der det oppfordres om at det vises nøkternhet både når det gjelder bruk av limousin og kjøp av antrekk til bruk på elevenes juleball, sier rektor Ronny Hoset ved Østerås barne- og ungdomsskole til VG.

For å unngå tidligere års limousintrafikk foran skolens inngangsparti under juleballet, bestemte rektor seg i år for å stenge skolegården for limousiner.

«Det er et poeng at festen inkluderer alle elevene på en god måte. Av den grunn bør rammen være nøktern i forhold til antrekk. Vi opplever at noen velger å leie limousin på denne dagen, og dette er noe vi fraråder. Skulle noen velge dette alternativet, vil bilene bli nektet adgang til skolens område,» skriver rektor til elevene og foreldrene.

«Limo» helt vanlig

Også ved Ramstad skole vurderer skoleledelsen å innføre limousinforbud.

- Vi oppmuntrer foreldrene til å kjøre og hente elevene selv. Jeg er veldig skeptisk til at elevene bruker limousin. Dette er ungdom som ikke har fylt 16 år enda, og voksne er ikke involvert, sier Birgitte Vedeler, inspektør ved Ramstad skole i Bærum.

For det er liten tvil om at «limo» er kult i disse dager.

Limousinfirmaet Rosenberg har gått sammen med Limousinepartner for å håndtere bookingtrykket før jul.

- Å ha limousin på ball er såpass vanlig at når flere skoler har ball samtidig, så er det mange som sitter igjen uten bil, sier Torstein Solhaug i Rosenberg.

Ifølge han er limousin langt fra et vestkantfenomen.

- Det er stort sett det samme på skoler på østkanten og vestkanten.

Ifølge Exclusive limousine koster én time i en av Norges to Hummer-limousiner 3200 kroner. Skal du både hentes og bringes blir prisen det dobbelte: 6400 kroner.

LES OGSÅ: - BI-studenter blant dem som drikker mest

BI-STUDENTER: - Vi drikker ikke mer enn andre

Leide Hells Angels

Helikopterselskapet Helitrans bekrefter at de har hatt flere henvendelser fra elever som ønsker å leie helikopter til en luftig ankomst til juleballet.

- Vi får stadig vekk henvendelser om dette. Men samtlige som har tatt kontakt legger planene bort da de får vite hva det koster, sier Jon-Erik Sogn i Helitrans til VG.

Et oppdrag i kveldsmørket innebærer at selskapet må bruke en større maskin med en pris fra 20.000 kroner og oppover, ifølge Sogn.

Ved Mølladammen skole i Bærum, ble det for noen år siden lagt ned forbud mot helikopter til skoleballet.

- Jeg fikk høre om noen elever som skulle bringes fra Lommedalen til Skui. Jeg synes det var helt idiotisk, så jeg sa til elevene at det ikke kom på tale. Jeg sa også til dem, at om de kom til skoleballet i helikopter, så fikk de nedsatt oppførselskarakter, sier tidligere rektor, Terje Holm, til VG.

Men elevene lot likevel ikke forbudet gå upåaktet hen, ifølge Holm:

- Istedenfor helikopter endte de med å engasjere Bandidos som eskorte.

- Gjør det fordi det er fett

Frida (15), Emil (15) og Amalie (15) i 10. klasse ved Bjørnsletta ungdomsskole, er ikke i tvil om hvorfor de bruker limousin til årets skoleball.

- Vi gjør det fordi det er fett, smiler vennetrioen.

De ankom standsmessig i en svart limousin opp til selskapslokalet Sporten på Frognerseteren i Oslo, hvor ungdomsskolen arrangerte det årlige skoleballet i går kveld.

VG var til stede ved ankomsten, og telte på det meste fire limousiner som sto i kø frem til inngangspartiet.

Frida, Emil og Amalie har sammen med fem andre venner betalt 2800 kroner for limousintransporten.

- Det ble 350 kroner på hver. Jeg synes det var litt dyrt, så jeg vurderte å droppe det, sier Emil.

- Kommer alle elevene i limousin?

- Nei, ikke alle. Det er noen som synes det blir for dyrt, og andre som syns det blir litt harry og rånete. Og det er det jo, sier han med et smil.

- Men ingen blir holdt utenfor, eller mobbet om de ikke kommer i limousin. Sånn er det ikke, skyter Amalie inn.

- Er det noen som har vurdert å leie helikopter?

- Jeg har hørt om noen som vurderte det. Men jeg tror ikke det ble noe av. Det er uansett «overkill», sier Emil før han og vennene går inn på skoleballet.

- Forbrukshysteri

- Dette er forbrukshysteri. Foreldrene må ta til vett og ikke gi barna et forbruksmønster de vil slite med senere. Ungdom må gjerne pynte seg og more seg. Men festen kan være minst like morsom uten limo, sier utdanningsminister Kristin Halvorsen.

Hun stoler på at rektorer, foreldreutvalg og elever finner kloke løsninger for hvert skoleball.

Publisert:

Flere artikler

  1. Budsjettball - helt knall!

  2. Åtte års fengsel for Alain Angelil

  3. Falnes frifunnet i Q-free-saken

  4. Taxikø halvert da kontrollørene dukket opp

  5. Staten stevner SOS Rasisme