Rec legger ned på Hærøya

Nesten 500 ansatte rammes når produksjonen avvikles om kort tid.

SNART HISTORIE: Renewable Energy Corporations (REC) besluttet å stenge den permanent gjenværende produksjon av multikrystallinske wafere på Herøya.
Publisert:

Etter tirsdagens styremøte holdt ledelsen i Renewable Energy Corporations (REC) klokken 19.00 et allmøte med de ansatte i selskapet.

Der kom det frem at produksjonen av wafere vil bli avviklet i løpet av andre kvartal i år. Nesten 500 ansatte rammes av nedleggelsen, melder NTB.

Ifølge Telemarksavisa skal de ansatte ha fått beskjed om at de er oppsagt fra 1. mai.

REC skriver i en pressemelding at bedriften legges ned for godt på grunn av forventninger om et fortsatt betydelig negativt driftsresultat.

- Dette skjer med bakgrunn i den meget krevende markedssituasjonen vi opplever for disse produktene. Vi har dessverre måttet konkludere med at det vil bli negativt økonomisk resultat også i tiden fremover, og da finner vi det ikke forsvarlig å fortsette, sier driftsdirektør John Andersen til E24.

- Svært skuffet

Blant de 470 ansatte ble nyheten naturlig nok dårlig mottatt.

- Vi er selvsagt svært skuffet, på vegne av de ansatte, men også på vegne av solindustrisatsingen i Norge, sier bedriftens hovedtillitsvalgte, Hans Ødegard til NTB.

- De ansatte på Herøya har gjennomført store forbedringer og kostnadsreduksjoner som er i verdensklassen. Vår nye teknologi vil være fremtiden for solenergi, noe vi dessverre ikke får være med på her i Norge, sier Ødegård til Telemarksavisa.

Ifølge avisen ble det på det meste produsert ved fire linjer på Herøya, nå er det kun produksjon i en av linjene. Den siste tiden har det jobbet i underkant av 200 ansatte på fabrikken, mens 170 er permittert.

Vil gi karriereveiledning

Andersen sier til E24 at de vil sette forsøke å hjelpe de snart arbeidsledige ansatte med å finne nye arbeidsplasser til de som mister jobben som følge av nedleggelsen.

- Vi kommer blant annet til å iverksette karriereveiledning. Heldigvis oppfattes de ansatte på Herøya som operative i markedet. De er godt trent, har fått god opplæring og er vant med å drive forbedringsarbeid, sier han.

Les også: Ny skjebnedag for Rec på Herøya

Herøya er Recs siste gjenværende produksjonsenhet i Norge som ikke er lagt ned eller besluttet lagt ned.

Samtidig med at driften avvikles, vil bedriften de kommende månedene vurdere alternativ virksomhet ved anlegget.

REC vil belyse solenergimarkedet og selskapets drift når resultatene for første kvartal legges fram i Oslo onsdag.

- Økonomipolitikk på sitt verste

Ifølge NTB betegner hovedtillitsvalgt Hans Ødegård nedleggelsen som norsk økonomisk politikk på sitt verste.

– Vi beklager på det sterkeste at våre styresmakter har vist så liten interesse for fremtidens energikilde og teknologi i Norge. Samtidig, via Oljefondet, har staten investert i kinesiske solselskaper, ikke i REC, sier han.

Ødegård viser til at staten subsidierer oljebransjen med 78 prosent av letekostnadene.

– Dette er praktisk norsk miljøpolitikk der man satser alt på fortidens energikilder, men diskvalifiserer fremtidens utvikling på fornybar energi, sier han.

I en kort pressemelding fra LO sier Roar Flåthen følgende om avgjørelsen:

– Dette er en trist dag for norsk solindustri og alvorlig for de om lag 500 som rammes av nedleggelsen, sier LO-lederen.

– Solindustrien burde ha en annen framtid i Norge enn det denne beslutningen representerer. Det må være en tankevekker for alle at en framtidsnæring som solindustrien svekkes slik som nå skjer, mener Flåthen.

AksjeLongname: Renewable Energy CorporationTicker: RECMarked: OSEOrganiasonsnummber: 977258561TSID:Trade time: 2012-04-24 17:30:00Last: 3.026Close: 3.012Periode: 7days

Les også:

Publisert: