Selger Halloween-kostymer for millioner

Nordmenn bruker mer og mer penger på Halloween og blir stadig mer kvalitetsbevisste. -Folk forventer at kostymene skal være i samme kvalitet som vanlig tekstil, sier forhandler.

KNASK ELLER KNEP: Halloween er blitt en populær feiring rundt den 31. oktober, og forhandlere av kostymer mener feringen er blitt godt implementert i den norske kulturen, etter den kom til Norge på 90-tallet.
  • Hans Iver Odenrud
Publisert: Publisert:

- Salget har vært over all forventning. Men det blir spennende å se utover i uken hvilke dager folk velger å handle på, sier André Nerhagen, daglig leder i Mye Moro til E24.

Mye Moro har butikker Bergen, Tønsberg, Bærum og på Manglerud Senter i Oslo, og salget av kostymer og artikler i forbindelse med Halloween nærmer seg rekordnivåer.

POPULÆRT: Gresskar hører med under Halloween-feiringen.

- Siden Halloween i år er delt mellom to helger blir salget mer spredt, men vi ligger godt an, og det blir spennende å se hvordan det går utover i uken, sier han.

Selger for 7,5 millioner

Halloween, eller allehelgensaften, er i utgangspunktet en katolsk minnesfest som feires den 31.oktober. I år faller selve dagen på en onsdag.

Nerhagen forteller at butikkene samlet sett selger Halloween-utstyr for rundt 7,5 millioner kroner i oktober, og ifølge han bruker folk fra østlandet mest penger på feiringen.

SE HVA MYE MORO-BUTIKKENE TJENER PÅ KNASK OG KNEP HER

- Vi selger mest til unge voksne - folk som skal ut og feste. I gjennomsnitt bruker hver person rundt 600 kroner på kostymer i Oslo, mens det i Bergen er én eller to hundrelapper mindre. Det er nok i Oslo Halloween er mest utbredt, sier han.

Han merker tydelig at nordmenn har store forventenginger til kostymene, og de fleste er opptatt av at utstyret skal være av god kvalitet.

- Folk forventer at det skal være samme kvalitet som vanlig tekstil, sier han.

LES OGSÅ:Alternativt Halloween-knask - Verdens dyreste sjokolade

- Bruker mer på kostymer

- Det går for det meste i kapper, blod og sminke. Folk er blitt flinkere til å sminke seg, sier Jan Kingell til E24.

Han er daglig leder i kostymebedriften Festmagasinet Standard, og forteller at dagene er travle rundt Halloween.

- Folk bruker nok mer penger på kostymer nå enn før. Siden 2001 har hele konseptet tatt av. Bransjen har vært i en voldsom vekst. Fra 2001 til 2010 var det en stødig økning i inntekter, i de siste årene har veksten stagnert noe, men salget holder fortsatt et bra nivå, sier han uten å ville opplyse om hvor mye han tjener på Halloween.

(Saken fortsetter under bilde)

KVALITETSBEVISST: Jan Kingell, daglig leder i Standard forteller at kundene i gjennomsnitt bruker rundt 500 kroner per persjon på Halloweenkostymer. Bildet er tatt utenfor Standard i Oslo sentrum i oktober 2008, og viser folk som køer seg opp for å skaffe kostymer.

Tall fra E24 Bedrift viser at Festmagasinet Standard samlet sett omsatte for 16 millioner kroner i 2011, og av dette var overskuddet på i overkant av 1,2 millioner kroner.

Selskapet har omsatt for mellom 14 og 18 millioner de siste fem årene, og resultatet har svingt mellom 1,2 og 2,8 millioner.

- Brorparten av kundene bruker mellom 400 og 500 kroner per person på kostymer. Men dette er utstyr som holder til gjenbruk, forteller han.

- Voldsom vekst

Han sier det er blitt flere utsalgsteder, spesielt på nett, de siste årene. Men mener likevel ikke det er noen overflod av kostymetilbud i markedet.

- Bransjen har vært i en voldsom vekst og flere har hengt seg på for å skumme fløten. Det er jo noen som går konkurs av og til, men de fleste har solid egenkapital og omsetning, sier han.

- Ikke samme trøkk

I år regner han med å havne på omtrent sammen salg som i fjor, men sier at inntjeningen er mer spredt enn i fjor.

- I år faller Halloween på en onsdag, det betyr at det blir midt mellom to helger, og vi får ikke det samme trøkket som vi har hatt tidligere år når det har vært på en fredag eller lørdag, sier han.

- Har vært helt vilt

Innehaver av Festhuset, Linda Haugland, forteller at salget har tatt helt av.

- Det har vært helt vilt, vi har hatt ekstremt mange innom butikken vår, men det har vært lite salg på nett, sier hun til E24.

Hun har en utsalgsbutikk på Strømmen, og sier hun har hatt besøk av svært mange ungdommer i forbindelse med Halloween.

- I år har vi solgt veldig mye av fangekostymer, prestekapper og politiuniformer, sier hun og legg er til at hun tror salgstoppen er nådd for Halloween i år.

- De fleste var nok ute og feiret i helgen som var, sier hun.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Avlyste høytider og «festskam» rammer tull- og tøysebransjen hardt

  2. Lang kø reddet ikke høsten for fest- og morobutikkene. Nå går det mot oppsigelser.

  3. Virke: Vi bruker 260 millioner på «knask eller knep»

  4. – Folk var gale

  5. Vipps skapte trøbbel på nasjonaldagen