Eieren av koffertkjeden Morris søker konkursbeskyttelse

Nordea krever at Venue Retail Group henter friske penger gjennom en emisjon.

Steinar Rostad Breivik // E24
Publisert:,

Venue Retail Group, som blant annet eier butikkene i den norske koffertkjeden Morris, har besluttet å i dag søke «företagsrekonstruktion» i Stockholms tingrett.

Dette skjer etter at Nordea, som er selskapets største kreditor, har krevd at selskapet søker konkursbeskyttelse og gjennomfører en nyemisjon for å hente inn minst 40 millioner svenske kroner, samt at hovedeieren stiller med den samme summen.

Svenske selskaper som har økonomiske problemer kan søke företagsrekonstruksjon i stedet for å gå konkurs, i de tilfeller hvor det er mulig at de kan overleve. Dette kan enklest sammenlignes med det som i noen land kalles konkursbeskyttelse.

Selskapet som har aksjen notert på Nasdaq i Stockholm faller 43,60 prosent et kvarter etter børsåpning.

Omsetningen har falt i Norge

Veskekjeden Morris har ifølge siste oversikt 294 ansatte i Norge fordelt på 41 butikker.

Morris hadde i regnskapsåret 2017/2018 en omsetning på 285,8 millioner kroner, og et driftsresultat på 4,5 millioner kroner.

Kjeden er en av de største innen salg av bagasje og vesker i Norge.

Siden toppåret 2013, da Morris omsatte for 319,4 millioner kroner i Norge, har omsetningen sakte, men sikkert dalt nedover.

Også antall butikker har minket i Norge de siste årene, og tilbake i 2016 meldte selskapet at man ville stenge ned 15–20 utsalgssteder. På konsernnivå har man til sammen stengt 13 butikker i 2019, og åpnet fire.

– Regnskapsåret 2018-2019 har vært preget av flere store omstillingsprogrammer og endringer. Dette har på kort sikt redusert totalomsetningen og dermed påvirket resultatet for regnskapsåret negativt, sier toppsjef i Venue Retail Group, Jonas Ottosson i en pressemelding.

Tjener penger i Norge - taper i Sverige

Ifølge den siste resultatrapporten fra Venue Retail Group er det i Sverige man virkelig sliter med å tjene penger. I det svenske markedet tapte man 27,3 millioner svenske kroner i siste regnskapsår, mens det i Norge leverte et overskudd på 2,7 millioner kroner på bunnlinjen.

Omsetningen for det norske markedet var på 296,6 millioner svenske kroner (281,2 mill. norske kroner) i regnskapsåret 2018/2019.

Det norske markedet står for 35 prosent av Venue Retail Groups totale omsetning.

Pressemeldingen fra Venue Retail Group