NHO Reiseliv vil ha «svært moderate» lønnsoppgjør på grunn av coronaviruset

NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold tar til orde for «svært moderate oppgjør» på grunn av den usikre situasjonen. Fellesforbundet vil ikke spekulere på nåværende tidspunkt.

KAN FÅ LAVERE LØNNSVEKST: Ansatte i hotell- og restaurantbransjen kan få dårligere lønnsoppgjør på grunn av effektene fra coronaviruset. Her er servitør Marta Rumowska i gang med å fôre gjestene med mat og drikke på den populære restauranten Tollboden i Kragerø.

Geir Olsen / NTB scanpix
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

Norske økonomer tror at viruskrisen kan spolere lønnsfesten under vårens lønnsoppgjør.

Viruset kan i hvert fall få følger for det kommende lønnsoppgjøret i reiselivsbransjen. Til E24 sier Krohn Devold at de vil ha «svært moderate» lønnsoppgjør i 2020.

– Vi stoler på at ansvarlighet og nøkternhet tilsier svært moderate oppgjør i en usikker situasjon med permitteringsdiskusjon flere steder. Vi har tradisjon for at oppgjøret tilpasses forholdene, og reiseliv er en bransje som internasjonalt vurderes å være utsatt nå, uttaler Krohn Devold i en skriftlig kommentar til E24.

Mandag advarte Krohn Devold om et mulig konkursras i reiselivsnæringen som følge av frykten for coronaviruset.

– Det vi nå ser er at folk overdriver frykten, slik at frykten blir en verre fiende enn selve sykdommen, sa Krohn Devold til NRK.

UTSATT BRANSJE: Direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, mener reiseliv er en utsatt bransje etter coronaviruset.

Lise Åserud / NTB scanpix

Fellesforbundets leder Jørn Eggum kommenterer følgende i en SMS:

– Fellesforbundet alltid er ansvarlige, så forhandlingene vil gjennomføres som planlagt og vi vil som alltid forholde oss til situasjoner som dukker opp fortløpende.

– Når det gjelder utgangspunktet for forhandlingene forholder vi oss til det felles grunnlaget som ligger i Teknisk beregningsutvalg. Det er ingen grunn til å spekulere ut over det på nåværende tidspunkt, skriver Eggum.

Teknisk beregningsutvalg (TBU) er et statlig utvalg som beregner prisnivå, lønnsnivå og lønnsvekst i forskjellige bransjer, slik at partene i et lønnsoppgjør skal benytte samme tallgrunnlag i forhandlingene.

Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet (LO).

Mattis Sandblad / VG

NHO ville ha moderat oppgjør før viruset

Allerede før viruset begynte å påvirke verdensøkonomien negativt, hadde NHO Reiseliv argumentene på plass for et moderat oppgjør i 2020.

Arbeidsgiverorganisasjonen har påpekt at reiselivsbransjen er svært sårbar for økte lønnskostnader. Fire av ti utgiftskroner i bransjen går til lønn, noe som her høyere enn noen annen næring i Norge, påpeker NHO.

NHO Reiselivs avdelingsdirektør for arbeidslivspolitikk, Magne Kristensen, er leder for årets lønnsforhandlinger. Han sier at reiselivsbransjen lever med svært stramme marginer og rammebetingelser.

– Hotellene har i snitt en driftsmargin på 0 prosent, mens restaurantene har en margin på 2 prosent. I tillegg har bransjen fått to momsøkninger på to år. Det er også et faktum at lønnsoppgjørene har vært høye de siste årene. Bare disse faktorene taler for moderasjon, sier Kristensen.

Les også

Varehandel-ansatte ble lønnsvekst-tapere

I fjor var lønnsveksten for ansatte i hotell og restaurant høyest i privat næringsliv med 3,7 prosent, ifølge TBU. Reiselivsmomsen steg fra 8 prosent til 12 prosent mellom 2016 og 2018 – en økning på 50 prosent.

– Når du samtidig ser at frykten for coronaviruset skaper redusert aktivitet og en negativ effekt på verdensøkonomien, sier det seg selv at det vil ha betydning for lønnsoppgjøret, fastslår forhandlingslederen.

– Er dere i dialog med Fellesforbundet om coronaviruset? Eller vil dette brukes som et argument først over forhandlingsbordet?

– Vi kommuniserer med dem, men vil forhandle først i slutten av måneden. Vi har god tradisjon for ansvarlige forhandlinger, og Fellesforbundet bør se det samme som oss.

DNB-økonom: – Alle argumenter brukes

Seniorøkonom i DNB Markets, Kyrre Aamdal, mener at corona-effekten på lønnsoppgjøret i utgangspunktet ikke vil bli så stor, men påpeker at reiselivsbransjen er mer utsatt enn norsk industri.

– Det avhenger av utviklingen utover i mars. Hvis det er tydelige effekter i form av brudd i leveranser og verdikjeder og svekket lønnsomhet, kan det blir et vanskelig tidspunkt å kreve betydelig lønnsøkninger. Men jeg tror at partene i utgangspunktet vil se gjennom dette, sier Aamdal.

– Samtidig kan man ikke utelukke det. Alle argumenter brukes i slike forhandlinger. Da er det naturlig å trekke frem eventuelt svekket lønnsomhet. Særlig hvis lønnskravene oppfattes som høye og man står overfor en situasjon med betydelig permitteringer.

TROR PARTENE SER GJENNOM VIRUSET: Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets er ekspert på norsk og svensk økonomi. Han tror at partene vil prioritere et godt forhold på lang sikt.

Lise Åserud / NTB scanpix

Også i Sverge kan coronaviruset få konsekvenser for lønnsoppgjøret til 2,8 millioner ansatte i eksportindustrien, ifølge Bloomberg.

Aamdal i DNB Markets forklarer at partene i norsk næringsliv har en større felles forståelse for økonomiske utsikter, problemer og løsninger enn svenskene.

– Trepartssamarbeidet mellom arbeidsgivere, arbeidstagere og staten står sterkere i Norge enn i Sverige. Det er fokus på langsiktige relasjoner, noe som har fungert ganske bra i Norge de siste 20 årene. Ikke alle er like fornøyde i Norge heller, men Sverige er litt mer preget av et mindre samarbeid mellom partene.

Les på E24+

De trygge aksje-havnene som kan klare seg i coronakaoset

Flere innenlandsreiser kan veie opp

Aamdal tror imidlertid at nordmenn kan velge å feriere mer i Norge som følge av viruset, noe som vil være gode nyheter for reiselivsbransjen.

– Hvis nordmenn kansellerer flyreisene sin til utlandet, kan vi se en vridning som gir økt aktivitet her hjemme, sier han.

Forhandlingsleder Magne Kristensen i NHO Reiseliv håper det skjer.

– Det kan jo tenkes, og vi får inderlig håpe at viruset får folk til å reise mer innenlands i Norge. Norge er generelt et trygt land å reise i på alle måter, sier Kristensen.

FRYKTER TURISME-SVIKT: Kinesiske turister besøker Norge som en del av et klimacruise fra Tromsø til Svalbard. NHO Reiseliv er redd for konsekvensene hvis utenlandske turister dropper å besøke Norge på grunn av coronaviruset.

Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

En rekke flyselskaper har tatt grep fordi coronaviruset har ført til dårligere etterspørsel.

Tirsdag varslet SAS at de innfører ansettelsesstopp, kapasitetskutt i Europa og kanselleringer av alle flyginger til Hongkong.

Fra før har Lufthansa varslet kutt i kortere og mellomlange distanser med opp til 25 prosent. Ryanair har også varslet at opp til 25 prosent av avgangene i Europa, primært til og i Italia, kan bli kuttet fremover.

I forrige uke kom Finnair og EasyJet med varsler om dårligere resultater på grunn av effektene av virusutbruddet.

Les på E24+

Børskommentar: Når kommer Norwegian og SAS med resultatvarsler?

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Lønnsoppgjøret
 2. Lønnsoppgjør
 3. Reiseliv
 4. Coronaviruset
 5. NHO
 6. Fellesforbundet

Flere artikler

 1. Fellesforbundet trosser oljeprisfall, virus og børskrakk – vil kreve minst 3 prosent lønnsvekst

 2. Oslo Plaza har sendt ut permitteringsvarsel

 3. Viruskrise kan spolere lønnsfesten

 4. Fellesforbundet brøt forhandlingene i lønnsoppgjøret etter kun to timer

 5. Lønnsoppgjøret starter igjen mandag