Sendte hjem ansatte til tross for åpne kjøpesentre: – Kan ikke stå og se på smittespredning

Varehandel-leder kritiserer helsemyndighetene for åpne kjøpesentre.

Jack & Jones ved Lagunen er blant butikkene som stengte mandag. Her fra en tidligere anledning.

Foto: Privat
 • David Bach
Publisert:

Retail Estate i Bergen driver 16 butikker i Bestseller-kjeden på Vestlandet, blant annet Selected og Jack & Jones.

Administrerende direktør Trond Grønhaug sendte hjem sine 108 ansatte på mandag denne uken, og med god grunn, mener han.

– Da vi så hvordan dette utviklet seg i Italia og Kina, hvor det også er mange Selected og Jack & Jones-butikker, og skjønte at vi må ta det på alvor. Dette ville uansett medføre en total nedsmelting i kundeantallet, så søndag tok jeg beslutningen om at vi holder stengt inntil videre av hensyn til både ansatte og kunder, sier Grønhaug.

– Jeg ønsket ikke at våre ansatte skulle stå i shoppingsentrene og være forsøkskaniner for smittespredning. Det er jo komplett umulig å opprettholde normal drift uten at kundene er i kontakt med varene.

Fredag ble det kjent at kleskonsernet permitterer totalt 559 ansatte i Norge. Selskapet har midlertidig stengt 94 butikker, ekskludert franchise-butikker.

Les også

Bestseller må permittere ansatte og stenge butikker

Les også

Voice permitterer 1.000 ansatte og stenger 200 butikker

– Hårreisende

Hvis en kunde prøver en bukse, er jo denne potensielt virusbærende, påpeker Grønhaug, som viser til FHIs råd tirsdag om at kunder bare måtte ta på de varene de skulle kjøpe. Han retter samtidig kraftig skyts mot senterlederne og helsemyndighetene.

– Det er en umulig situasjon. Men jeg ser at sentrene ikke tar ansvar, og jeg må si min personlige mening her, jeg skjønner ikke noe som helst av hensikten med at de holder åpent utover for dagligvare og apoteker.

– Det mest hårreisende i det hele er at våre barn ikke kan leke på en kunstgressbane som er på flere tusen kvadratmeter, men fellesarealene i shoppingsentrene er tilgjengelig, så der kan folk henge i stedet. Det er ikke til å tro, sier Grønhaug.

Han mener sentrene nå burde blitt tvunget til å stenge, foruten dagligvarebutikker og apoteker.

– Myndighetene burde tatt ansvar og stengt ned kjøpesentrene også, som de har gjort i Danmark, Tyskland, Frankrike og Italia. Alle landene med like store problemer som oss har stengt.

– Det er ansvarsfraskrivelse fra helsemyndighetene.

Les på E24+

Myndighetene kan bli nødt til å trekke frem «gullkortet» fra finanskrisen

Ville ikke stå og se på

Grønhaug blir også ekstra bekymret av tanken på at de som går på kjøpesentrene nå, også er de som ellers ikke er særlig redde for smitte.

– I mitt hode er det også de mest tankeløse kundene som nå fortsatt beveger seg på sentrene, og de mest tankeløse er den største smitterisikoen fra før. Og det verste er at det har ingen hensikt, sier Grønhaug.

Han bruker Lagunen storsenter i Bergen som eksempel. Han har selv butikker der, og har sett hvordan folk fortsatt ferdes der inne.

– Vi har som hovedsak unge jenter som jobber for oss, og småbarnsmødre. De har ikke lyst til å stå der og risikere å bli smittet av dette farlige viruset for 500 kroner i omsetning. Og jeg som leder av virksomheten kan ikke stå og se på det. Det er helt grusomt.

Les også

Norwegian permitterer over 7.300 ansatte

Følger helsemyndighetenes råd

Visekonsernsjef Ole-Christian Hallerud i Olav Thon-gruppen, som blant annet eier Lagunen, sier til E24 at det er opp til helsemyndigheten å fatte slike tiltak som Grønhaug etterlyser.

– Vi retter oss etter de helsefaglige råd og pålegg som kommer fra helsemyndighetene. Men det er viktig å være klar over at de fleste av våre kjøpesentre har både dagligvare og et apotek i senteret. I tillegg er det en del andre typer forretninger som det er viktig at holdes åpent, og som selv ønsker å holde åpent, sier Hallerud.

Han understreker at Olav Thon-gruppen ikke tvinger noen til å holde åpent mot sin vilje.

– Det vi ser er at mange innenfor tekstilbransjen og hus og hjem stenger sine butikker én etter én nå. Vi vil på ingen måte ha noen innvendinger mot at leietagere ønsker å stenge ned, enten det er av helsefaglige vurderinger, mangel på personell eller av kunder. Det har vi forståelse for, men vi har en plikt til å holde sentrene åpne fordi folk er nødt til å få dagligvarene og apotekvarene, sier han.

Departementet: Vurderer løpende

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet sier via kommunikasjonsavdelingen at de gjør løpende vurderinger av tiltak for å bekjempe smitte.

– Vi har innført de mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid. Det gjør vi for å bekjempe smitten, beskytte de sårbare i samfunnet og for at helsetjeneste skal ha kapasitet til å behandle pasientene.

Men det er svært inngripende i folks hverdag og det får store konsekvenser for samfunnet, påpeker hun.

– Folkehelseinstituttet gjør løpende vurderinger av om tiltakene vi har nå fungerer, bør justeres eller oppheves. Dette samarbeider de tett med Helsedirektoratet om. Utviklingen i situasjonen vil vise om vi har behov for enda strengere tiltak, som for eksempel restriksjoner på kjøpesentre. Det er uansett viktig at kjøpesentrene oppfordrer folk til å holde avstand, sier Erlandsen.

Les også

Thon utsetter husleie for butikker etter coronakrise

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Kjøpesenter
 3. Butikker
 4. Bergen
 5. Olav Thon
 6. Varehandel

Flere artikler

 1. Kjøpesentrene stenger – dette er eneste åpne sportskjede i Bærum

 2. Hundrevis av butikker stenges ned på Østlandet

 3. Kjøpesentrene i Oslo åpner igjen: - Hoppende glad!

 4. Her er kjøpesentre, treningssentre og kulturscener åpne

 5. Brynestad: Har opplevd «upassende» motstand fra gårdeiere etter stenging