Har brukt 800 millioner under krisen: – Det er mulig å gjøre gode dealer under corona

Brødrene Kristian og Roger Adolfsens har milliarder i banken og er på handletur i coronakrisen. – Vi har investert mye i coronatiden. Mange trenger å få tilført penger.

CORONA-HANDLER: Norlandia-brødrene Roger og Kristian Adolfsen fikk tre milliarder i fjor høst, og noe av pengene bruker de til å handle eiendommer for under coronakrisen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

  • Rune Ytreberg (iTromsø)
Publisert: Publisert:

Mens mange selskaper sliter under coronakrisen, har brødrene Kristian og Roger Adolfsen flust av penger å handle for. Brødrene tjente i fjor nær tre milliarder kroner på salg av barnehage-eiendommer. I corona-perioden har de kjøpt eiendommer og selskaper for 300 millioner kroner og investert en halv milliard i verdipapirer.

– Vi har gjort veldig mange handler de siste månedene. Det er mulig å gjøre gode dealer under corona. Mange trenger å få tilført likvider. Det gir en del muligheter, sier Kristian Adolfsen.

– Vi har kjøpt mye eiendom i coronatiden. Vi har investert rundt 300 millioner kroner i eiendom og selskaper de siste månedene, legger han til.

Les også

Læringsverkstedet kjøper 146 barnehager

14 milliarder i inntekter

Adolfsen-brødrenes selskaper omsatte i fjor for rundt 14 milliarder kroner. Litt over halvparten av inntektene kommer gjennom selskapet Hospitality Invest, som omsatte for rundt 8,3 milliarder kroner i fjor, opp 11 prosent fra året før. Brødrene har bygget opp en milliardformue på eiendomsutvikling, hoteller, barnehager, bemanning, omsorg og asylmottak.

I fjor høst solgte brødrene barnehage-eiendommer til et australsk pensjonsfond for seks milliarder kroner. De hadde 3,25 milliarder kroner i gjeld på eiendommene, og tjente 2,75 milliarder kroner på salget. Pengene sier Adolfsen at de skal «ha i reserve og for å kunne gjøre nye investeringer».

– Pengene vi frigjorde ved salget i høst skal vi investere i litt forskjellig, men vi skal passe på å hele tiden ha god kontantbeholdning. Vi passer på å ha godt med cash i bakhånden, sier Adolfsen.

På handletur i Sverige

På noen få måneder har brødrene også kjøpt en stor tomt ved Evenes flyplass utenfor Harstad, kjøpt seg stort inn i et svensk hotellkonsern, investert i en skolevirksomhet og et stort eiendomsselskap, kjøpt noen nye barnehager, kjøpt en næringseiendom og investert i den planlagte batterifabrikken Freyr i Mo i Randa. Dessuten har de og vært med på å redde selskapet Rapp Bomek i Bodø fra nedleggelse, for å nevne noe.

Les også

Rapp Bomek er sikret videre drift etter konkurs

– Vi har investert mye i corona-tiden. Vi er veldig selektive på hva vi investerer i. Denne uken kjøpte vi oss inn i et stort eiendomsselskap i Grenlands-område som driver med boligutvikling rundt Porsgrunn og Skien, legger han til.

Ifølge tidsskriftet Kapital var brødrene gode for til sammen 5,6 milliarder kroner i fjor.

Styrer forretningene fra hytta

I juli hvert år flytter brødrene hovedkontoret til familiens hytter ved Grebbestad i den svenske skjærgården. Regner det ute jobber brødrene inne med å planlegge neste investeringer, mens de i godvær tar seg tid til noen båtturer.

– Vi har et stort resort-anlegg ved sjøen i Sverige, det heter Tanum Strand. Det minner meg om Lofoten og Vesterålen, sier Adolfsen, som startet opp hotell på hjemplassen i Vesterålen for 30 år siden.

– Vi har hver vår hytte på området og flytter hovedkontoret hit i juli hvert år. Så opererer vi herfra i juli måned. I gråvær blir det mye jobbing, og dersom det er fint vær blir det av og til en båttur i en liten skjærgårdsjeep. I sommer har jeg imidlertid enda ikke fått brukt båten, forteller han.

Les også

50 millioner i pluss for anonym eiendomsinvestor

Sprer risiko

Brødrene startet i hotellnæringen, før de gikk videre til eiendom og omsorg. Under coronakrisen har de prist seg lykkelige for å ha hatt en bevisst strategi om å spre risikoen på flere bransjer og i flere land.

– Vi er glade for at vi ikke bare er i reiseliv der de vi startet. Vi har en strategi om å spre risiko på mange bransjer og land. Om noe går ned går noe opp. Vi har stått fjellstøtt gjennom corona og har supergod likviditet, sier Adolfsen.

Selskapene til Adolfsen-brødrene har 24.000 ansatte, der størstedelen av omsetningen nå skjer i land utenfor Norge, som Sverige, Tyskland, Polen og Nederland.

– Vi er fornøyde. Vi vokser hvert år, sier han.

Les også

Investor bekrefter: Kjøpte Bloksberg av prinsesse Märtha

BJERKAKER SJØPARK: Brødrene Adolfsen eier halvparten av selskapet som bygger ut Bjerkaker Sjøpark.   FOTO: RONALD JOHANSEN / ITROMSØ

Satser på eiendom

Brødrene har de siste årene satset på eiendomsutvikling gjennom selskapet Miliarium, som har eiendommer for rundt en milliard kroner.

Selskapet har blant annet tjent titalls millioner kroner på et stort eiendomsprosjekt i Tromsø, Bjerkaker Sjøpark som de eier sammen med Barlindhaug Eiendom. Brødrene eier også indirekte 20 prosent av Barlindhaug Eiendom As, ved at de eier 20 prosent i morselskapet Consto Holding AS.

– Det går veldig bra med eiendomssatsingen. Tromsø er spennende. Vi har vært involvert i flere prosjekter, og har en del utleie-eiendommer der. Vi er stadig på utkikk etter nye ting. Dukker det opp muligheter i Tromsø, Bodø eller Mo i Rana, vil vi se nærmere på de.

– Hva liker du best?

– Det er spennende med forhandlinger. Vi har kjøpt mye og solgt noe, men mest kjøp. Det er aldri kjedelig. Hver eneste dag er spennende på sin måte. Ingen dag er lik.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Coronaviruset

Flere artikler

  1. Milliardær-brødrene Adolfsen er på boligtoppen i Tromsø

  2. Adolfsen-brødrene tar over konferansesenter på Hellerudsletta

  3. Nå er Roar god for over en milliard: Drar på rocketurné i cabincruiser

  4. Mangemillionærer på flyttefot til liten nordlandskommune

  5. Betalt innhold

    Kolonial-gründeren traff planken med aksjetips