Sjømannsforbundet mener Hurtigruten bryter forskrift på jomfruseilas

Sjømannsforbundet mener Hurtigruten bryter NIS-forskriften på hybridskipet MS Roald Amundsens første seilas. Rederiet avviser at de bryter loven.

NY HURTIGRUTE: Hurtigrutens nye hybridskip, MS Roald Amundsen.
Publisert: Publisert:

Onsdag legger Hurtigrutens nye hybridskip ut på sin jomfrutur fra Tromsø til Nordkapp og Kirkenes, før det seiler sørover til det som ifølge reiseplanen er eneste utenlandske havn på turen – Hamburg i Tyskland.

Ifølge forskriften må passasjerskip registrert i Norsk internasjonalt skipsregister (NIS), slik som MS Roald Amundsen, anløpe minst to utenlandske havner før eller etter de legger til kai ved norske havner.

Norsk Sjømannforbund mener at rederiet bryter denne forskriften, og før helgen varslet forbundet både Sjøfartstilsynet og Nærings- og fiskeridepartementet.

Til Sysla opplyser rederiet imidlertid at de også vil anløpe en utenlandsk havn nummer to i tyske Cuxhaven på nattetid under seilasen på vei til Hamburg.

– Skipet er innom to utenlandske havner, og vi bryter ikke noen regler, sier kommunikasjonsrådgiver Hanne Taalesen i Hurtigruten til NTB.

Sjømannsforbundet mener ikke Cuxhaven-anløpet gjør seilasen lovlig.

– Det står klart og tydelig i forskriften at anløpene skal være planlagt og annonsert for at de skal kunne komme inn under forskriften for NIS-registrerte skip, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund til NTB.

Publisert: