Store bedrifter tar oppgjør med rasisme i USA

Store amerikanske bedrifter oppfordrer til samhold i kampen mot rasisme i USA etter at afroamerikaneren George Floyd døde under en pågripelse for en uke siden.

«For once, don’t do it»: Sportsutstyrsprodusenten Nike har laget reklamefilm etter opptøyene som har brutt ut i USA. Her utenfor en Nike-butikk i Minneapolis hvor demonstrasjonene herjet søndag.
 • NTB
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Sportsgiganten Nike har sluppet en reklamevideo med slagordet «For once, don't do it», på norsk «For en gangs skyld ikke gjør det», som spiller på deres slagord «Just do it», skriver BBC.

– Ikke lat som det ikke er et problem i USA. Ikke vend ryggen mot rasismen, heter det i videoen.

Videoen har fått mer enn 6,7 millioner visninger på Twitter, og har blitt delt av en rekke kjendiser samt erkerivalen Adidas.

Apple-sjef Tim Cook anerkjenner i en beskjed til sine ansatte at det fortsatt finnes rasemessig urettferdighet i USA. Han viser blant annet til ujevnheter i rettssystemet og forskjeller innen utdanning.

– Vi har ikke noe samfunn som er verdt å feire med mindre vi kan garantere frihet fra frykt til hver person som gir dette landet sin kjærlighet, sin arbeidskraft og sitt liv, sier Cook.

Toppsjefer i en lang rekke selskaper som Walmart, Instagram og Goldman Sachs har også uttrykt støtte til aktivistene.

Store demonstrasjoner

De siste dagene har demonstrasjoner mot politivold og rasisme spredd seg over store deler av USA etter at afroamerikaneren George Floyd døde i forbindelse med en pågripelse i Minneapolis for en uke siden. Demonstrasjonene har ført til sammenstøt og utviklet seg til voldelige opptøyer enkelte steder med plyndring og ødeleggelser.

– Vi kan ikke stoppe systematisk rasisme uten å samtidig skape mulighet for alle mennesker, uavhengig av deres bakgrunn, skriver Snapchat-sjef Evan Spiegel i en e-post til sine ansatte, ifølge Reuters.

I e-posten kritiserte han rasisme og ba om høyere skatter «for å skape et samfunn som gir fordeler til oss alle».

Facebook-ansatte protesterte

Samtidig som støtteerklæringene kommer fra alle kanter får Facebook kritikk internt. Det skjer etter den mye omtalte feiden Donald Trump havnet i med Twitter forrige uke.

Etter at Facebook-sjef Mark Zuckerberg forrige uke besluttet at selskapet ikke ville følge Twitters eksempel å merke en av Trumps meldinger, valgte ansatte mandag å protestere.

Mandag valgte flere av de ansatte å ikke logge seg på jobb fra hjemmekontoret i protest, ifølge Bloomberg.

– Mark gjør feil, og jeg vil gjøre det jeg kan for å få han til å endre mening, skrev Facebooks Newsfeed-direktør Ryan Freitas i en twitter-melding sent søndag kveld.

– Jeg beklager om dere venter på at jeg skulle ha en slags ekstern mening. Jeg fokuserer på å organisere 50+ likesinnede for å gjøre noe som kan se ut som en intern forandring, fortsatte han.

Zuckerberg skrev på sin side tidlig mandag morgen at selskapet gir 10 millioner dollar til organisasjoner som arbeider med raserettferdighet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Rasisme
 2. USA
 3. Tim Cook
 4. Nike
 5. Walmart
 6. Goldman Sachs
 7. Apple

Flere artikler

 1. To suspendert etter at 75 år gammel mann ble alvorlig skadet – 57 politifolk slutter i protest

 2. Økonomer tror USA-demonstrasjonene vil ha begrenset effekt på økonomien

 3. Protester i USA kan bidra til et økonomisk skifte, mener sjeføkonom: – Har vært en utvikling i flere tiår

 4. Wall Street-topper fordømmer opptøyene i Kongressen

 5. Trump i tale til folket: Vil «løse problemet» for guvernører som nekter å samarbeide