Ferske tall: Rekordhøy optimisme blant oljebedriftene

SR-Banks konjunkturbarometer viser at Sørvestlandet har ristet av seg oljesmellen. Handelskrig og brexit kan snu den positive trenden, advarer sjeføkonom. 

BETINGET OPTIMIST: Kyrre Martinius Knudsen, som er sjeføkonom i SR-Bank, sier at næringslivet på Sørvestlandet går bedre enn ventet, men sier at handelskrig og brexit kan skape trøbbel.

Foto: John Thomas Aarø
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:,

63 prosent av bedriftene i Rogaland, Hordaland og Agder-fylkene venter høyere omsetning, flere ansettelser, god økonomisk utvikling og lønnsomhet og sterk ordrereserve de neste 12 månedene, viser SR-Banks konjunkturbarometer for september (se faktaboks).

– Ja, det er en slags hallelujastemning, sier sjeføkonom i SR-Bank, Kyrre M. Knudsen.

Aller best går det i petroleumssektoren, der SR-Bank aldri før har målt større optimisme. 77 prosent av bedriftene som har mer enn en tredjedel av omsetning mot olje og gass venter nemlig vekst det neste året.

Det overrasker sjeføkonomen, sett i lys av at investeringene på norsk sokkel er ventet å nå toppen i år.

– Det er en mismatch. Man kan tenke at disse bedriftene ikke har Norge som hovedmarked, men det ville være rart. Men mange av disse bedriftene har de siste årene jobbet med å få flere bein å stå på, gjerne innenfor fornybar energi, havbruk og infrastruktur.

– En ting som kan komme til å skje, er at vi kan komme høyere investeringer enn ventet på norsk sokkel neste år, skyter han inn.

Knudsen sier det er klar sammenheng mellom forventninger om vekst og faktisk vekst, og viser til at nesten like mange bedriftene som ventet vekst i fjor også opplevde vekst.

– Bånn gass

Fra starten av 2018 har det vært høyere forventninger innen olje enn utenfor, viser konjunkturbarometeret for Sørvestlandet.

– Det er en imponerende utvikling, der det har gått fra å være veldig krevende til å nå være bånn gass, sier Knudsen.

Han minner samtidig på at Sørvestlandet er mer enn olje og gass, men at regionen er sterk på blant annet fisk og metall- og prosessindustri.

Les på E24+

Aksjene som speiler den globale uroen: Disse «temperaturmålerne» må du kjenne

– Vi er godt hjulpet av svak kronekurs og lave renter, og at norsk eksport ikke er midt i episenteret for handelskrigen, sier han.

Konjunkturbarometeret viser at eksportbedriftenes ser lyst på fremtiden, men at investeringsplanene er på moderat – men klart positivt – nivå. Det mener SR-Bank kan reflektere økt global usikkerhet.

Mens 75 eksportbedriftene venter vekst, er tallet 61 prosent for bedriftene rettet mot hjemmemarkedet. Knudsen sier at regionen ikke er immun mot tilbakesalg i verden rundt, selv om det så langt går bra.

– Jeg sier som Svein Gjedrem sa i starten av taler da jeg jobbet for ham i Norges Bank: «Det er vanskelig å spå, spesielt om fremtiden». Finanskrisen er et godt eksempel på at ting kan endre seg brått. Det er nok av risikofaktorer.

Les på E24+

Eksperter tror flere selskaper er underpriset: Oljeaksjene som kan kuppe børshøsten

Lite arbeidskraft

I undersøkelsen ser ikke SR-Bank tegn til at internasjonal usikkerhet bremser ansettelser.

– Det har vært en vanvittig oppgang i antall jobber de siste par årene, der de fleste har kommet i privat sektor. Det er veldig gledelig. Det var en stor sosial belastning for et fylke med 240.000 jobber da 10.000 mistet jobben etter oljekrisen, sier Knudsen.

Arbeidsledigheten har falt fra en topp på fem prosent i Rogaland til rett over 2,2 prosent, og er med det på snittet for landet. Det ser banker at presser opp lønningene i landsdelen, spesielt innenfor oljeindustrien.

– Det er viktig å glede seg over det som har skjedd, så får vi heller leve med utfordringer om tilgangen på arbeidstagere, sier Knudsen.

Fremover mener SR-Bank at arbeidsinnvandringen kan ta seg enda mer opp. At pundet har holdt seg relativt stabil i forhold til kronekursen, mens euroen har blitt nesten 30 prosent sterkere mot kronen, gjøre at det kan bli mer attraktivt for briter å jobbe i Norge, mener Knudsen.

– I en brexit-sammenheng blir det derfor spennende å se om vi trekker folk fra Storbritannia.

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Oljebransjen
 3. SpareBank 1 SR-Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Tre av fire oljebedrifter i Rogaland tror på vekst

 2. E24s regionale mini-nettverk: – Akkurat nå går det veldig bra

 3. Betalt innhold

  Tror oljeservice går inn i resesjon fra neste år

 4. Annonsørinnhold

 5. Sparebank-sjefer melder om gode tider: – Det er høy vekst og optimisme

 6. Sjeføkonom overraska over låg oljepengebruk