Sanner anslår at opp mot 100.000 kan søke om bedriftsstøtte

Lørdag får de første bedriftene mulighet til å søke kompensasjon. Finansminister Jan Tore Sanner anslår at opp mot 100.000 bedrifter kan komme til å søke på ordningen.

FINANSMINISTER: Jan Tore Sanner på fredagens pressekonferanse
Publisert:

– Jeg er utrolig glad og takknemlig for å kunne stå her nå og fortelle at kompensasjonsordningen er klar, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) da detaljene i den nye støtteordningen ble presentert sent fredag kveld – tre uker etter at hjelpepakken ble lansert.

Kontantstøtteordningen skal hjelpe bedrifter som har hatt et stort inntektsbortfall på grunn av viruset, men som har store faste utgifter som strøm, husleie eller rentekostnader å betale.

Sanner deltok på pressekonferansen med samarbeidspartnerne i Idar Kreutzer, sjef for Finans Norge, og skattedirektør Hans Christian Holte. De tre svarer alle 100.000 på spørsmål om hvor mange bedrifter som vil søke på ordningen.

– Jeg har sagt opp mot 100.000, men om det blir 70.000 eller 140.000, er for tidlig å si, sier finansministeren til E24.

Tidligere på dagen sa bransjeforeningen for norske regnskapsførere til E24 at de regnet med at opp mot 140.00 bedrifter kommer til å søke.

Strenge krav

– Er systemene sterke nok til å ta unna en så stor strøm av søkere?

– Skatteetaten har god erfaring med å håndtere mye innsyn. De har jo erfaring med skattemeldingen, når vi alle skal inn å se på den. Det er en risiko, men jeg har stor tro på at dette skal gå bra.

– Dere har sagt at ordningen skal være enkel å bruke. Men hvor lett er det for myndighetene å kontrollere at bedriftene ikke misbruker ordningen?

– Vi har sagt at den skal være enkel å bruke, men også vanskelig å misbruke. Og i det så ligger det at Skatteetaten har gode muligheter til å sjekke de opplysningene som bedriftene gir, opp mot de opplysningene Skatteetaten allerede har. Det skal kunne kryssjekkes opp mot andre registre. Det vil bli stilt krav om revisorerklæring eller erklæring fra statsautorisert regnskapsfører i ettertid og det vil være kontroll og avsjekk. Ikke minst vil det være åpenhet rundt hvem som søker og hvor mye de får, sier Sanner.

Slik er løsningen: De som laget portalen forklarer hvordan den fungerer

Opplysningene vil være søkbare

Sanner påpeker at selskapene selv står ansvarlig for informasjonen i søknadene, med bistand fra revisorer.

– Opplysninger om hvem som får tilskudd og hvor mye der får vil være offentlig tilgjengelig og søkbart.

Sanner sa at den vil være tilgjengelig i løpet av få dager, og at det vil være åpenhet etter hvert som flere søker.

Det er tilført ekstra midler til Skatteetaten i forbindelse med arbeidet med ordningen.

Sanner viste til at det er fem uker siden Norge innførte de mest inngripende tiltakene i fredstid.

– Fem uker er lenge for en bedrift som er usikker på hvordan man skal få endene til å møtes og unngå konkurs.

Les også

Regnskap Norge anslår at 140.000 bedrifter kan søke om «kontantstøtte»

Skattedirektør Hans Christian Holte.

– Formidabel jobb

Idar Kreutzer, sjef for Finans Norge som organiserer norske banker og finanshus, påpekte at det er bare tre uker siden man startet arbeidet med ordningen.

– Når vi tok sjansen på å gjøre dette var det fordi vi kunne føle oss trygge på eksisterende digital løsninger. Men det har vært en formidabel jobb å utvikle denne ordningen.

Finans Norge-selskapet Bits har i samarbeid med DNB, Skatteetaten og Digitaliseringsdirektoratet vært sentrale i hurtigutviklingen. Les hvordan menneskene bak forklarer ordningen her.

Hans Christian Holte i Skatteetaten fortalte at de har lagt vekt på å få på plass en søkeportal raskt, og at de første bedriftene skal ha pengene på konto mandag, hvis alt går som planlagt.

– Det har vært jobbet hardt og godt, fordi det haster for mange bedrifter der ute, sa Holte.

Holte gir råd til bedriftene som skal søke om å finne frem nødvendige opplysninger som må oppgis før man søker.

– Siste frist er 30. juni for å legge inn en søknad etter ordningen, sier Holte.

Vil ha egen ordning for sesongbedrifter

Sanner sier at dagens ordning ikke treffer sesongbedrifter godt nok, og at det vil komme en egen ordning for disse som vil ta hensyn til inntektsstrukturen i disse.

– Spesielt for utenriks sjøfart og andre virksomheter som er skattepliktige i Norge, men som har hele eller deler av sin aktivitet utenfor Norge har det vært diskusjoner med Esa om, sier Sanner og slår fast at ordningen vil konsentrere seg om selskaper som har aktivitet innenfor Norge.

Kontantstøtteordningen skal forvaltes av Skatteetaten. Det vil si at den har hovedansvaret for å organisere ordningen og kontrollere søknadene.

Skattedirektør Hans Christian Holte i Skatteetaten sa at foretak som ble pålagt å stenge av staten, kan søke om tilskudd, «i løpet av morgendagen» – altså lørdag 18. april.

– Øvrige foretak med betydelig inntektstap kan søke fra og med mandag 20. april, sier skattedirektøren.

Sanner sa tidligere:

– De fleste søknadene vil bli behandlet automatisk. Dermed vil mange av foretakene ha pengene på konto allerede få dager etter at de har sendt søknaden.

Les også

Skattedirektøren vil bli Nav-direktør

Sendte ordningen i dag

Norge sendte ordningen til Esa fredag og den ble godkjent samme dag, skriver Esa i en melding sendt ut før pressekonferansen.

– Etter tett dialog med norske myndigheter, har ESA i dag godkjent en tilskuddsordning for næringslivet, inkludert sivilsamfunnsorganisasjoner som driver skattbar økonomisk virksomhet, sier Bente Angell-Hansen, president for EØS-tilsynet ESA, i meldingen.

Bente Angell-Hansen, president ESA, som er EØS-avtalens overvåkningsorgan og håndhever statsstøttereglene.
Les også

Usikkert om bedriftene kan søke om kontantstøtte fra i dag

Les også

Snart får bedrifter søke om «kontantstøtte»: – Bør være sterkere kontrollmekanismer

Les også

Bedriftene venter på kontantstøtte: – Kassen vil gå tom

Publisert: