Se listen: Dette er Sveriges ti rikeste

Aldri har det vært flere milliardærer i Sverige enn i 2019. H&M-arving troner på toppen.

Benny Andersson og Björn Ulvaeus utgjorde sammen med Agnetha Fältskog og Anni-Frid Lyngstad den svenske popkometen ABBA. Nå er begge på listen over Sveriges rikeste.
Milliardærene
  • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert: Publisert:

Den svenske avisen Veckans Affärer skrev lille julaften om Sveriges 206 milliardærer (i svenske kroner) – det høyeste antallet milliardærer nabolandet vårt noen gang har hatt.

Listen domineres av velkjente forretninsgmenn (og kvinner), men har også deltagere mest kjent for sine aktiviteter utenfor finansverdenen.

På plass nummer 150 er en fjerdedel av popfenomenet ABBA, nemlig Benny Andersson.

Det kan være sangkarrieren som er skylden i formuen på 1,7 milliarder svenske kroner, tilsvarende 1,61 norske, men han og Björn Ulvaeus (nr. 163) har tjent godt også på rettighetene til ABBA-musikalen Mamma Mia.

Kjente fjes og familieforetak

Fotballstjernen Zlatan Ibrahimovic befinner seg på plass nummer 171, med en formue på 1,4 milliarder svenske kroner. Det tilsvarer 1,32 milliarder norske kroner.

Spotify-gründerne Daniel Ek (nr 30) og Martin Lorentzon (nr 20) befinner seg også på listen, med henholdsvis 14 og 20 milliarder svenske kroner. Det tilsvarer 13,28 milliarder og 18,98 milliarder norske kroner.

For øvrig er arvinger godt representert på listen. Store deler av familien Persson, etterkommere av H & M-grunnlegger Erling Persson, er milliardærer.

Det samme gjelder etterkommerne til Tetra Pak-grunnlegger Ruben Rausing og familiene Lundeberg og Olsson.

Les også

John Fredriksen samler finanseliten til julelunsj

1. Stefan Persson: 168,9 milliarder

Det var Stefan Perssons far Erling Persson som grunnla kleskjeden Hennes & Mauritz. Persson junior, som eier 32 prosent av aksjene i selskapet, inntar dermed førsteplassen på listen over Sveriges rikeste, og er dessuten på plass nummer 71 på Forbes liste over verdens rikeste.

På listen over Sveriges rike befinner også Perssons barn, Karl-Johan (nr. 17), Charlotte Söderström (nr. 18) og Tom (nr. 19) seg. De eier ti prosent hver i familiens selskap, og Karl-Johan har vært HM-sjef de siste ti årene.

2. Melker Schörling: 77,8 milliarder

Den svenske investoren Melker Schörling befinner seg på annenplassen på Veckans Affärers liste. Schörling eier gjennom Melker Schörling AB programvareselskapet Hexagon, og sikkerhetsselskapet Securitas.

3. Frederik Paulsen: 66,4 milliarder

Paulsen kalles en av Sveriges mest hemmelighetsfulle milliardærer. Han er god for 70 milliarder svenske kroner takket være legemiddelselskapet Ferring Pharmaceuticals, som hans foreldre grunnla i 1950. Det tilsvarer 66,4 milliarder norske kroner.

Antonia Ax:son Johnson er Sveriges rikeste kvinne.

4. Antonia Ax:son Johnson: 65,49 milliarder

Vi må ned til fjerdeplass for å finne en kvinne på listen. Antonia Ax:son Johnson er Sveriges rikeste kvinne, og er fjerde generasjon som har drevet konglomeratet Axel Johnson.

Det var hennes oldefar Axel Johnson som startet familieimperiet i 1873. Selv om Johnson overlot plassen som styreleder til sin datter Caroline Berg i 2015, eier 76-åringen fortsatt mesteparten av selskapet.

5. Jörn Rausing: 64,5 milliarder

Jörn Rausing er ansvarlig for familiebedriften Tetra Lavals fusjons- og oppkjøpsdrift og sitter i styret for Museum of London.

Han er en av flere medeiere i Tetra Laval, selskapet som springer ut fra bestefaren Ruben Rausings Tetra Pak. Hans far, Gad Rausing, kjøpte ut sin bror Hans Rausing fra selskapet i 1995, slik at det kun er Gads del av familien som sitter med eierskapet.

Les også

Bare to av landets ti rikeste er kvinner

6. Kirsten Rausing: 55 milliarder

Kirsten Rausing er storesøster til Jörn og Finn Rausing, og eier også en bit av Tetra Laval. Rausing er bosatt i Storbritannia, og ble i mai 2019 kåret til Storbritannias sjette rikeste kvinne av den britiske avisen The Times.

Rausing eier ifølge The Times 50 prosent av The British Bloodstock Agency, som kjøper og selger veddeløpshester.

7. Finn Rausing: 55 milliarder

Finn Rausing er broren til Kirsten og Jörn Rausing, og formann i Tetra Lavals revisjonsutvalg. Utenfor konsernet han i styret for private equity-selskapet EQT, røntgenselskapet Excillum og båtprodusenten Swedeship Marine.

8. Bertil Hult: 55 milliarder

Bertil Hult er mannen bak selskapet EF, som siden oppstart i 1965 har mer en 30 språkskoler i 14 forskjellige land. Hult har gått av med pensjon, men er likevel høyt oppe på listen.

Milliardæren kjøpte i 2003 det amerikanske universitetet Arthur D. Little School of Management, som han gjorde til Hult International Business School. Skolen har campus i Shanghai, Dubai, San Francisco, New York og London.

Les også

Katharina og Alexandra Andresen er landets rikeste under 30

9. Fredrik Lundberg: 39,86 milliarder

Lundberg tok over farens byggefirma L.E. Lundbergforetagen i 1981, og har siden gjort det til et holdingselskap. Døtrene Louise Lindh (nr. 32) og Katarina Martinson (nr. 32) sitter begge i styret, og eier 14 prosent hver av selskapet.

10. Dan Sten Olsson: 34,2 milliarder

Dan Sten Olsson er sønn av Sten Allan Olsson, som grunnla Stena Sphere, konsernet han selv er sjef for. Stena Sphere består av rederiselskapene Stena og Stena Sessan, i tillegg til resirkuleringsselskapet Stena Metall.

Dan Sten Olssons lillebror Stefan og storesøster Madeleine befinner seg også på listen, henholdsvis på plass nummer 26 og nummer 35. Madeleine Olsson-Eriksson ble ifølge Veckans Affärer aldri spurt om å ta del i familieforetaket.

Les også

Banket gjennom skatteparadis-vedtak – kjøpte hotell i pausen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Milliardærene
  2. ABBA

Flere artikler

  1. Disse finanskjendisene får statlig krisehjelp

  2. IMF-sjef ber om høyere skatter for de rikeste

  3. Johan H. Andresen blar opp 70 millioner for herregård

  4. MacKenzie Bezos har solgt Amazon-aksjer for 3,7 mrd.

  5. Bill Gates kjøper ikke luksusyacht med hydrogenmotor til seks milliarder