Spår corona-krise for luksusmerker - venter kundemangel i Oslo
Coronoaviruset er ventet å gå hardt ut over salget av luksusmerker på verdensbasis. Her hjemme ser ikke de eksklusive butikkene ut til å være rammet foreløpig. Situasjonen kan imidlertid endre seg til sommeren.
Ifølge en ny undersøkelse fra Bernstein og konsulentselskapet Boston vil omsetningen hos luksusmerkene trolig stupe som følge av det nye lungeviruset, og føre til et tap på 32 til 43 milliarder dollar i 2020.
Det vil si opp til 403 milliarder kroner.
– Dette vil nok også få en betydning for oss lokalt i Oslo og i Skandinavia generelt, sier administrerende direktør i Group 88, Thomas Møller.
Det danske selskapet har en rekke luksusbutikker i Oslo sentrum - blant annet Saint Laurent, Gucci, Burberry, Balenciaga, Bottega Veneta, Valentino og Mulberry.
– Vår forventning er at vi kommer til å mangle noen av våre internasjonale kunder i en periode fremover, sier Møller.
Han viser til at en rekke flyselskaper har kansellert sine flyvninger til og fra Kina frem til slutten av mars.
Viktig kundegruppe
På verdensbasis utgjorde kinesere 35 prosent av kundene i luksusmarkedet, ifølge nye tall fra analysebyrået Bain, skriver Business Insider.
Dermed er de eksklusive merkevarene ekstra sårbare som følge av det massive utbruddet i Kina og myndighetenes reiserestriksjoner. Thomas Møller i Group 88 forteller at de så langt ikke har merket noen store endringer i Skandinavia.
I Asia er situasjonen imidlertid en annen:
– Våre kolleger der forteller om fall i omsetningen på rundt 50 til 60 prosent. Der er situasjonen ekstraordinær, blant annet fordi myndighetene har lagt ned forbud om å gå ut og å gå på jobb, sier han.
I Kina er både butikker og kjøpesentre stengt som følge av virusutbruddet. I tillegg hindrer restriksjoner fra Kina og andre land kinesere i å reise.
Kan svekke salget i Norge
– Selvsagt vil det få en betydning for omsetningen, og kanskje også resultatet, i våre butikker, men foreløpig ser det ut til å bli i mindre grad, sier Møller.
Han understreker at man nå er inne i en periode der lokalbefolkningen utgjør den største delen av kundene som handler luksusvarer.
– Et «worst case»-scenario er et fall på opp mot ti prosent i omsetningen frem til slutten av mai i våre butikker, men vår forventning nå er at viruset vil ha en mindre påvirkning frem til mai, sier han til E24.
Dersom situasjonen vedvarer kan konsekvensene blir større. Ifølge selskapet står internasjonale kunder, eller såkalte «non-EU»-kunder, for 10 til 15 prosent av omsetningen i de skandinaviske butikkene i sommermånedene fra mai til september.
– Usikkerheten og risikoen nå er knyttet til hvor lenge viruset varer, og hvor lenge konsekvensene varer. Hvis corona-problemene varer til sommeren, så er det klart at det får konsekvenser for vår omsetning. Det er ikke til å unngå, sier Møller.
Forventer oppsving
Onsdag bekreftet Folkehelseinstituttet at en Tromsø-kvinne er bekreftet smittet av viruset. Torsdag er en rekke personer satt i karantene. Blant annet har Helseetaten i Oslo bedt rundt 50 personer om å holde seg hjemme i løpet av det siste døgnet.
– Det er klart at det vil påvirke vår omsetning hvis dette utvikler seg og det kommer mange flere tilfeller i Skandinavia, sier Thomas Møller.
Samtidig frykter han fremdeles ikke at dette får konsekvenser for årets resultater.
– Alle merkene vi jobber med forventer et stort oppsving i omsetningen så snart viruset går over og folk igjen kan reise fritt. Blant annet fordi folk da har et oppspart forbruk. Dermed må man se på hele året samlet, sier han.