Kjos-familiens kryptoselskap fikk avslag fra Innovasjon Norge
Norwegian Block Exchange søkte om støtte fra Innovasjon Norge. Fikk blankt nei etter to dager.
Kjos-familiens kryptosatsing Norwegian Block Exchange (NBX) har planer om å bli en av Nordens største kryptobørser med slagordet «trade and fly».
Men det er ikke gratis å utvikle et teknologiselskap, og NBX søkte om lån fra Innovasjon Norge, noe som gikk heller dårlig ifølge et blogginnlegg selskapet publiserte tidligere i år.
«I løpet av to lynkjappe dager fikk vi beskjed av Innovasjon Norge at de hadde konkludert (...) med at man ikke ville støtte NBX fordi de ikke kan finansiere blokkjede- eller DLT-prosjekter (distributed ledger technology, journ.anm.)».
Selskapet skriver at det var skuffende ikke å få støtte fra Innovasjon Norge, og sjef for NBX, Stig Alexander Kjos-Mathisen, utdyper overfor E24:
– Vi ble jo utrolig overrasket over at vi fikk avslag etter bare to dager. For oss går det greit at vi fikk avslag ettersom vi har god støtte fra våre eiere, men det må være utrolig kjipt for de mindre selskapene i bransjen som driver med dette, og kan være avhengig av aktører som Innovasjon Norge, sier Kjos-Mathisen og fortsetter:
– Men det hadde jo vært en fjær i hatten for oss, og fint med den tilgangen på nettverket og kompetansen Innovasjon Norge har.
Kryptokrakket skremmer ikke Kjos: – Glad vi ikke lanserte kryptobørsen på toppen
– En restriktiv linje
Innovasjon Norge kommenterer ikke enkeltsaker, men sier at de skiller mellom to ulike kategorier når det kommer til blokkjedeselskaper.
– Når det gjelder Blockchain og DLT-prosjekter generelt velger vi å se dette todelt. En valuta-del som omfatter virtuelle valutaer og omkringliggende tjenester, og dernest en del som omfatter distributed ledger teknologi (DLT), sier Håkon Ø. Nyhus, seniorrådgiver IKT, Innovasjon Norge.
Den første kategorien er børser, digitale lommebøker og lignende tjenester.
– For valutadelen av denne teknologien har Innovasjon Norge valgt å innta en restriktiv linje. Dette begrunnes primært med at teknologien har vært knyttet til uregulerte finansielle tjenester. Her som på andre områder er norske lovbestemmelser styrende for Innovasjon Norges aktiviteter, sier Nyhus.
NBX fikk også tilbakemeldinger på at selskapet ikke kunne vise til betjeningsevne av lånet ettersom kryptobørsen ikke er lansert, og at man foreløpig ikke har inntekter.
Kjos-Mathisen sier han forstår denne delen av argumentasjonen, men synes det er vanskeligere å forstå bakgrunnen for oppdelingen Innovasjon Norge gjør når det gjelder teknologien.
Han mener det er Finanstilsynets rolle å vurdere reguleringen, og stusser over at Innovasjon Norge er strengere enn Finanstilsynet som i skrivende stund har registrert fem vekslingstjenester for kryptovaluta.
Norwegian kan tjene fett på krypto
Venter på Finanstilsynet
Hvor mye Kjos-familien har brukt på kryptoprosjektet er ukjent, men det skal så langt dreie seg om et tosifret millionbeløp, og Kjos-Mathisen som er svigersønn av Bjørn Kjos, sier Norwegian-toppen er meget interessert i utviklingen i selskapet.
Bjørn Kjos har nå gått av som styreleder i selskapet, og Norwegian digitaldirektør Kurt Simonsen har overtatt rollen som styreleder. Kjos sitter fremdeles i styret.
Lanseringen av plattformen har blitt utsatt et par ganger, men nå er det bare én ting selskapet venter på.
– Nå venter vi i realiteten bare på godkjenning fra Finanstilsynet, så er vi klare, Kjos Mathisen.
Han sier de har «flere tusen» på venteliste for å prøve kryptobørsen.
Oppføre seg som børsnotert selskap
For en uke siden ble en av verdens største kryptobørser, Binance, utsatt for et dataangrep hvor verdier for 350 millioner kroner ble stjålet.
Kjos-Mathisen sier selskapet tenker på sikkerhet i alt de gjør, og forventer dataangrep fra dag én, i likhet med andre kryptobørser. I tillegg sier NBX-sjefen at det jobbes med en forsikring av kundenes midler.
– Men det er dyrt, og det blir ikke billigere av at børser som Binance blir angrepet, sier Kjos-Mathisen.
Han sier at gjennomsiktighet blir en av de tingene som skiller dem fra konkurrentene sine.
– Vi vil på mange måter oppføre oss som et børsnotert selskap. Det vil minimum bli kvartalsrapporter som gir fullt innsyn verdibeholdning og kundenes innskudd.