Kina-hjelperen

Danske Bank støttet Rynning-selskap, men avbrøt samarbeidet: – Kan være vi burde stilt andre type spørsmål

Danske Bank gikk inn med minst 900.000 kroner til Chris Rynnings venturefond Nhack for å hjelpe gründere i Kina. Men i år valgte banken å gjøre som Innovasjon Norge – avslutte samarbeidet. 

SAMARBEID: Danske Bank inngikk samarbeid med Kina-hjelperens venturefond sommeren 2017. Nå er samarbeidet avsluttet.

Foto: Mads Claus Rasmussen AFP
 • Martin Hagh Høgseth
 • Ingvild Sagmoen
 • Karl Wig
Publisert:,

E24 har den siste tiden fortalt historien om hvordan aksjonærene som satset penger på den profilerte norske investorens selskap, tapte nær alt. Mens Rynning ledet investeringsselskapet Origo Partners, ble minst en milliard overført til skatteparadiser.

Kort tid etter at han forlot selskapet, startet han Nhack, som blant annet samarbeidet med Innovasjon Norge.

E24-spesial: Kinahjelperen – historiene om milliardene som forsvant

Rynnings selskap etablerte i 2017 også et samarbeid med Danske Bank. På spørsmål fra E24 om samarbeidet beskrev kommunikasjonsdirektør Stian Arnesen det slik i fjor høst:

«En viktig del av Danske Bank sin overordnede strategi er å hjelpe nordiske startups til å vokse og som et av flere tiltak i denne strategien inngikk vi sommeren 2017 et samarbeid med Nhack etter at de kontaktet oss. Vi er en nordisk bank med forbindelser ut i verden og Nhack sitt kontaktnett i Kina er derfor en god strategisk match for oss og våre kunder.»

Men samarbeidet varte ikke lenge. Nylig opplyste Arnesen overfor E24 at samarbeidet med Nhack ble avsluttet ved inngangen av 2019:

– Vårt samarbeid med Nhack ble avsluttet i begynnelsen av inneværende år etter en helhetlig vurdering. Enkelt sagt så ønsket vi generelt sett og se på andre muligheter for å hjelpe nordiske oppstartsbedrifter, skriver han.

Vet du noe om denne saken? Tips våre journalister!

Bidro økonomisk

En del av storbankens samarbeid med Nhack bisto i å bidra økonomisk til venturefondet.

– Danske Bank bidrar også økonomisk til Nhacks akselerator, men vi ønsker ikke å gå inn på omfanget av dette, skrev Arnesen i oktober 2018.

Regnskapene til Nhack viser at Danske Bank i oppstartsåret 2017 ga venturefondet et lån på 900.000 kroner.

Hvorvidt banken har bidratt med lignende lån i 2018, eller om banken har bidratt videre økonomisk, er ikke kjent. Pengene banken gikk inn med i 2017 er imidlertid ettergitt, skriver Arnesen:

«Da samarbeidet med Nhack fremdeles løp bidro vi også inn mot deres akselerator. I forbindelse med at vi avsluttet programmet ble vi videre enige med Nhack om at vi skulle godskrive det beløpet vi i banken opprinnelig gikk inn med i prosjektet».

E24-spesial: Den ukjente historien om Kina-hjelperen og milliardene som forsvant

Les også

Forlot sjefsjobben i Origo – så trakk han firmakortet for hundretusener

«Kan godt være vi burde stilt andre type spørsmål»

Danske Bank opplyser at også de har hadde kjennskap til Rynning fra tidligere.

– Danske Banks hovedkontor er i Trondheim og siden Rynning selv er trønder, og har vært en sentral aktør i næringslivskretser der en årrekke, er det naturlig at vi kjenner ham profesjonelt, opplyser Arnesen.

På spørsmål om banken undersøkte bakgrunnen til Nhacks ledelse før man inngikk samarbeid med venturefondet, skriver Arnesen:

– Vårt fokus med dette samarbeidet har vært å hjelpe oppstartsbedrifter med deres satsing i Kina, og da trengte vi assistanse fra en aktør som hadde erfaringen, kunnskapen og nettverket – noe Nhack hadde.

– Så har det kommet frem informasjon i etterkant om selskapets ledelse som vi selvsagt har notert oss og som vi tar til etterretning. Med hensyn til dette kan det godt være at vi skulle stilt andre type spørsmål i forkant av inngåelse av samarbeidet, fortsetter han.

E24 har vært i kontakt med Chris Rynning i forbindelse med utarbeidelsen av denne saken. I en e-post skriver hans advokat Kim Eilertsen følgende,

«Rynning og nHack har utelukkende positive erfaringer med Danske Bank, og er imponert over banken og deres kunder etter et mangeårig samarbeid.»

Også daglig leder Jon Eivind Stø i Nhack bekrefter at samarbeidet med banken har vært godt, og at det ble avsluttet etter en «helhetlig vurdering».

Les også

Innovasjon Norge bakgrunnsjekket aldri Kina-hjelperen: – Mente vi kjente ham godt nok

Innovasjon Norge brøt samarbeidet

Danske Bank er ikke den eneste samarbeidspartneren som har avsluttet samarbeidet med Nhack den senere tiden. E24 kunne søndag avsløre at også Innovasjon Norge har forlatt sitt samarbeid med selskapet.

Innovasjon Norge gjorde ingen bakgrunnssjekk av Rynning, men mente de likevel hadde «god kunnskap om hans nettverk og kompetanse» da de gikk inn i samarbeidet, har gründerdirektør Pål T. Næss i Innovasjon Norge tidligere uttalt.

– Det er ikke sånn at vi kan gå inn og gjøre bakgrunnssjekker på alle selskaper vi skal ha en eller annen kontakt med. Vi er et forvaltningsorgan og vi driver med rådgivning. Vi driver ikke med saksbehandling eller forberedelser til rettssaker, vi er ikke politimyndighet. Det er ikke den måten vi skal jobbe på, sa Næss til E24.

Her kan du lese mer om

 1. Kina-hjelperen
 2. Danske Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Mente vi kjente ham godt nok

 2. Statens fond ansatte Kina-hjelperen. Så rakk de ut en hjelpende hånd til selskapet hans

 3. Forlot sjefsjobben i Origo – så trakk han firmakortet for hundretusener

 4. Annonsørinnhold

 5. Oppstartsselskap hjelper andre fra konkurs – inngår samarbeid med storbank

 6. Avliver myter om oppstartsbedrifter: – Vi lever i Norge, så hva er det verste som kan skje?