Strømsjefer varslet om 100.000 i gebyr: – Ekstremt overrasket

Forbrukertilsynet anklager ledelsen i Agva Kraft og Nordlysenergi for medvirkning til lovbrudd. – Kan ikke se at vi bryter loven, parerer Nordlysenergi-sjefen.

AVVISER BRUDD: Nordlysenergi-sjef Stefan Manov.
Publisert:

Onsdag ble det kjent at Forbrukertilsynet har varslet strømselskapene Nordlysenergi, Agva Kraft og Motkraft om tvangsmulkt og lovbruddsgebyr for villedende markedsføring.

Forbrukertilsynet viser til at samtlige selskaper har markedsført seg med å være «billigst», uten å ha tilstrekkelig dokumentasjon for denne påstanden i tilsynets øyne.

I tillegg til reaksjonen mot selskapene, har Forbrukertilsynet også varslet vedtak for medvirkning til lovbrudd mot Agva Kraft-sjef Finn Erik Arctander og Nordlysenergi-sjef Stefan Manov.

Ifølge varslene, som er lagt ut på tilsynets hjemmeside, vil begge få et personlig overtredelsesgebyr på 100.000 kroner hvis vedtaket blir stående.

«Jeg er ekstremt overrasket over at Forbrukertilsynet varsler vedtak mot daglig leder/styrets leder i to av selskapene», skriver Manov i en e-post til E24.

Arctander i Agva Kraft uttrykker også overraskelse over at det varsles overtredelsesgebyr mot ham som daglig leder.

«Men jeg må se nærmere på begrunnelsen for dette før jeg kan uttale meg noe mer her. Forbrukertilsynet vil få svar på dette også innen 14. januar», skriver Arctander i en e-post til E24.

Ikke nok å toppe strømportal

I meldingen understreker tilsynet at det har trappet opp kontrollen med strømmarkedet, og at påstander som å være «billigst» skaper et inntrykk av at prisen er den laveste i markedet.

«Loven stiller strenge krav til næringsdrivende som benytter slike påstander. Blant annet må de næringsdrivende på forhånd undersøke at påstanden er riktig, og de må kunne legge frem dokumentasjon når Forbrukertilsynet krever det», heter det i meldingen.

I varslene legger Forbrukertilsynet vekt på at de advarte selskapene mot «billigst»-påstander allerede i midten av april i år, men at praksisen likevel har vedvart.

Agva Kraft er blitt varslet om et overtredelsesgebyr på 500.000 kroner, og blir i likhet med de øvrige selskapene truet med en tvangsmulkt på én million kroner for hver fremtidige overtredelse.

«I den grad Agva Kraft har brukt «billigst-påstander», har det vært gjort med Forbrukerrådet sin prisportal Strømpris.no som kilde. Det har heller ikke vært snakk om en generell påstand om å være billigst, men knyttet opp mot helt bestemte produkter», skriver Arctander til E24.

VISER TIL PORTAL: Agva Kraft-sjef Finn Erik Arctander.

Forbrukertilsynet avviser at det å ligge på toppen av Strømpris.no, Forbrukerrådets prissammenligningsportal, er tilstrekkelig dokumentasjon for å være «billigst».

«Dette følger som en konsekvens av at strømmarkedets prisstrukturer er utformet på en slik måte at det vil være ulikheter mellom forbrukere vedrørende hvilken strømkontrakt som er billigst for den enkelte», skriver tilsynet.

Forbrukerrådets portal ble nylig kritisert av strømgründer Haakon Dyrnes for å være dominert av de samme lokketilbudene og useriøse aktørene som Forbrukerrådet advarer mot.

Les også

Slakter Forbrukerrådets strømportal: Mener «juksemakerne» blir prisvinnere

Reagerer på forskjellsbehandling

Nordlysenergi er blitt varslet om et overtredelsesgebyr på 400.000 kroner.

Forbrukertilsynet viser blant annet til at selskapet i sin markedsføring påstår at det er «billigere enn Tibber, Fjordkraft, Hafslund Strøm og alle andre».

Nordlysenergi-sjefen synes det er «veldig bra» at Forbrukertilsynet tar tak i den aktuelle problematikken.

«Vi er glad for at de sender ut varselet slik at flere selskaper blir oppmerksomme på sin markedsføring og tilpasser seg. Nordlysenergi benytter tjenesten til Forbrukerrådet for å tilpasse sin markedsføring, og kan ikke se at vi bryter med markedsføringsloven slik det er nå», skriver Manov i e-posten.

Han reagerer samtidig på at Forbrukertilsynet ikke også har gått på ledelsen i Motkraft, som er varslet om det laveste gebyret på 300.000 kroner.

– Vi gjør en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle, ut fra blant annet historikk og tidligere dialog, sier tilsynsdirektør Trond Rønningen til E24.

HAR TRAPPET OPP KONTROLLEN: Forbrukertilsynet og tilsynsdirektør Trond Rønningen.

Han understreker at nivået på mulkt og gebyr kan ende opp med å enten økes eller reduseres basert på tilbakemeldingen fra partene.

På hjemmesiden til Motkraft markedsføres strømavtalen deres som «Norges billigste på sikt».

«Nå er det på tide at vi får en debatt om hvordan strømavtaler sammenlignes, en sammenligning vi mener er kundefiendtlig sånn den gjennomføres i dag», skrev Motkraft-sjef Bjørn Christian Spieler i en e-post til E24 tidligere i dag.

Les også

Varsler milliongebyr til strømselskaper etter «billigst»-påstander

Les også

Nordlysenergi-sjef står bak strømprissammenlikningsside: – Ser ut som at tjenesten er rigget

Publisert: