Meklingen snart ett døgn på overtid – fortsatt håp om å unngå storstreik

Det er fremdeles ingen enighet mellom partene i meklingen i frontfaget fredag kveld. Samtalene fortsetter for å unngå storstreik.
Nå har partene bedt om hjelp fra regjeringen, ifølge VG.

Her er leder i Fellesforbundet Jørn Eggum (t.v.) og direktør i Norsk Industri Stein Lier Hansen på vei inn i forhandlingene på Hotel Opera torsdag.
Publisert:

Meklingsfristen gikk ut ved midnatt natt til fredag.

27.600 medlemmer av Fellesforbundet og rundt 1.000 i Parat tas ut i streik dersom man ikke blir enige.

Fredag kveld i 22.30-tiden sitter fortsatt partene på Thon Hotel Opera i Oslo sentrum og forhandler, fremgår det av en oppdatering fra Norsk Industri. Det nærmer seg altså ett døgn siden den opprinnelige meglingsfristen.

Riksmekler Mats Ruland møtte pressen fredag ettermiddag i 16.30-tiden. Da var han optimistisk, men sa det ville ta noen timer før en eventuell løsning var på plass. Det har vært hyppig møtevirksomhet i løpet av fredagen, men det var ennå mange punkter som gjensto, sa han da.

Har bedt SMK om hjelp

Den tvungne meglingen mellom arbeidsgiverne i Norsk Industri og fagforeningene Fellesforbundet og Parat hadde frist til midnatt.

– Det har vært bevegelse gjennom meglingen, også gjennom morgenen, men det gjenstår store og viktige temaer enda som vi må jobbe med, sa riksmegler Mats Wilhelm Ruland til NRK ttidligere fredag.

På spørsmål om hvilke temaer som er vanskelig, svarer han at det er flere.

– Det er totaliteten som er avgjørende her før vi kommer i mål.

«Partene besluttet like før midnatt 31. mars å fortsette meglingen på overtid. Ansatte møter på jobb som normalt så lenge meglingen pågår. Siden oppdateres når situasjonen endrer seg», skrev Fellesforbundet natt til fredag.

Kilder som følger meglingen bekrefter overfor VG at der har blitt sendt et brev til Statsministerens kontor, hvor de ber om støtte til å løse en av meklingsflokene knyttet etter- og videreutdanning.

I tabellen nederst i saken kan du se hvilke bedrifter som vil være omfattet av en storstreik i industrien, hvis det skulle bli utfallet.

– Fortsatt slipset på

Allerede da meglingen startet, sa Ruland at det så vanskelig ut. Han har sagt at han vil kaste slipset ved en avklaring.

– Jeg har fortsatt slipset på, og vi kommer nok til å holde på med meglingen en god stund videre, sa han til NRK sent torsdag kveld.

Hvis de ikke skulle bli enige, vil det ende med en streik som omfatter om lag 28.000 fagorganiserte i Parat og Fellesforbundet. Det vil ramme industriselskaper over hele landet.

Blant disse 627 ansatte hos Aibel i Haugesund, over 1.000 til sammen på Kværner på Stord og i Verdal, 415 hos Kongsberg Defence & Aerospace, 360 ved Nammo Raufoss, 333 hos Rosenberg Verft i Stavanger, 322 ansatte ved Nexans i Halden og 221 i Rana Gruber.

PS! Frontfagenes megling er spesielt viktig fordi resultatet legger føringer for oppgjørene i andre sektorer. Hensikten med dette er å unngå en altfor høy lønnsvekst som over tid kan skade industriens konkurranseevne mot utlandet.

Dette er partene

Det er fagforeningene Fellesforbundet og Parat som representerer arbeidstagerne i forhandlingene. NHO-organisasjonen Norsk Industri representerer arbeidsgiverne.

De to fagforeningene ble ikke enige med arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri i den frivillige meglingen, og endte derfor i tvungen megling hos Riksmekleren.

Kravet fra arbeidstagerne er blant annet å øke kjøpekraften. Det betyr at lønnen må øke mer enn prisveksten. Den er ventet på 3,3 prosent i år, ifølge Teknisk Beregningsutvalg som utarbeider tallgrunnlaget for lønnsoppgjørene.

Arbeidsgiverne er derimot bekymret for konkurranseevnen hvis lønnen øker for mye.

– Smertegrensen for Norsk Industri ligger på en økonomisk ramme for oppgjøret på 3,5 prosent, sa administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen tidligere på dagen torsdag, ifølge NTB.

Han åpnet for at partene kunne måtte bruke også fredagen på å bli enige.

– Men det er klart at dersom vi ikke har noe å prate om, da vil jo meglingen måtte stoppe, sa Lier-Hansen tidlig torsdag.

Dette er ikke første gang meklingen går på overtid: I 2020 meklet partene 23 timer på overtid før de ble enige. Det var sist streik i frontfaget i 1996.

Les også

Kraftig oppjustert prisvekst til lønnsforhandlingene

Les også

Kommentar fra E24s samfunnsredaktør: Lønningene må stige mer enn prisene

Kan bli byggestreik tirsdag

Det er fare for streik i byggenæringen fra neste uke.

Fellesforbundet har brutt forhandlingene med Byggenæringens Landsforening (BNL), og der blir det tvungen megling med frist mandag 4. april ved midnatt.

Blir det streik i byggebransjen vil 16.200 arbeidstagere i 960 bedrifter kunne bli tatt ut fra tirsdag 5. april, ifølge Fellesforbundet.

Blant disse er 132 ansatte i Kruse Smith Entreprenør i Kristiansand, 50 i Peab Telemark Vestfold, 161 i JJS Prosjektpartner i Stavanger, 172 i Hent AS Tiller i Trøndelag, 155 i Grande Entreprenør i Verdal, 195 i Bravida i Trondheim og 121 i Betonmast Boligbygg i Oslo.

Les også

Meglingen i industrien hos Riksmekleren – fare for storstreik

Les også

Disse kan bli tatt ut i streik – se hele listen

Publisert:
Gå til e24.no