Frykter de må selge familieboligen etter kommunens byggestans

Oslo kommunes midlertidige byggeforbud kan få store konsekvenser for Hanne Berg og broren hennes. – Man blir motløs, og livet blir satt på vent, sier hun.

Hanne Bergs besteforeldre bygget huset på Årvoll. Nå frykter hun huset kan forsvinne ut av familien.
Publisert: Publisert:

Hanne Berg og broren hadde planene klare. De hadde fått forskudd på arv, kjøpt ut foreldrene sine og tatt over hus og tomt på Årvoll i Oslo, et idyllisk område nord i Oslo med mange eneboliger og hager.

Huset var bygget av besteforeldrene deres.

– Besteforeldrene våre bygget opp huset på vanlige lønninger, jobbet og slet og gjorde veldig mye selv. De ville absolutt ikke at det skulle ut av familien.

Bestefaren døde i fjor, og det hadde hele tiden vært viktig for ham at hus og tomt forble i familien.

Hanne Berg (39) og broren hadde blitt enige om at Hanne og hennes familie skulle bo i huset, og at broren hadde planer om å bygge et nytt hus på den 1,2 mål store tomten.

Blir stoppet av kommunen

Men onsdag ble det klart at Oslo kommune innfører et midlertidig byggeforbud i området som omfattes av småhusplanen i kommunen. Det betyr at de som bor i området kanskje ikke får oppføre, rive eller endre hus og andre bygg, eller for eksempel felle store trær.

Nå frykter Berg at de blir nødt til å selge huset, dersom broren ikke får lov til å bygge et hus til på tomten.

Hanne Berg bor i dag i huset med sin familie, mens broren bor utenfor Oslo.

Hun og broren eier en halvdel av eiendommen hver og betaler ned på hvert sitt lån. Broren skatter også for en sekundærbolig, da han for tiden bor i Enebakk. Dersom tomten ikke kan bygges ut, må søsknene fordele eiendommen på en annen måte enn de hadde tenkt.

– Jeg har ikke råd til å kjøpe ut broren min, så dersom han ikke kan bygge, hva skal vi gjøre da, spør hun.

– Det kan ende med at vi må selge alt, og da mister vi også vårt hjem. Med prisene i Oslo akkurat nå kan vi ikke bo i Oslo i det hele tatt.

Sier forbudet er nødvendig

Oslo kommune, ved plan- og bygningsetaten, begrunner det midlertidige forbudet med at de vil bevare verdier i området som er dekket av den såkalte «småhusplanen». Denne planen omfatter over 28.000 eiendommer i store deler av boligområdene rundt Oslo sentrum, fra Ullern i vest til Lambertseter og Prinsdal i øst.

– Det er helt nødvendig å legge ned et midlertidig forbud mot tiltak i småhusplanområdet. Det gjør vi for å sikre at verdiene som revisjonen av småhusplanen skal forsøke å bevare, ikke går tapt i løpet av tiden frem til en ny og revidert plan blir vedtatt, sa Hanne Høybach, avdelingsdirektør for byggeprosjekter i plan- og bygningsetaten.

Småhusplanen omfatter rundt 28.000 eiendommer i flere av bydelene i Oslo.

Det kom inn 211 merknader til kommunens varsel om et mulig forbud, der 198 av disse kom fra privatpersoner, foretak og organisasjoner.

Oslo kommune sier de har sett at det har blitt mindre vegetasjon i de ytre delene av byen, og at mesteparten av dette forklares med at det bygges tettere i småhusområdene. Der er det særlig private hager i tilknytning småhusene som krymper, ifølge kommunen.

Les også

Midlertidig byggeforbud vedtatt i Oslo

– Får hendene bundet

– Jeg synes det er veldig urettferdig og feil at vanlige mennesker, som bare vil bo på en familieeiendom skal rammes av at utbyggere har fått lov å holde på i en årrekke, sier Hanne Berg på Årvoll.

Hun viser til at mange av tiltakene som er gjort i småhusområdet de siste årene er gjort av utbyggere som kjøper opp, utvikler og selger eiendommen videre.

– Det har gjort at vanlige folk, som ikke gjør dette for vinningens skyld, men for å bo her får hendene bundet. Jeg tror ikke vi hadde vært i denne situasjonen om ikke Oslo kommune hadde latt utbyggere holde på i så mange år.

– Jeg tror ikke vi hadde vært i denne situasjonen om ikke Oslo kommune hadde latt utbyggere holde på i så mange år, sier Hanne Berg.

Vil ikke flytte

Hun tror dette gjør at klasseskillene i Oslo kan bli enda større.

– De som har mer enn nok av penger kan kjøpe slike eiendommer, og har ingen emosjonell tilknytning til dem. Det synes jeg er det skumleste, at vanlige folk med vanlige lønninger, som har vært heldige eller jobbet hardt blir presset ut av Oslo.

Nå er hun usikker på hva de skal gjøre:

– Det kom så utrolig brått på. Det kom over natten, som lyn fra klar himmel, sier hun.

– Jeg har ikke lyst til å flytte. Jeg vil ikke at noen andre skal bo i huset mine besteforeldre har bygget opp. Man blir motløs, og må sette livet på vent. Man har planer og hadde håpet å sette i gang snart, og nå blir det en total usikkerhet rundt det.

Les på E24+

Jørgen ble oppsagt i konkurs – nå er jobben akkurat den samme

Publisert:

Her kan du lese mer om