Gründeren ble kastet ut av Norge: – Tvunget til å legge ned

Norske myndigheter vil bruke opptil ti måneder på å behandle omgjøringsanmodningen til gründer Kyle Havlicek-McClenahan (32), som ble kastet ut av landet før jul. Nå skal han dele sin historie på Stortinget.

NAKNE VEGGER: Kyle Havlicek-McClenahan fikk låne en leilighet i San Francisco av en venninne, hvor han bodde i noen uker etter at han ble kastet ut av Norge i september i fjor.
 • Linn Kongsli Hillestad
Publisert: Publisert:

SAN FRANCISCO (E24): – Jeg kan ikke ta på meg mer personlig risiko nå, sier Kyle Havlicek-McClenahan.

I begynnelsen av januar skrev E24 om den amerikanske gründeren, som ble kastet ut av Norge før jul i fjor fordi han angivelig tjente for lite under pandemien.

32-åringen hadde da bodd åtte år i Norge, som NTNU-student og konsulent. I januar 2020 startet han og to andre programvareselskapet Scales.

De ble tatt opp i programmet til oppstartsfondet Antler, som investerte en million kroner i selskapet. Scales fikk også flere pilotkunder, blant andre NetNordic.

Men på grunn av uforutsigbarheten i tidlig fase, tok Havlicek-McClenahan ut inntektene som daglig leder som konsulent, og i desember i fjor fikk han endelig avslag på søknaden om ny oppholdstillatelse i Norge.

Ni måneders behandlingstid

Årsaken til avslaget var at Utlendingsnemnda (UNE) ikke fant «økonomisk grunnlag for driften» av hans virksomhet som selvstendig næringsdrivende. De la særlig vekt på inntektene mellom august 2020 og august 2021.

Driftsregnskapet fra samme periode viser imidlertid at han hadde inntekter på over 307.000 kroner i løpet av disse 12 månedene – godt over minstekravet på 254.036 kroner i året.

Driftsresultatet ser lavere ut, men dette skyldes en fordring på tapte inntekter fra forrige regnskapsperiode, ifølge gründeren.

I realiteten tjente han derfor over kravet.

KASTET UT: For to måneder siden fikk Kyle Havlicek-McClenahan beskjed om at han ikke lenger fikk oppholde seg i Norge, etter åtte år i landet.

Havlicek-McClenahan sendte derfor inn en omgjøringsanmodning til UNE i begynnelsen av januar, og advokaten hans ba om at 32-åringen fikk oppholde seg i Norge i løpet av saksbehandlingstiden.

Kort tid etter fikk han til svar at amerikanske borgere kan oppholde seg visumfritt i landet i 90 dager over en 180 dagers periode. Og at behandlingstiden på omgjøringsanmodningen ville være opptil ni måneder.

«Vi prioriterer ikke disse sakene like høyt som vanlige klagesaker», står det i brevet fra UNE.

– Dette innebærer at jeg har fått et valg, som faktisk ikke er et valg, sier Havlicek-McClenahan.

Les på E24+

Den nye krigføringen

Dersom han får avslag, vil det ta ytterligere fem måneder å søke om en vanlig arbeidstillatelse. Det vil si at det kan ta 14 måneder før han kan bo i Norge igjen.

I og med at selskapet er i tidlig oppstartsfase, er det også krevende å søke om ny oppholdstillatelse med fast jobb som daglig leder, ifølge gründeren. Han har også vurdert å skaffe en midlertidig daglig leder, men det er krevende på grunn av aksjonæravtalene hans.

Ettersom livet hans er i Norge, ser han derfor ingen annen løsning enn å ta en fast jobb for å få ny oppholdstillatelse.

– I praksis er det ingen vei videre for meg som daglig leder, sier han.

I forrige uke ga de derfor beskjed om at de legger ned til Google og andre selskaper som ønsket å kjøpe produktet deres.

– Til syvende og sist betyr dette at myndighetene har drept selskapet vårt, fordi jeg og medgründerne mine er tvunget til å legge det ned, sier Havlicek-McClenahan.

– Men vi prøver selvsagt å finne alternativer.

KREVENDE: Kyle Havlicek-McClenahan slet med å jobbe som daglig leder etter at han flyttet fra Norge, både på grunn av stor tidsforskjell og fordi han har panikkanfall.

UNE har ikke tidligere svart direkte på spørsmål fra E24 om fordringen i regnskapet til Havlicek-McClenahan.

– Etter å ha gått gjennom alle fremlagte opplysninger om virksomheten hans, kom vi til at den hadde hatt et lavere overskudd enn 254.036 kroner, sa avdelingsleder Terje Østraat i januar.

Han oppgir at prioritering av klagesaker foran omgjøringsanmodninger følger av tildelingsbrevet fra Justis- og beredskapsdepartementet.

Bakgrunnen for dette er at saker som ikke tidligere har blitt klagebehandlet, bør behandles før saker som i utgangspunktet er ferdig behandlet.

Samtidig opplyser UNE at behandlingstiden nå er ti måneder.

Ønsker ny visumordning

Stortingspolitiker Alfred Bjørlo (V) betegner myndighetenes behandling av Kyle Havlicek-McClenahan som «pinlig».

Han har engasjert seg i den amerikanske gründerens skjebne etter at han leste om saken på gründernettstedet Shifter, som har skrevet flere artikler om utkastelsen.

– Norge er i ferd med å få et rykte på seg som et land som stenger flinke folk ute i stedet for å ønske folk velkommen, skriver Bjørlo i en e-post til E24.

– Venstre vil innstendig be regjeringen og de andre partiene på Stortinget om å ta på alvor Kyles historie, den massive støtten han nå får fra et samlet «Startup-Norge» og ferske undersøkelser som viser at utlendinger som kommer til Norge for å jobbe eller starte bedrifter, føler seg som «annenrangs borgere».

Les på E24+

Gründernes beste tips: Slik lykkes du i USA

Bjørlo har fremmet et representantforslag på Stortinget om å gjøre det lettere å etablere seg i Norge for gründere, investorer og arbeidstagere fra land utenfor EØS-området.

Førstkommende tirsdag har Venstre i samarbeid med IKT Norge arrangert en åpen høring om saken på Stortinget. Her vil blant andre Microsoft dele sine erfaringer med dagens regelverk, og Kyle Havlicek-McClenan skal fortelle sin historie.

– Jeg vil også illustrere hvordan et moderne og fremtidsrettet immigrasjonssystem for teknologitalenter ville ha tjent meg, sier gründeren.

FRILUFTSMANN: Lidenskapen for fjell og ski var hovedgrunnen til at Kyle Havlicek-McClenahan valgte å bosette seg i Norge for åtte år siden.

I forkant av høringen er det samlet inn over 150 underskrifter i et opprop for at Norge skal få et eget gründervisum, på lik linje med mange andre europeiske land.

På listen står navnene til lederne av ca. 100 organisasjoner i det norske oppstartsmiljøet.

– Dette burde være enkelt, mener administrerende partner Magne Uppman i norske Snö Ventures, som har den amerikanske teknologitoppen Peter Thiel som investor og strategisk partner.

Stor risiko

Uppman har signert oppropet fordi han mener det handler om fremtiden til en viktig del av Norges næringsliv.

– Den største utfordringen norske oppstartsselskaper har, er tilgangen på talent. For at disse selskapene skal lykkes, må de ofte finne kompetansen i mennesker som flytter til Norge for å bidra, sier han i en uttalelse til E24.

E24 har snakket med flere som påpeker at mange oppstartsbedrifter driver uten inntekter i tidlig fase, og at gründere og tidlige ansatte er villige til å gå med lav eller ingen lønn fordi de tror at det de skaper kan bli stort på sikt.

– De er villige til å ta stor risiko, men det må legges til rette for at de kan gjøre det, sier Uppman.

Les også

Elon Musks naboer: – Har prøvd alt for å få oss bort

Han får støtte fra partner Arne Tonning i Alliance Ventures.

– Flinke gründere med gjennomføringsevne er en kritisk ressurs i alle land, sier han i en uttalelse til E24.

Tonning har bodd flere år i Silicon Valley, og han viser til at flere av områdets store selskaper er startet av immigranter.

– Det er selvsagt naivt å tro at Norge lett kan kopiere eller replisere Silicon Valley, sier han.

– Likevel tror jeg ressurser som kommer utenfra er minst like viktig for Norge, som et relativt homogent land med et lite hjemmemarked.

TRIST: Kyle Havlicek-McClenahan synes det er leit at investorene i oppstartsselskapet hans trolig ikke kommer til å få avkastning på pengene sine.

Arbeiderpartiet har tidligere kommet med positive uttalelser om et eget gründervisum, ifølge Shifter.

I et brev til Stortingets næringskomité skriver imidlertid næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) at de ikke ser behov for å endre regelverket – selv om han deler oppfatningen om at «det kan være gunstig for vår samlede verdiskapning» om gründere og annen kompetent arbeidskraft finner veien til Norge.

«Vår tilrettelegging må allikevel skje innenfor rammene av den generelle reguleringen av arbeidsinnvandring vi har til Norge», skriver Vestre, som også påpeker at det nylig er gjort endringer i regelverket etter en utredning.

Les på E24+

USAs smart-mur: – Folk aner ikke hva som foregår her

Kyle Havlicek-McClenahan synes det er trist at Scales’ investorer ikke ser ut til å få avkastning på pengene sine – og at eksisterende kunder trolig ikke får forbedringer i produktet.

Nå undersøker de blant annet om de kan selge selskapet.

– Etter at jeg har gått ut med min historie, har jeg fått mange ulike tilbud om jobb og oppkjøp av selskapet. Det viser at jeg er en ressurs for det norske samfunnet, sier han.

– Hvis myndighetene hadde vært litt mer fleksible, hadde kanskje de også sett dette. Men det er regelverket som har skylden.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Gründer
 2. Teknologi
 3. Antler
 4. Innovasjon
 5. Arbeidsinnvandring
 6. Startups

Flere artikler

 1. Tjente ikke nok under pandemien – ble kastet ut av Norge

 2. Betalt innhold

  – De tror at de offentlige eierne plukker opp regningen

 3. Historisk matmakt-enighet

 4. Skattedebatten: Advokater merker rush av rike kunder

 5. Betalt innhold

  Norske gründeres beste tips: Slik lykkes du i USA