Næringsminister i 100 dager: Dette er Vestres planer fremover

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) vurderer å kjøpe staten inn og opp i flere selskaper, stille strengere klimakrav, og bremse lederlønninger.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ser frem til å presentere nye prosjekter.
Publisert: Publisert:

100 dager er gått siden Jan Christian Vestre (Ap) gikk fra næringslivet til Nærings- og fiskeridepartementet.

Rundt 30 av dem har gått med til intenst arbeid med corona-støtteordning, kjeft fra næringslivet, justering av corona-støtteordninger – og til slutt en gjenåpning.

Næringslivsministeren bedyrer at han har rukket å gjøre litt annet på de resterende 70 dagene. Han løfter frem tre prosjekter som nå er i gang, om enn noe forsinket av coronakjøret:

  • Ny eierskapsmelding
  • Mer investering i grønn fastlandsnæring, med tilhørende nye krav
  • Ny digital plattform for virkemiddelapparatet

Vurderer mer statlig eierskap

Regjeringen har allerede varslet at de vil føre en annen politikk rundt statlig eierskap i bedrifter. Vestre er i gang med den såkalte Eierskapsmeldingen, som tegner opp hva regjeringen vil med bedriftene de er hel- og deleiere i.

Les også

Næringsministeren: Dette vil avgjøre om det blir innstramminger igjen

Der forrige regjering meldte at de ville ha mindre statlig eierskap, vil Vestre melde motsatt vei.

– Nøyaktig hva det betyr for statens totale engasjement på Oslo Børs etter fire år, det kan jeg ikke si noe om nå. Men det betyr at vi er villige til å bruke eierskapspolitikken mer aktivt, sier Vestre til E24.

– Dere skal ikke selge noe?

– Vi gjør også vurderinger av om det skulle være selskaper vi ikke har samme begrunnelse for å eie, men per dags dato ser ikke jeg det. Det er mindre aktuelt enn at vi vurderer å kjøpe oss inn og opp i selskaper.

Jan Christian Vestre har rukket å gjøre litt annet enn coronahåndtering på sine første 100 dager som næringsminister. I tillegg til å stille klokken har han begynt på Eierskapsmeldingen, og lanserer snart en ny plattform for virkemiddelapparatet.

Vestre vil spesielt øke engasjementet i de nye potensielle «grønne industrieventyrene». Han nevner i fleng: Havvind, karbonfangst- og lagring, batteriproduksjon, et potensielt statlig hydrogeninitiativ.

Vestre vil får fart på næringer og teknologier som går for sakte frem, der kapitalen mangler fordi risikoen er stor og lønnsomheten liten i dag.

– Det er ikke markedet godt nok satt opp til å håndtere, og det er der jeg mener vi som stat kan tenke litt større og mer langsiktig. Ikke minst på de områdene der det handler om å posisjonere Norge og norske interesser, basert på norske fortrinn.

Lavere lederlønninger

Næringsministeren understreker at han ikke vil tråkke på tærne til styrene i bedrifter der staten er eier, og at det ligger en streng rollefordeling i bunn. Men han varsler at han vil utnytte handlingsrommet staten har som aktivt eier i selskaper.

Styreledere i hel- og deleide selskaper har allerede fått brev om hva den nye regjeringen forventer av dem. Der står det blant annet at regjeringen vil forvente mer av bedriftene på punkter som bærekraft, klimahensyn – og lederlønninger.

– Så det kan hende at Equinor-sjefen må ned i lønn?

– Lønnsavtaler som er inngått mellom personer og selskaper, kan vi ikke gå inn og overstyre. Men vi er generelt opptatt av at selskaper der staten har eierinteresser, skal utvise moderasjon i lederlønninger.

– Dere vil gå inn og be selskapene bremse?

– Vi kan i hvert fall ha klare forventninger til hva de skal gjøre, og vi sitter også i generalforsamlingen der selskapenes lønnspolitikk legges frem. Der kan vi jo velge å ikke si noen ting, eller vi kan velge å ta ordet og si noen ting. Det er disse mulighetene vi ser på, sier Vestre.

Les på E24+

Kraftprodusentene er på lønnstoppen

Strengere utslippskrav

Krav om klima- og bærekraftstiltak vil også bli strengere for deler av næringslivet som vil ta i bruk statlige midler.

Vestre er fornøyd med å ha sikret tre milliarder kroner over statsbudsjettet til investering i grønn teknologi på fastlandet. Han vurderer å knytte statlige virkemidler tettere opp til Parisavtalen for å sikre at statlige investeringer går til prosjektene med mest potensial for utslippskutt.

– Jeg vil helt konkret vurdere om vi skal stille krav om «Paris proof», at du må levere 55 prosent utslippskutt for at enkelte av våre virkemidler kan brukes, sier Vestre.

Digitalt hjertebarn

Da E24 møter Vestre på kontoret fredag ettermiddag, skulle han egentlig lansert det tredje prosjektet som er i gang: En digital plattform som skal gjøre det enklere for næringsdrivende å finne frem i det statlige virkemiddelapparatet.

– Den heter «Én vei inn», det er i alle fall arbeidstittelen. Der kan bedrifter fortelle om hva de trenger, og så vil de bli satt i kontakt med riktig saksbehandler raskt.

Les på E24+

Tyskland vil over på grønn energi og hydrogen. Støre vil heller at de skal kjøpe norsk gass.

Plattformen ble etterlyst på bedriftsturneen Vestre var på før jul, og var også noe han selv savnet da han ledet familiebedriften Vestre AS. Næringsministeren forteller at han har gått spesielt helhjertet inn i dette prosjektet. Da var det bare å utsette prosjektet litt til, fordi han ikke var helt fornøyd med den siste piloten han fikk se.

– Men om veldig kort tid skal vi lansere den.

– Kommer den før eller etter den nye sentralbanksjefen?

– Det var en fiffig måte å spørre om når det skjer på, men det vet jeg ikke. Jeg vet ingenting!

Publisert: