Restauranter holder fortsatt stengt i Oslo: – Risikoen er for stor

Onsdag kunne serveringsstedene åpne igjen i hovedstaden etter å ha vært pålagt stengt i ti dager. To Oslo-restauranter mener det fortsatt er for risikabelt å åpne igjen.

STENGT: Mikael Svensson, eier og kjøkkensjef ved restauranten Kontrast mener de ikke tjener nok på å åpne restauranten nå.
Publisert: Publisert:

– Det er ingen garanti for at vi ikke blir nedstengt igjen om to eller tre uker og at vi må ta hele runden med permitteringsvarsel og lønnspliktperiode igjen, sier Mikael Svensson.

Han er eier og kjøkkensjef ved Michelin-restauranten Kontrast i Oslo.

Mandag varslet byrådsleder Raymond Johansen at serveringsstedene i Oslo får åpne igjen onsdag. Da hadde restaurantene i Oslo vært stengt i ti dager. Det er fortsatt full skjenkestopp i hovedstaden.

Kontrast har holdt stengt siden november, og åpnet heller ikke dørene onsdag.

– Vi tjener ikke nok på å åpne, og risikoen er for stor, sier Svensson, som påpeker at de ville hatt færre gjester og lavere omsetning.

Les også

Butikkjeder ut mot kjøpesenter-nekt: – Vanskelig å forstå

Høye permitteringskostnader

Svensson trekker frem at kostnadene ved å potensielt måtte permittere ansatte igjen er «ekstremt høye».

Arbeidsgiver må betale vanlig lønn til de ansatte i varslingsperioden før de ansatte permitteres, og så i ti dager etter at permitteringen startet, ifølge Nav.

– Lønn er en stor prosentandel av utgiftene, og i november betalte vi full månedslønn til de ansatte på én ukes drift. Da hadde vi like mye i lønnskostnader som i omsetning, sier Svensson i Kontrast.

Også Jarle Baer, daglig leder ved Markveien Mat & Vinhus frykter nye permitteringer hvis de må stenge igjen. Heller ikke han åpnet dørene etter å ha stengt i november.

– I vår bransje er lønnskostnadene en vesentlig del av utgiftene, og står for 30–40 prosent av driftsutgiftene i et normalt år, sier Baer.

Les også

Oslo-butikkene måtte stenge. Kundene begynner å venne seg til den nye måten å handle på.

Jarle Baer, daglig leder ved Markveien Mat & Vinhus.

Både Kontrast og Markveien Mat & Vinhus har permittert alle sine ansatte.

Bransjeorganisasjonen Virke advarte mandag om at mange restauranter ikke kom til å tørre å åpne igjen onsdag.

– En stenging gjør at de må permittere ansatte og kaste varelager med mat og drikke, og det har mange nå gjort flere ganger. Kostnadene ved nye nedstengninger er så store, og ingen vet om de får lov til å holde åpent lenger enn noen uker, sa Rhiannon Hovden Edwards, leder for kultur og opplevelser i Virke, til E24 mandag.

Les også

Villa Paradiso legger ned restaurant i Oslo sentrum

Kan benytte seg av fleksibel permittering

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet Vegard Einan forklarer at virksomheter kan hente tilbake ansatte i seks uker før en ny varslingsperiode og lønnsplikt inntrer. Den regelen er det partene i arbeidslivet som har fremforhandlet.

– Det er i utgangspunktet ikke nye permitteringskostnader for restauranter som permitterte den ansatte i november, og vil hente tilbake ansatte nå for å se om det fungerer, dersom den ansatte har vært permitterte hele tiden, sier Einan.

Den ansatte må være permittert minst 50 prosent for å ha rett på dagpenger de dagene han eller hun ikke er på jobb.

– Det er opp til arbeidsgiver å benytte seg av den fleksibiliteten.

Statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet.

Svensson i Kontrast kaller ordningen en «svak garanti».

– Man kan ikke starte opp igjen en restaurant og ha gjester med halv bemanning. Vi skal vaske og rydde og preppe all maten, og bruker mye mer tid på jobb enn tiden restauranten er åpen, sier Svensson som påpeker at de også mister garantien hvis de blir pålagt å stenge igjen etter at det har gått seks uker.

Baer forteller at Markveien Mat & Vinhus har så få ansatte igjen, etter at flere har slutten gjennom perioden, at de ikke kan benytte seg av ordningen.

– Skal vi åpne igjen må vi ta de inn i 100 prosent stilling. Vi har ikke nok folk til å kjøre i gang igjen med halv bemanning, sier Baer.

Les også

Virke etter nye lettelser: – Restauranter tør ikke åpne

Vil ha lettelser i skjenkestoppen

Serveringssteder i hovedstaden har ikke lov til å servere alkohol til gjestene. Det gjør at restaurantene fortsatt ville gått glipp av en del inntekter, selv om de hadde åpnet igjen.

– Vi har en restaurant og vinbar hvor vin står for 50 prosent av omsetningen. Vi har ikke mulighet til å få omsetningen som kreves for å ta inn igjen ansatte, sier Baer.

Han forstår likevel at det er skjenkestopp og at man blant annet må hindre at for mange tar kollektivtransport og taxi for å dra ut å drikke alkohol.

Nå venter han på at smitten synker ytterligere slik at man gradvis kan åpne for skjenking frem til for eksempel klokken 22 om kvelden. Også Svensson støtter en slik begrenset alkoholservering i hovedstaden.

– Det er større smitterisiko når man står på bussen og holder seg fast, mener Svensson om å ta et glass til maten i restauranter med god avstand mellom bordene.

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen.

Planlegger gradvis gjenåpning når det er mulig

– Jeg har stor forståelse for bransjens dilemma. Nå er det innført nasjonal skjenkestopp, men vi gjør løpende vurderinger og planlegger for gradvis gjenåpning når det er mulig, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen.

Begrensede åpningstider er en naturlig del av vurderingene som gjøres, forklarer hun.

Evensen forteller at avgjørelser om skjenkestoppen i Oslo ligger hos Helse- og omsorgsdepartementet som en del av de forsterkede smitteverntiltakene i utbruddskommuner.

Å lette på tiltakene mot skjenking i hovedstaden må sees i sammenheng med for eksempel tilbud for barn og unge, og Evensen kan ikke fastsette hvilket nummer i køen skjenking har når det kommer til å lette på tiltak.

– Men jeg vet hvor avgjørende skjenking er for serveringsbransjen, så jeg håper vi kan åpne gradvis så raskt som mulig, sier Evensen.

Les også

Serveringsbransjen må betale lønn for å permittere: – Kostet oss én million kroner

Publisert: