Kampen om luften

Statnett avviser søksmål-påstand: – Vi deltar ikke i noen boikott

Det statseide selskapet går i rette med Wizz Air etter å ha blitt varslet om at flyselskapet vil saksøke både dem og norske kommuner.

SKAL LESE «GRUNDIG»: Men allerede nå går Statnett i rette med Wizz Airs påstand om at de har boikottet flyselskapet. Illustrasjonsfoto.
 • Karl Wig
 • Martin Hagh Høgseth
 • Eivind Bøe
Publisert:

Wizz Air sier søksmål-varselet bygger på «det faktum at folkevalgte lokale og regionale organer, og det statseide selskapet Statnett, har vedtatt boikott uten å vurdere lovligheten av boikotten og uten noen saksforberedelse».

Statnett avviser flyselskapets påstand.

– Vi deltar ikke i noen boikott, sier kommunikasjonsdirektør Henrik Glette til E24.

– Etterlever ikke reglene

– Men vi har et etisk regelverk som alle må etterleve. Det er vår vurdering at Wizz Air ikke etterlever disse reglene. Derfor kan de heller ikke være leverandør til oss.

– På hvilken måte følger ikke Wizz Air regelverket?

– Vårt etiske regelverk tilsier at alle våre leverandører skal legge til rette for at de ansatte skal kunne organisere seg, og at det legges til rette for tariffavtaler, sier Glette.

– Derfor handler ikke dette om at vi deltar i noen boikott av Wizz Air, og det er viktig for oss å presisere. Vi har kun vurdert vårt etiske regelverk, sier Glette.

Wizz Air vil ikke kommentere saken overfor E24. Det var flyselskapet selv som offentliggjorde det varslede søksmålet via en pressemelding mandag morgen.

Foruten Statnett varsles også søksmål mot flere norske kommuner og fylker.

Les også

Wizz Air varsler søksmål etter boikottvedtak

Storm rundt fagforeninger

Wizz Air skriver at de gir mottagerne av søksmålsvarselet mulighet til å reversere det de kaller en «ulovlig» boikott. Alle aktørene har fått tre ukers svarfrist, opplyser selskapet.

Statnett hadde akkurat mottatt varselet da E24 tok kontakt. Så langt gir det statseide selskapet ingen antydninger til at de vil snu, slik Wizz Air forlanger – men Glette sier deres jurister nå skal studere søksmål-varselet «grundig».

Det har stormet rundt flyselskapet helt siden det kunngjorde sin inntreden i Norge. Og debatten har særlig sirklet rundt Wizz Airs holdninger til fagforeninger.

Samtidig som selskapet fikk luft under vingene i Norge tilbake i oktober, sa toppsjef József Váradi at det var uaktuelt å inngå tariffavtaler med fagforeninger dersom han skal ha ansatte i Norge:

– Nei, det er ikke planen. Vi er et flyselskap uten fagforeninger, sa Váradi.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kampen om luften
 2. Wizz Air
 3. Søksmål
 4. Statnett

Flere artikler

 1. Wizz Air varsler søksmål etter boikott

 2. Wizz Airs toppsjef: – Det pågår et politisk spill

 3. Stord-ordføreren nekter å gjøre som Wizz Air forlanger: – Vi blir ikke særlig skremt

 4. Oljefondet tapte avstemning: Wizz Air-sjefen får gullkantet bonusordning

 5. Wizz Air skroter innenrikssatsingen i Norge