Brynjar og familien kan tjene to milliarder på å selge Nord-Norges største selskap: – Det er mixed feelings

Styreleder Brynjar Forbergskog kan bli milliardær på å selge Nord-Norges største privateide selskap til internasjonalt oppkjøpsfond.

Arbeidende styreleder i Torghatten ASA, Brynjar Forbergskog
Publisert:

Lille julaften la oppkjøpsfondet EQT Infrastructure inn et bud på 8,6 milliarder kroner på trafikkselskapet Torghatten AS. Det er Nord-Norges største privateide selskap. Arbeidende styreleder Brynjar Forbergskog og hans familie eier nær 26 prosent av aksjene og kan tjene over to milliarder kroner på salget.

– Vi eier 25–26 prosent av selskapet. Selskapet har 1.700 aksjonærer og 75 prosent av aksjene er eid av andre enn oss, sier Brynjar Forbergskog til iTromsø.

– Tilbudet verdsetter selskapet til 8,6 milliarder kroner. Vi har ikke funnet andre tilbud som matcher dette, legger han til.

Les også

Oppkjøpsfondet EQT varsler bud på Torghatten

Bygget opp selskapet

Forbergskog startet i Torghatten på slutten av 80-tallet som økonomisjef og var den som la fram de dristige planene for styret om å gjøre det lille busselskapet i Brønnøysund om til et nasjonalt selskap. Da det ble fritt fram å by på buss- og fergeruter tidlig på 90-tallet vokste Torghatten ut av Helgeland.

Forbergskog overtok som konsernsjef i 2005 og passerte i fjor 10 milliarder kroner i omsetning, før han før jul i fjor gikk av som konsernsjef og i stedet ble arbeidende styreleder.

– Sammen med mange dyktige kolleger har vi gjort vårt beste for å gjøre det best mulig, sier Forbergskog om de 30 årene i selskapet.

– Er det vemodig å selge?

– Ja, det må jeg innrømme. Det er mixed feelings. Jeg håper de som kjøper vil ta vare på det vi har bygget opp. De bekrefter at hovedkvarteret fortsatt skal ligge i Brønnøysund, sier Forbergskog.

– Hvordan reagerte du da tilbudet kom?

– Vi måtte forholde oss til det. Jeg har blitt for gammel til å ta av.

Han vil ikke tidfeste når styret fikk tilbud om å selge selskapet til oppkjøpsfondet, men forteller at prosessen har pågått en stund. Tilbudet var så bra at styret fort fant ut at de måtte legge det fram for aksjonærene. Det er et enstemmig styre som anbefaler salg. 51 prosent av aksjonærene har allerede godkjent tilbudet, som trenger to tredels flertall for å bli godtatt.

– Vi hadde ikke lagt selskapet ut for salg. Det pågikk ikke noen salgsprosess da tilbudet kom. Det var av en slik art at styret mente det var uholdbart å ikke legge det fram for aksjonærene. Vi i styret skal jo ivareta aksjonærene, sier Forbergskog.

– Vi fant ikke noe som matchet EQTs tilbud, legger han til.

Les også

Bred nedgang for Widerøe-eier

Satser på laks

Det er et gigantisk selskap som nå overtar Torghatten. Fondet EQT er et globalt investeringsselskap med over 75 milliarder euro i innhentet kapital og over 46 milliarder euro i forvaltningskapital. EQT-fondene har selskaper i Europa, Asia og USA med samlede driftsinntekter på over 27 milliarder euro og nær 159,000 ansatte, ifølge en pressemelding sendt ut fra de to selskapene.

EQT tilbyr 192 kroner per aksje til aksjonærene inkludert Torghattens eierandeler i Widerøe. Familien Forbergskog eier gjennom to selskaper 12,2 millioner aksjer i Torghatten, som med tilbudet fra EQT er verdt 2,35 milliarder kroner. Forbergskog har de siste årene satset tungt i miljøvennlig lakseoppdrett både i Norge og på Island, og sier han vurderer å bruke noe av pengene på lakseoppdrett.

– Vi ønsker å gå videre i oppdrett. Om vi får lov å utvikle oss der. Vi ønsker at myndighetene legger ut konsesjoner med strenge miljøkrav og lusefri laks, sier Forbergskog, som er medeier i et lakseselskap som har utviklet en ny type laksemerder for lusefri oppdrettslaks.

Torghatten har 7000 ansatte og får i år rundt 10 milliarder kroner i omsetning.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om