Stadig flere gründere med landbakgrunn utenfor Norge: – Et lyspunkt

En fjerdedel av gründere har annen landbakgrunn enn Norge, ifølge nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

Administrerende direktør i Abelia, Øystein Eriksen Søreide.
Publisert: Publisert:

Nå kan du nominere ditt ledertalent for 2022!

For 14. gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.

Vi har nå åpnet for nominasjoner, og du kan nominere din kollega, leder eller venn her.

I samarbeid med
finn
gjensidige
nho
bi
pwc
mercuri
tripletex

Ferske tall fra SSB tirsdag viser at stadig flere av gründerne i Norge er personer med bakgrunn fra andre land.

Fra SSB startet med statistikken i 2002 har andelen av selskapsstartere med bakgrunn fra andre land enn EU, EØS, Canada, Australia og New Zealand økt fra seks til 14 prosent.

– Dette bekrefter tre viktige ting. For det første bekrefter det en sterk etablerervilje hos mange som kommer til Norge, en trend vi har sett over flere år. Den viljen er vi helt avhengig av. For det andre bekrefter det at norsk økonomi er en åpen økonomi som får og har innslag fra andre land. For det tredje bekrefter det behovet for internasjonal kompetanse og drivkraft, sier administrerende direktør Øystein E. Søreide i Abelia til E24.

Samtidig har 10,3 prosent bakgrunn fra EU/EØS, Canada, Australia og New Zealand, og 70,7 prosent fra Norge.

Les også

Kritisk for oppstartsbedrifter: - Frykter en generasjon entreprenører blir borte

– Et lyspunkt

Søreide sier videre at man over tid har fått mange viktige gjennomslag for gründerskap og oppstartsvirksomhet.

– Det har aldri vært så enkelt å etablere en bedrift i Norge. Det er veldig bra. Den neste oppgaven er å få flere til å overleve og vokse.

Aldri før har det blitt etablert flere foretak i Norge. I 2019 ble det etablert 65.600 nye bedrifter. I oktober publiserte SSB tall som viste at kun 28,4 prosent av nyetablerte foretak i 2013 overlevde til 2018.

Les også

Rekordhøy bedriftsdød blant oppstartsselskaper

Francine Jensen, styreleder i Unity Spark.

Mer åpne for å ansette innvandrere

Unity Spark er en frivillig organisasjon som ønsker å støtte gründere for å øke muligheten til å lykkes i et flerkulturelt Norge. Selskapet skal lansere en plattform i desember som bidrar gründere til å utvide nettverket deres.

– Det er flott at mange starter for seg selv. I Norge vet vi at mange starter egne bedrifter for å unngå arbeidsledighet eller undersysselsetting, sier Francine Jensen, styreleder i Unity Spark.

Hun har skrevet masteroppgave om flerkulturelt entreprenørskap i Norge, og halvparten av de hun pratet med startet for seg selv fordi de enten var arbeidsledige eller overkvalifiserte.

– Innvandrergründere er for eksempel typisk mer åpne for å ansette innvandrere enn resten av befolkningen og blir derfor sentrale i inkluderingsdugnaden, legger hun til.

Publisert: