Oslo strammer ytterligere inn

Byrådet i Oslo viderefører de strenge tiltakene i hovedstaden til 25. mars, med innstramminger for barn og unge.

 • Oline Birgitte Nave
 • Synne Eggum Myrvang
 • Stella Bugge
 • Runa Fjellanger
 • Andreas Haakonsen
Publisert:

– Situasjonen i Oslo er nå svært alvorlig. De muterte variantene har endret spillereglene. De grepene vi har tatt nå, som har virket gang på gang, ser ikke lenger ut til å fungere, sier byrådsleder Raymond Johansen under dagens pressekonferanse.

Byrådet reverserer derfor noen av lettelsene som barn og unge fikk i midten av februar.

– Vi ser nå at det er svært mange elever i karantene rundt i byen. På gult nivå har elevene veldig mange nærkontakter. Vi må få ned antallet nærkontakter kraftig i skolene, sier Johansen.

Dette er tiltakene som blir innført i Oslo i morgen, onsdag 10. mars:

 • Rødt nivå i grunnskoler og barnehager.
 • Alle innendørs fritidsaktiviteter for barn og unge stenges. Utendørs er fritidsaktiviteter for barn lov, ifølge Oslo kommunes hjemmesider kun for inntil 10 personer for barn og unge opp til 20 år så lenge alle kan holde en meters avstand.

I tillegg videreføres alle eksisterende tiltak i hovedstaden. Tiltakene varer frem til 25. mars.

Se hvilke tiltak som gjelder nå i VGs oversikt.

Saken oppdateres

Rødt nivå betyr ikke at skolene stenger, men det innføres økt avstand og elevene deles i mindre grupper.

– For barnehagene betyr rødt nivå kortere åpningstid og at barna er i mindre grupper, sier Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap, på pressekonferansen i Oslo rådhus.

Her kan du se hva rødt nivå vil si i barnehager, barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler:

Viderefører strenge tiltak

Tirsdag 2. mars ble tiltakene i Oslo strammet kraftig inn.

Blant annet måtte alle serveringssteder stenge, med unntak for take away. Videregående skoler og voksenopplæring gikk til rødt nivå, og butikker måtte stenge med unntak av blant annet dagligvarehandel, apoteker og vinmonopol.

I tillegg ble organiserte fritidsaktiviteter utendørs for voksne over 20 år frarådet, og folk ble bedt om å unngå private sammenkomster og besøk i private hjem, med unntak av enslige og barn og ungdom i samme kohort.

De strenge tiltakene som kom i forrige uke skulle i første omgang vare til mandag 15. mars. Nå videreføres de til torsdag 25. mars.

– Hvis du takker nei til invitasjoner, og ikke inviterer folk hjem til deg, da bidrar du til at vi får slått ned smitten, sier Johansen.

283 nye coronatilfeller

Ifølge VGs oversikt er smittetrenden stigende i 53 norske kommuner, deriblant i Oslo.

Mandag ble det registrert 293 nye coronatilfeller i hovedstaden.

Det er 103 tilfeller flere enn snittet de foregående syv dagene, som er på 191, og er et av de høyeste tallene som er registrert siden pandemiens start.

– Vi er i den mest utfordrende delen av pandemien nå. Oslo har de høyeste dags- og uketallene vi noen gang har sett i denne pandemien. Fra uke 6 til uke 9 har smitten økt med nesten 300 prosent, sier helsebyråd Robert Steen under dagens pressekonferanse.

I uke 9 uke testet Oslo 38 000 personer, noe som er ny rekord.

– I går ble 7000 Oslo-borgere testet. Det er mer én prosent av den voksne befolkningen, opplyser Steen.

Slik har smitteutviklingen vært i Oslo siden pandemien startet. VG henter tall fra MSIS, som registrerer smittede på folkeregistrert adresse. Kommunen melder antall smittede som bor/oppholder seg i kommunen, derfor kan MSIS-tallene avvike fra kommunens egne tall:

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/17283

FHI: Har anbefalt rødt nivå

Direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, sa til VG etter regjeringens pressekonferanse tidligere i dag at FHI har anbefalt rødt nivå på skoler og barnehager i bydeler med mye smitte.

– Vi har hatt daglige møter med Oslo om hva de gjør med skolene. Vi har gitt råd om at de skal gå over på rødt nivå i skoler og barnehager i de bydelene der det er høyest smitte. Så vet vi ikke om det er det de kommer til å ende opp med nå klokken 13 eller om de kommer til å gjøre det mer generelt. Vi har ikke noe imot om de også gjør det mer generelt, men vi har hele tiden hatt en målsetting om å målrette tiltak noe mer for ikke å trette ut befolkningen, sa Camilla Stoltenberg i FHI til VG etter regjeringens pressekonferanse.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Oslo
 3. Raymond Johansen
 4. Camilla Stoltenberg
 5. Robert Steen
 6. Inga Marte Thorkildsen

Flere artikler

 1. Oslo letter på tiltak

 2. Oslo strammer inn: Slik svarer nabokommunene

 3. Slik blir de skjerpede tiltakene i Oslo

 4. Bergen strammer inn for barn og unge: - Sitter langt inne

 5. Ny lockdown i Oslo-regionen – strengeste tiltak siden mars