Gründerkollektivet som restrukturerte hele bedriften under corona

Mesh og flere av medlemsbedriftene måtte raskt omstille seg etter at coronapandemien traff Norge for fullt.

Markeds- og kommunikasjonssjef i Mesh, Carina Lorentzen Holtmon (t.v.), og gründerne Karl Kristian Wickstrøm og Anders Mjåset (t.h.).
Publisert:

Nå kan du nominere ditt ledertalent for 2022!

For 14. gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.

Vi har nå åpnet for nominasjoner, og du kan nominere din kollega, leder eller venn her.

I samarbeid med
finn
gjensidige
nho
bi
pwc
mercuri
tripletex

Da Norge stengte ned i begynnelsen av mars, mistet gründerkollektivet Mesh en tredjedel av omsetningen over natten da event- og kafévirksomheten måtte stenge ned.

– Vi fikk som alle et veldig behov for å få kontroll på situasjonen, og skjønte fort at det var mer alvorlig enn det vi trodde de to til tre første dagene vi jobbet med det, sier gründer av Mesh, Anders Mjåset.

Les også

Tek-boom i rekruttering: – Mange ønsker fortsatt menneskelig kontakt

Samtidig forteller Mjåset at det har vært både utfordrende og en gyllen mulighet på samme tid.

– Det er samtidig langsiktig den største muligheten for startup-scenen, og den største muligheten vi noen gang har hatt til å etablere og redefinere hvordan innovasjonsmiljøet fungerer og få bevist modellen vår.

Digital akselerasjon

De første 100 dagene av nedstengingen brukte Mesh til å nullstille hele organisasjonens rammeverk, og samlet alle merkevarene under Mesh Community.

– Tanken er at Mesh Community i tillegg til å være paraplyen for alle våre fysiske møteplasser og lokasjoner skal vokse frem som et større digitalt fellesskap på tvers av geografi. Dette vil være til nytte for hele oppstartsmiljøet og gi rik tilgang på nettverk og ressurser, forklarer markeds- og kommunikasjonssjef i Mesh, Carina Lorentzen Holtmon.

Som en del av digitaliseringsprosessen har gründerkollektivet inngått strategiske partnerskap med advokatfirmaet Arntzen de Besche, som tilbyr digital rådgivning til medlemsbedriftene via video eller Slack, og Cisco for digital samhandling og videomøter.

Les også

Snart et halvår med hjemmekontor: – Det krever mer av lederne

Samtidig lanserte Mesh et digitalt, gratis medlemskap hvor man får tilgang til ressurser og medlemsportalen. Medlemskapet er ment for å gi tilgang til digitale ressurser for entreprenører og de som ønsker å være knyttet til oppstartsmiljøet.

Selskapet har lagt en definisjonsperiode frem til 2023, som de omtaler som «coronaperioden». Det er for å ha kontroll på situasjonen, og kunne planlegge for eventuelle flere bølger.

Vanskelige beslutninger

Mjåset trekker frem at når det har vært stabil drift over en periode, så blir man vant til at ting fungerer som de er.

– Når en krise kommer, må man plutselig kun prioritere de viktige tingene og være streng på prioriteringer. Det er det beste og verste som har skjedd selskapet samtidig, det mest interessante og det skumleste. Det er hele tiden to ekstremer, sier han.

Les også

Hodejegernes beste tips: Slik blir du headhuntet

Når det kommer til beslutninger, forklarer han at det på en side har vært veldig tøft ettersom drastiske grep hat måttet tas raskt, men at det på en annen side har vært forenklende at situasjonen har vært så ekstrem.

– Da har man ikke hatt tid til å sitte og vurdere så mye, og vedtakene måtte fattes raskt. Jeg hadde aldri trodd at vi skulle klare å ta så mange valg på så kort tid. Om jeg hadde fått beskjed om å ta valg på alle de tingene vi måtte ta valg på utenom corona, hadde jeg tenkt at det er totalt umulig, avslutter Mjåset.

Enorm vekst

Weorder er en av medlemsbedriftene på Mesh, og tilbyr app og webshop for restauranter.

– Det som har påvirket oss veldig har vært det presset på digitalisering hos restauranter. Så vi var jo størst i Norge før dette, men veldig mange av de store avtalene vi hadde ble akselerert fordi man måtte. For eksempel Olivia heldigitaliserte jo sin virksomhet i den perioden, og vi fikk brått veldig mye mer å gjøre, sier finansdirektør i Weorder Lars Haugstad.

Les også

Tidligere ledertalent: Disse fordelene gir unge ledere

Han trekker frem fleksibiliteten ved å sitte på Mesh som en positiv faktor, med tanke på at de er i ferd med å oppskalere. På den måten kan de bytte kontorer på huset, uten å måtte lete etter nye lokaler og finne virksomheter til å overta deres lokaler.

– Vi er på andre siden av skalaen fra mange andre virksomheter når vi har hatt en vekst i denne perioden. Vi har tidenes salg, og vokser med omtrent to restauranter hver dag. Det er en veldig vekst nå, avslutter Haugstad.

Publisert:
Gå til e24.no