Stortap for tivoliselskaper

De svenske tivoliselskapene fikk et hardt slag i økonomien i fjor – men her hjemme har aktørene klart å styre unna de verste påkjenningene.

Liseberg mistet over 96 prosent av omsetningen i fjor
Publisert: Publisert:

Det svenske tivolikonsernet Parks and Resort mistet inntekter på en milliard svenske kroner, og tapte 270 millioner kroner i driftsresultat i 2020.

Til sammenligning hadde tivoliselskapet en inntekt på 1,40 milliarder svenske kroner i 2019, med et driftsresultat på over 63 millioner svenske kroner.

I fjor hadde eieren av Gröna Lund, Furuvik, Kolmården og Skara sommerland totalt 570.000 gjester, skriver konsernet i en pressemelding.

I løpet av et vanlig år pleier det å være over tre millioner gjester på besøk i parkene.

– Det blir problematisk når regjeringens begrensninger ikke tar hensyn til hvor risikoen for smitte befinner seg, sier administrerende direktør, Christer Fogelmarck, i meldingen.

– I tillegg, når forretningsforbudet ikke støttes av direkte eller tilpasset økonomisk støtte, blir det en enorm utfordring for oss.

Les på E24+

Oslos restauranter blør: Byrådet ber om hastehjelp før avgjørende frist

Tapte 96 prosent av omsetningen

Fornøyelsesparken Liseberg melder også om et kraftig slag mot økonomien etter 2020.

Selskapet endte opp med et omsetningstap på 1,26 milliarder svenske kroner, da de kun fikk inn 42 millioner svenske kroner i fjor.

Til sammenligning omsatte fornøyelsesparken for 1.256 millioner svenske kroner i 2019.

Konsernets egenkapital falt også fra 1.283 millioner svenske kroner til 843 millioner svenske kroner i fjor, og soliditeten ble redusert fra 60 til 34 prosent.

– 2020 har vært et ekstremt mørkt år, sier administrerende direktør, Andreas Andersen i meldingen fra Liseberg.

– De svenske fornøyelsesparkene var de første i Europa som utviklet en pandemiplan for en sikker åpning, og vi var klare til å åpne Liseberg med tilpasninger til dagens situasjon, men fikk ikke høring fra myndighetene.

Les også

Over hver tredje jobb i overnatting og servering borte under pandemien

Ikke like store tap her i Norge

I motsetning til nabolandet var det flere fornøyelsesparker her hjemme som fikk holde åpent over lengre tid i fjor.

Det ble derimot ingen vanlig tivolisesong, til tross for felles norgesferie.

– Gitt omstendighetene er jeg glad for at vi i det hele tatt fikk holde parken åpen for drift, selv om vi mistet mye av sesongen i fjor, sier Bjørn Håvard Solli, administrerende direktør i Tusenfryd, til E24.

Tusenfrydsjefen, Bjørn Håvard Solli, krysser fingrene for at årets tivolisesong blir like god som i fjor

Under pandemiåret opplevde fornøyelsesparken en reduksjon på 45 prosent av besøkende i parken, satt opp mot et normalt år.

Selv om tallene ikke er klare enda, melder også Solli om et omsetningsfall på omtrent 30 prosent for fornøyelsesparken i 2020 satt opp mot et normalt år.

Til sammenlikning hadde fornøyelsesparken et samlet driftsresultat på 25,56 millioner kroner i 2019.

– Fremover håper vi på en drift som er på lik linje med slik den var i fjor, selv om vi håper på å få åpnet parken tidligere, forteller Solli.

Under åpningssesongen i fjor var det lite smitte som kunne spores tilbake til fornøyelsesparkene, og Solli mener kapasitetsbegrensning og gode smitteverntiltak er noe av grunnen.

– Med erfaringen fra i fjor mener jeg at vi viser at vi er godt forberedt til gjenåpning, samtidig som vi forstår vurderingene som regjeringen må ta underveis, sier han.

– Fornøyelsesparken er allerede i mål for årets rekrutteringsprosess, så nå venter vi bare i spenning, avslutter Solli.

Les også

Pågangen knuser fjoråret. Likevel blir det ingen drømmesommer for fornøyelsesparkene.

Publisert:
Gå til e24.no