Posten etterlyser grep etter dramatisk fall i brevvolum

Ber regjeringen kutte dager med postomdeling, og handle raskt.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • André Haugen
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:,

Postens resultat for 2018 er preget av at det sendes stadig færre brev.

Fra 2017 til i fjor falt justert driftsresultat med 172 millioner til 531 millioner kroner.

Omsetningen falt 3,2 prosent til 23,89 milliarder kroner. Posten viser til en «dramatisk» nedgang i adresserte brevvolumer på 12,9 prosent i 2018.

Digitalisering og forslaget om å fjerne 350-kroners grensen for utenlandsk netthandel vil få fallet til å tilta, ifølge Posten.

Ber myndighetene ta grep

Posten skriver at det tiltagende fallet i adressert brevvolum bekrefter at endringene i postvirksomheten må skje raskere, og at postlovens krav om daglig postomdeling innebærer betydelige strukturelle kostnader.

– Som følge av dette vil Statens kostnader ved kjøp av ulønnsomme posttjenester øke betydelig fremover dersom Posten ikke får handlefrihet til å fortsette tilpasning til markedsutviklingen, skriver styret i Posten.

Les også

Hundrevis av Posten-jobber i fare i flere byer

Posten har tatt til orde for å gå fra postfordeling fem dager i uken til annenhver dag i hele landet. Regjeringen har varslet endringer i postloven i statsbudsjettet, men det er ennå ikke behandlet i Stortinget.

– Posten er avhengig av en snarlig avklaring på politiske og regulatoriske forhold for å kunne gjøre en omlegging fra 2020. Dersom endringen vedtas av Stortinget vil dette være den største personalmessige omleggingen i Postens historie, og det er avgjørende med tilstrekkelig med tid til å gjennomføre en god omstillingsprosess, skriver styret.

Konsernsjef Tone Willie er klar på at de politiske rammene må komme på plass raskt.

– Vi forventer at forslag til endringer i postloven legges frem for Stortinget i starten av 2019, skriver hun i årsrapporten.

Vekst innen logistikk er ikke nok

Logistikkvirksomheten økte omsetningen med 787 millioner kroner i fjor, men ifølge selskapet er lønnsomheten fortsatt ikke tilfredsstillende. Driftsresultatet (EBIT) ble negativt på minus 76 millioner kroner og svakere enn i 2017 (162 millioner kroner) som følge av nedskrivning av goodwill og avsetninger for tap. Justert driftsresultat (justert for nedskrivninger og avsetninger for tap) økte fra 129 millioner kroner, til 135 millioner kroner.

Les også

Posten bestiller hybridlastebilen Nikola Tre

Posten venter at veksten i logistikkmarkedet vil fortsette i år, men mer moderat. Det forventes blant annet fortsatt høy vekst innen netthandel til private og innen oljesektoren.

Dette vil dog ikke være nok til å kompensere for den reduserte lønnsomheten i postsegmentet.

– Ytterligere omstillinger og tilpasninger av tjenestetilbudet vil derfor være nødvendig, skriver Posten-styret.

Her kan du lese mer om

  1. Posten

Flere artikler

  1. Regjeringen åpner for å utsette omstilling av Posten

  2. Bring rapportert for sosial dumping

  3. – Staten bidrar til at markedet blir useriøst

  4. Annonsørinnhold

  5. Ap snur om ny postlov

  6. 4.100 Posten-ansatte vil påvirkes av regjeringens postplaner