Oljefondet vil slå ned på høye lederlønninger

Tidligere har fondet som eier nesten 1,3 prosent av av alle børsnoterte selskaper blitt oppfattet som en ren finansiell investor. Nå kan dette være i ferd med å endre seg.

STOR EIER: Yngve Slyngstad, administrerende direktør i Norges Bank Investment Management, som forvalter Statens Pensjonsfond Utland.
Publisert: Publisert:

– Vi har hittil sett på dette på en måte som har fokusert på lønnsstrukturer snarere enn lønnsnivå. Vi tror, på bakgrunn av måten spørsmålet om lederlønn har utviklet seg, at vi er nødt til å se på hva et passende nivå på lederlønn også er, sier sjef for Oljefondet, Yngve Slyngstad, til Financial Times.

Financial Times skriver at fondet i den senere tiden har ønsket å bli mer aktiv i eierstyringsspørsmål, som valg av styremedlemmer og styresammensetning.

Men, ifølge avisen, har fondet valgt å ikke ta stilling til lederlønninger, på grunn av bekymring om at handlingene ville bli oppfattet som å være påvirket av de skandinaviske lønnsbetingelsene.

Forrige måned stemte fondet for at BP-sjef Bob Duleys lønnsøkning, til tross for at en overveldende majoritet av investorene stemte mot hans lønnsøkning på 20 prosent, etter det største finansielle tapet i selskapets historie.

Oljefondet har frem til nylig vært svært forsiktig med å snakke offentlig om eierstyringsspørsmål. Argumentasjonen har vært at de har vært en ren finansiell investor.

Les også

Oljefondet med oversikt over eiendomsinvesteringer

Strammer inn lønnen til forvalterne

Det er ikke bare lønnen til ledelsen i selskapene som Oljefondet er investert i som er oppe til debatt.

Fredag i forrige uke skrev Dagens Næringsliv (DN) at Oljefondet gir en bonus på opptil 200 prosent av fastlønnen til forvalterne, det dobbelte av hva EU-regler anbefaler. Før den nye bonusgrensen ble innført var grensen 300 prosent.

Oljefondets forvaltere i New York, London, Singapore og Shanghai stikker av med de beste bonusene, ifølge avisen.

Finansminister Siv Jensen (Frp) uttalte at bonus må til for å tiltrekke seg de beste hodene.

– Dette er et virkemiddel for ansatte ned i organisasjonen, som handler om å kunne rekruttere medarbeidere fortrinnsvis i utlandet. Fondet skal ikke være lønnsledende, men vi må samtidig tilby konkurransedyktige betingelser, sa Jensen til avisen.

Les også

Oljefondet med oversikt over eiendomsinvesteringer

Les også

Oljefondet redusert med 396 milliarder

Les også

Eksperter: Vanskelig å trekke oljefondet helt ut av skatteparadiser

Publisert: