Boligkjøpere tror på julenissen

Få av oss tror på julenissen, men påfallende mange tror de kan få høy avkastning i boligmarkedet uten å ta risiko.

 • Lasse Ruud
  Lasse Ruud
  Administrerende direktør i Verdipapirfondenes Forening
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

De siste 20 årene er gjennomsnittlig kvadratmeterpris for norske boliger mer enn femdoblet. Vi har i dag en generasjon voksne nordmenn som er blitt vant til at boligprisene stiger med opp mot 10 prosent i året, samtidig som de aldri har opplevd noe vesentlige prisfall.

En spørreundersøkelse Opinion Perduco har gjennomført for Verdipapirfondenes forening viser at dette har påvirket nordmenn kraftig.

Undersøkelsen viser at nordmenn forventer at egen bolig vil gi høyere avkastning enn andre spareformer som høyrentekonto, aksjefond eller enkeltaksjer. 43 prosent av oss tror egen bolig vil gi høyest avkastning de neste 12 månedene, langt foran alternativene. Vi har stilt dette spørsmålet hvert år siden 2007. Troen på bolig har aldri vært så sterk som i år.

Også når vi spør om hva som vil gi høyeste avkastning på lengre sikt, om fem år, scorer boligen klart høyest.

Samtidig mener nordmenn at risikoen ved å investere i egen bolig er mye lavere enn for aksjefond og enkeltaksjer, og faktisk like lav som for bankinnskudd, som jo for alle praktiske formål er risikofritt.

Bolig er altså, ifølge veldig mange nordmenn, finansteoriens mytologiske vesen – det som kombinerer svært lav risiko og høy avkastning.

Ifølge finansteori skal et slikt vesen være omtrent like utbredt som julenissen, men mye tyder på at 20 års erfaring for de fleste veier tyngre enn abstrakte betraktninger om sammenhengen mellom avkastning og risiko.

Vi ser i bakspeilet når vi vurderer veien foran oss, og i bakspeilet ser vi tidenes boligprisoppgang.

Jeg skal overhodet ikke spå om hvorvidt boligprisene i årene fremover skal opp eller ned, men i mitt hode er enhver plasseringsform som har steget så mye som boligmarkedet de siste 20 årene, per definisjon beheftet med relativt høy risiko. Det er få ting i verden som bare kan svinge en vei.

Det er ingenting i veien med å investere i bolig. Et sted skal man jo bo, og det å eie selv er tilfredsstillende for mange, samtidig som man over tid kan forvente verdiøkning.

Men mye tyder på at den overdrevne boligoptimismen som reflekteres i vår undersøkelse fører til at nordmenn overinvesterer i bolig, inkludert utleieboliger. De glemmer at boligeiendom også har noen uheldige sider som investering betraktet, for eksempel at det koster mye å vedlikeholde og oppgradere boliger til tidsriktig standard, samt at det kan være veldig vanskelig i finne kjøpere i dårlige tider når du kanskje har størst behov for å få solgt.

For all del: Kjøp hus eller leilighet hvis du føler for det. Men når du ser på boligmarkedet med investeringsbriller, for eksempel hvis du vurderer å kjøpe utleiebolig, så vær klar over at du opererer i et marked hvor svært mange nordmenn tror de kan få høy avkastning nærmest risikofritt. De satser på at julenissen finnes.

Få av oss tror egentlig på julenissen. I alle fall vil vi neppe satse millioner på at han eksisterer. Men det gjør vi altså i boligmarkedet. Det er urovekkende.

Publisert:

Flere artikler

 1. Ekspert mener folk undervurderer risikoen i boligmarkedet

 2. Aksjeskolen del 5:
  Fond eller enkeltaksjer?

 3. Eksperter frykter for lavere boligpriser: Advarer mot å kjøpe bolig for utleie

 4. – Det er direkte urovekkende

 5. Store forskjeller på menn og kvinners sparevaner: Disse pengene går kvinner glipp av