OFFER: Flere yrker kan bli «offer» for robotinvasjonen.

Kommentar: Kommer jobben din til å forsvinne?

Automatisering og robotisering truer ikke bare jobbene til ufaglærte, også advokater, journalister og leger får konkurranse.

 • Richard Paulsen
  Richard Paulsen
  Daglig skribent for Nordnetbloggen.no og for boligportalen nestehelg.no. Har 12 års erfaring fra megling/trading. Første del som derivatmegler i shipping og resterende periode aksjer. Tidligere arbeidsgivere har vært Imarex, Klaveness, FIS, Arctic Sec og GCM
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

I sektorer som krever at man jobber med hendene har automatisering allerede gjort sterkt inntog. Det er heller ingen stor marginalkost med noen få lagerarbeidere som passer på plukkeroboten, når investeringen i teknologien og vedlikehold koster mye penger. Automatutsjekk på butikken? Kanskje det vil være tre butikkarbeidere på jobb i stedet for fire. Noen må passe på robotene, mens andre sørger for a det ser fint ut i hyllene.

Den største omveltningen kan komme i yrker der de ansatte har lang utdannelse , høy studiegjeld og dermed et behov for å tjene mye penger. Det ligger nemlig en større økonomisk oppside ved å erstatte høyt betalte mennesker med dataprogrammer og automatisering, enn å kutte ut resepsjonisten og vekteren i første etasje.

Hva gjør en allmennlege eller en advokat? De bedømmer en situasjon med utgangspunkt i erfaring, skrevne tekster og hjelp fra andre i samme profesjon. Kort fortalt gjør de det som på engelsk heter «high pattern recognition». Dette er ikke avansert teknologi for dagens datamaskiner. Å tro at et dataprogram ikke kommer til å hente relevant informasjon fra lovbøkene, presedens og tidligere dommer, for å løse mer og mer komplekse problemstillinger, er naivt. Vi går i retning intelligent software og artificial intelligence (i betydningen at programvaren lærer kontinuerlig), og det er ikke en bedre big blue sjakkspiller som er målet, men smartere løsninger på dyre problemer.

De fleste saker ender ikke i retten, men går som en kasteball mellom klient, advokat og motpart . Hvis programvare og datamaskiner blir i stand til levere en god oversikt, veiledning og valgalternativer til klienten, vil det sørge for at publikum enkelt og billig kan få hjelp til kontraktsrett, familierett, klager osv. Juridisk bistand vil ikke lenger være forbeholdt de få og bemidlede.

Advokatyrket vil selvfølgelig ikke dø ut, men inntektsgrunnlaget kan svekkes for de som baserer seg på å fakturere privatpersoner 2.800 kroner timen. De fremoverlente advokatbyråene vil ta disse verktøyene til hjelp, for å løse flere komplekse oppdrag på færre partnere.

Elizabeth Holmes grunnla Theranos, som har gjort henne til den rikeste kvinnen kvinnen i verden, blant de som har skapt formuen selv. Selskapet har utviklet en metode for å teste blod fra en mindre blodmengde raskere og billigere. Hun har rullet ut blodteste stasjoner på apotek over hele USA, og her kan du teste deg for alt det er mulig å teste gjennom blodet, til priser mellom 11 til 50 dollar.

Hvis du kan angi dine symptomer, legge ved en omfattende blodprøverapport, linke opp blodtrykk og hjerterytme hentet via smarttelefon til et online legeprogram, vil du kunne få gode indikasjoner på hva som eventuelt feiler deg. Å gå til legen, blir noe du gjør i andre instans. Forsikringselskapene kommer til å kaste seg over slike løsninger, og tilby lavere helseforsikring hvis du tester deg selv regelmessig.

Alle som sitter på venteværelset på et legekontor, etter fire ukers bookingtid, forstår at det er enorme effektivitetsgevinster med å kunne automatisere store deler av generelle helseundersøkelser.

Apple har begynt å distribuere My Heart Counts App, om er utviklet av Stanford University, der over 1.5 millioner mennesker har sagt ja til å la sine hjerteslag og fysisk aktivitet monitorere. De gir verdifulle dataer, som Apple har gjort tilgjengelig som open source», slik at alle kan bruke dataene til å utvikle apper som behandler eller forebygger hjerteproblemer. Disse appene kommer forhåpentligvis til å gjøre oss friskere, men kommer i hvert fall til å forbedre logisitikken til legekontorene ettersom digital overvåkning av pasientene gjør de i stand til å planlegge bedre.

600.000 personer i Norge bruker reseptbelagte medisiner, det betyr mange legebesøk. I Silicon Valley har tre norske unge gründere etablert Nurx, som er et online alternativ med legekontakt, utskriving og levering av reseptbelagte medisiner på døren. Her kan en lege skrive ute hundrevis av resepter daglig mot en automatisert tjeneste som filtrerer pasienten og gjør den nødvendige bakgrunnsjekken. De starter med p-piller og HIV medisin, fordi dette er noe pasienten må fornye hos lege, når de er under behandling. Nå kan de logge seg på computeren i stedet.

«Alle de godt betalte legejobbene kommer ikke til å forsvinne». Helt riktig, men det kan bli større konkurranse om de gjeveste og tryggeste spesialiseringene, og allmenlegene vil ikke lenger kunne ta seg godt betalt for enkle undersøkelser.

Finansanalytikere og økonomiske rådgivere har blitt ufordret av nye produkter kontinuerlig, men robotiseringen kryper oppover i næringskjeden . Wall Street Journal hadde en online test i sommer, der publikum kunne gjette på hvorvidt en rekke formuleringer på en selskapsanalyse var skrevet av en computer eller et menneske. Det var umulig å se noen forskjell.

Det er heller ikke lenge til robotjournalistene gjør inntog i tabolidene . Hvor mye skal egentlig til for å hente inn relevant informasjon fra åpne kilder på nettet og sosiale medier for å sette sammen en sak om graviditeten til Angelina Jolie, eller feriekøen på E6?

Å tro at dette ikke kommer, er å tro at utviklingen innen dataprosessering kommer til å stoppe opp.

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Er du klar for å fly uten pilot?

 2. Betalt innhold

  Selvkjørende biler kan ødelegge dagens forsikringsordninger

 3. Fra nerd til fremtidens arbeidere

 4. Edvard har Chelsea Clinton og Will Smith bak seg: – Målet vårt er å revolusjonere helsevesenet

 5. Betalt innhold

  Elon Musks selskap Neuralink mener de er klare for hjernekirurgi