Bjerke: - Razziaen kom som et sjokk

- Det var en alvorlig utvikling, sier konsensjef Rune Bjerke.

Publisert:

- Det har vært en drøy uke, sier konsernsjef Rune Bjerke i DnB Nor

OSE

DNBNOR

på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

DnB Nor har kalt inn pressen for å orientere om bankens syn på siktelsen av banken og to ansatte, for ulovlig innsidehandel. Konsernsjef Bjerke beskriver påstandene mot banken i pressen den siste uken for alvorlige. At Økokrim kom på døren torsdag formiddag var han ikke foreberedt på.

- Razziaen i dag var et sjokk, sier Bjerke.

Han sier likevel at razziaen ikke var helt uventet for ham.

- Det er vel sånn at man forbereder seg på det verste. For meg var det en alvorlig utvikling at Økokrim tok ut siktelse, sier Bjerke.

Må støtte de ansatte

I dag tok Økokrim ut siktelse mot to av DnB Nors medarbeidere for et mulig brudd på verdipapirhandelloven.

- Det viktig for meg som konsernsjef å vise menneskelig støtte, og være til stede for en medarbeider som utsettes for en slik siktelse, sier han videre.

- Jeg kjenner den ene som en rakrygget og hyggelig person og en god medarbeider. Jeg synes det er vanskelig å forholde meg til at han er mistenkt. Jeg vil gi dem begge all mulig støtte på det menneskelig plan. Det har det steintøft nå, legger Bjerke til.

Han vil ikke kommentere om de to ansatte er i jobb eller ikke.

Komplisert sak

Han gjentar gang på gang at saken er svært komplisert, både faktisk og juridisk, og at banken har gjort sitt ytterste for at all relevant informasjon skal komme frem.

- Vi har hatt egne undersøkelser helt siden påstandene om uregelmessighetene i DnB Nor oppstod, sier han.

Banken vil imidlertid ikke legge frem resultatet av sine egne undersøkelser.

- Jeg vil ikke kommentere det materialet som er sendt Kredittilsynet, fordi jeg vil det skal være mest mulig ro rundt de undersøkelsene som nå gjøres av myndighetene. Så tror jeg også det er viktig at alle fakta legges frem samtidig, sier Bjerke.

Blir sittende

Han vil ikke trekke seg som konsernsjef.

- Det er styret i DnB Nor som vurderer hvem som er best egnet til å være konsernsjef for de 13.000 ansatte. Så lenge jeg er det, skal jeg love at jeg vil gjøre det jeg kan for å gjøre en god jobb, sier Bjerke.

Han sier at han ikke angrer noe han har gjort.

- Jeg ville gjort det samme og sagt det samme i en annen situasjon, sier han.

Statsminister Jens Stoltenberg sendte en tekstmelding til Bjerke lørdag, der han tilbød banksjefen å ta kontakt med ham. Dette gjorde ikke Bjerke.

- Jeg nådde et metningspunkt, etter 4-5 møter med Finansdepartementet, møter med NHO, LO, Kredittilsynet og Norges Bank. Hvis jeg hadde trodd at en samtale med statsministeren hadde gjort en forskjell, ville jeg ringt. Men jeg trodde ikke det, sier Bjerke.

Ukjent lenge

Siktelsen gjelder handler med obligasjoner fredag 10. oktober. Regjeringen la frem redningspakken til bankene søndag 12. oktober.

Bjerke sier han ikke kjente til salget av obligasjoner før etter helgen.

- Jeg ble gjort kjent med påstandene, salget og beholdningen tirsdag etter salget.

Han innrømmer også at han var kjent med at det verserte spekulasjoner mandag.

Han kjente imidlertid til samtalene mellom Norges Bank og aktørene i finansmarkedene.

- Jeg var klar over at DnB Nor og andre aktører kom til å bli invitert til Norges Bank for å bli intervjuet og komme med innspill og jeg var klar over at det var tatt kontakt med ledelsen på faglig nivå i DnB Nor. Jeg ble fredag kveld informert om innholdet i samtalene, sier Bjerke

Han sier imidlertid at han ikke var sikker på hvordan tiltakene ville se ut før søndag formiddag, og at han var urolig for om tiltakene skulle være gode nok.

- Det er hundrevis av mennesker i DnB Nor-konsernet som arbeider med salg av verdipapirer hver dag. Jeg arbeidet med myndighetene for å skaffe tiltak i halvannen uke. Så sent som søndag da tiltakene kom, var jeg usikker på om det kom til å komme tiltak, og hva som ville komme. Jeg kan ikke se at jeg på grunn av denne usikkerheten skulle stoppet all handel av verdipapirer i DnB Nor, sier Bjerke.

- Ikke grunn til alarm

Han er ikke villig til å ta selvkritikk for behandlingen av fortrolig informasjon.

- I bank og finans blir medarbeidere informert om fortrolig informasjon hele tiden, så det er noe jeg tenker på hver dag. Hele systemet er drillet på å takle sensitiv informasjon, slår Bjerke fast.

- Kunne det ikke vært slått alarm?

- Om hva da? At det var behov for tiltak og at vi var i løpende dialog om tiltak, men at vi ikke visste hvilke eller om de ville komme? Så sent som lørdag var jeg urolig over en "vente og se" holdning fra myndighetene, og søndag ringte jeg min styreleder og informerte om denne uroen, sier Bjerke.

Han er veldig fornøyd med tiltakene som kom, og med tidspunktet.

- Sentralbanksjefen har sagt at det er uhyre viktig å ikke handle for tidlig og for kraftig. Etter min mening kom tiltakene akkurat på rikitg tidspunkt og akkurat riktig styrke, sier Bjerke.

Styret har tillit til Bjerke

Styreleder Anne Cathrine Tanum sier at hun og styret har gjennomgått alt materialet om siktelsen.

- Men det er ingenting som knytter Rune Bjerke til siktelsen om innsidehandel, sier Tanum på pressekonferansen.

- Vi har full tillit til Rune Bjerke som konsernsjef i DnB Nor, legger hun til.

Styret i DnB Nor hadde møte onsdag, der det gikk gjennom saken.

Siktet for ulovlig innsidehandel

Konsernsjef Rune Bjerke møtte pressen torsdag klokken 15.30 for å forklare seg om siktelsen mot banken og to ansatte.

DnB Nor og to av bankens ansatte ble torsdag siktet for å misbruke innsideinformasjon. Siktelsen gjelder salg av statsobligasjoner fredag 10. oktober. Det er Økokrim som har tatt ut siktelsen.

De to ansatte er Jørn Erik Pedersen og Olav Magne Reinen.

Myndighetens redningspakke til norske banker innebar at staten sa seg villig til å gi bankene statsobligasjoner i bytte for boliglånsobligasjoner. Dette innebar at markedet ville oversvømmes med statsobligasjoner mandag 13. oktober. Dette ville presse prisen ned.

Les også:

Publisert: