SAS-streiken er avblåst

Norsk Flygerforbund og Parat har oppnådd enighet med NHO Luftfart/SAS om en ny tariffavtale. Resultatet er godt nok til å avblåse streiken, opplyser Parat.

ENIGHET: Norsk Flygerforbund og Parat har oppnådd enighet med NHO Luftfart/SAS om en ny tariffavtale. Her leder i Norsk Flygerforbund og forhandlingsleder Jens Lippestad hos Riksmekleren onsdag.
Publisert:

– Vi har fått gjennomslag for våre viktigste krav. Dette gjør at vi kan anbefale avtalen for våre medlemmer, sier forhandlingslederne Jens Lippestad i Norsk Flygerforbund og Jan Levi Skogvang i Parat.

Løsningen kom i 4-tiden natt til torsdag etter at partene kom sammen til uformelle samtaler på Riksmeklerens kontor klokken 14 onsdag.

– Den endelige avtalen er tilnærmet det samme tilbudet vi ga SAS under meglingen i helgen. I dette tilbudet hadde vi strukket oss svært langt for å unngå en streik. Den usikkerheten som er skapt de siste dagene har således vært helt unødvendig, sier Lippestad.

Fortsatt kansellerte avganger

SAS innstilte hundre avganger før klokken 14 torsdag på grunn av streikefaren.

Ifølge en trafikkmelding på SAS sine nettsider tidlig torsdag morgen vil flyvninger som allerede er kansellert forbli kansellert, bortsett fra flyvningen tur-retur Oslo-Newark (SK907/SK908), som SAS sjekker muligheten for å gjeninsette.

SAS regner med at flytrafikken går som normalt fra klokken 14, opplyser flyselskapet til E24.

Les også

Kjos vil kjøpe én million Norwegian-aksjer

Skogvang sier til NTB at de håper det tar kortest mulig tid å få flytrafikken tilbake i normalt gjenge igjen.

– Vi har sagt til våre kolleger at de skal møte på jobb i morgen som planlagt, og SAS gjør alt de kan for å gi sine beskjeder til kabinansatte for å få alt på plass. Noen kanselleringer vil det sikkert bli, men i løpet av torsdag ettermiddag tror jeg det meste er på plass igjen, sier han.

Fikk på plass lønnsøkning

SAS skriver i en pressemelding at treårsavtalen som er nå inngått er i tråd med avtalene som nylig er undertegnet med svenske og danske pilotforeninger.

– Vi er glade for at vi nå har avtalt en ny avtale, og at vi dermed har unngått en streik som vil påvirke våre kunder, sier Eivind Bjurstrøm som har forhandlet for SAS.

Med avtalen med norske pilotforeninger har SAS nå oppnådd enighet med alle pilotforeninger i de tre skandinaviske landene.

Forhandlingslederne oppgir at viktige elementer i avtalen er:

  • At man sikrer at hele og faste stillinger er hovedregelen
  • At man i hovedsak skal kunne avvikle ferien innen forbedringer i arbeidstidsmønsteret
  • En lønnsøkning på 6 prosent over tre år.

Uriktige påstander

Den største utfordringen i meglingen har ifølge Skogvang vært uttalelsene fra NHO-direktør Torbjørn Lothe og konsernsjef Rickard Gustavsson.

Les også

SAS-sjefen om Norwegians partnerskap med Easyjet: – Konkurransen blir hardere nå

– Det vi nå har fått er i tråd med hva de har fått i de andre skandinaviske landene og det som lå på bordet i meglingen når vi gikk fra hverandre for noen dager siden. Resultatet viser at påstandene disse to har fremsatt i mediene de siste dagene, ikke medførte riktighet, sier Skogvang.

Han sier at meglingen kom inn på et bedre spor etter tre dager med streik.

– Selv om det har vært et beskjedent streikeuttak så langt, møtte vi onsdag en motpart som var mer imøtekommende. Vi synes det er bra at vi sammen har funnet en løsning og unngår streik, sier Skogvang etter at partene hadde sittet sammen i 14 timer.

Les også

SAS-piloter får støtteerklæringer fra Sverige og Danmark

Les også

SAS-sjefen om Norwegians partnerskap med Easyjet: – Konkurransen blir hardere nå

Les også

SAS og pilotene forhandler hos riksmekleren

Publisert: