Flertall for ny avgift på oppdrettsfisk

Havbruksnæringen stiller seg kritisk, men kommunene kan se fram til økte inntekter fra en ny avgift på oppdrettsfisk.

NY AVGIFT: Det foreslås en ny avgift på oppdrett av fisk. Her ser vi eksempelbilde fra anlegget til Sinkaberg-Hansen i Rørvik i Trøndelag, som produserer for Lerøy.
 • NTB
Publisert: Publisert:

– Dette er en viktig seier for norske kystkommuner. Oppdrettsselskapene betaler i dag ingenting for bruk av fellesskapets havområder. Med dette vedtaket må de betale for seg, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

SV fremmet forslaget som tirsdag fikk støtte fra Ap, Sp, Venstre og KrF da næringskomiteen avga sin innstilling. Regjeringspartiene Høyre og Frp motsetter seg den nye avgiften, som ifølge SV vil kunne gi kommunene rundt 400 millioner kroner mer i inntekt hvert år.

– Det vil bety mye for skole, helse og miljøarbeid langs norskekysten, sier Fylkesnes.

Les også

Rekordår for laks og ørret

Skottland

Dersom komitévedtaket blir bekreftet av Stortinget i plenum, noe det er all grunn til å vente seg, kan en avgift per kilo eksportert ubearbeidet fisk bli innført med virkning fra 1. juli neste år.

Konkret ber vedtaket om at regjeringen i statsbudsjettet for neste år kommer tilbake med en utredning om hvordan avgiften konkret skal rettes inn. SV hentet inspirasjon fra Skottland og ville i utgangspunktet innføre en avgift på 25 øre per kilo produsert fisk.

Administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge er sterkt kritisk til avgiften og håper partiene snur før saken kommer opp i Stortinget.

Les også

Fiskesalget stuper

Dobbeltskatt

Ystmark viser til at lakseprisene svinger og at de gode tidene for næringen ikke kan forventes å fortsette i samme takt. Han mener avgiften er en urimelig dobbeltbeskatning av en næring som allerede betaler staten for rettigheter og økt produksjon.

– I andre land har man et annet system, med en produksjonsavgift, men der betaler de ikke for rettighetene. For å ta en sammenligning: I Norge kjøper vi huset, mens andre land leier det ut. Nå må vi både kjøpe hus og fortsette å betale leie, sier han.

Les også

Fall i fremtidspriser rammer Marine Harvest og Salmars regnskaper

Havbruksfond

Ystmark er opprørt over at stortingsflertallet ikke venter med å se hvordan modellen for det nye havbruksfondet slår ut, før en ny avgift skal introduseres. Etter det NTB forstår er det meningen at pengene fra avgiften skal inn i havbruksfondet, som i sin tur fordeler midler med 70 prosent til kommune, 20 prosent til fylkene og 10 prosent til staten.

Næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) erkjenner at den nye avgiften vil gå ut over inntjeningen i havbruket.

– Definitivt. Men overskuddet i næringen er svært høyt i dag, mens kommunene som legger til rette for virksomheten får lite. Det er dette vi prøver å rette opp, sier Pollestad.

Han mener utsiktene til økte inntekter dessuten vil gjøre det mer attraktivt for kommuner å legge til rette for nye oppdrettsanlegg langs kysten.

Les også

Dette er Nordens «superøkonomi»

Les også

Sandberg håper på kinesisk lakseavtale: – Markedet er enormt

Les også

Møreforskning:
Terra-flyplass vil gi 1,2 milliarder i gevinst

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Fisk
 2. Laks
 3. Oppdrettsnæring

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Ny avgift for oppdrettsnæringen skal gi 400 millioner til kommunene

 2. Betalt innhold

  Høyre vil stanse ny avgift på oppdrettsfisk

 3. Frp frykter tapte jobber med ny avgift på oppdrettsfisk

 4. Lakseskatt-utvalg er klar med sin utredning

 5. Laksetopp: – Vi må tåle at det er milliardærer også utenfor Bygdøy