Norgesgruppen kjøper gjerne Coop-butikker: – Gir mulighet til å vokse

Men konserndirektør Per Roskifte vil gjerne sjekke ut butikkene nærmere først. Det vil også Rema 1000.

SLUKER GJERNE: Konserndirektør i NorgesGruppen Per Roskifte sier de trolig vil overta Coop-butikker hvis de er aktuelle og Konkurransetilsynet synes det er greit.

Heiko Junge
 • Karl Wig
 • Andreas Wolden Fredriksen
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Torsdag ettermiddag melder Coop at de foreslår å selge 103 av sine butikker for å gjøre Konkurrasetilsynet tilfredse og få igjennom Ica-avtalen.

Ifølge Coops konstituerte direktør vil et slikt salg sikre «fortsatt sterk konkurranse» i dagligvaremarkedet.

Vil vite mer

Og dersom Konkurransetilsynet synes det er greit, vil gjerne Norgesgruppen kjøpe flere av butikkene som Coop kvitter seg med.

Det sier konserndirektør Per Roskifte til E24. Han viser til at forslaget fra Coop var ventet, og at planer om mulige butikkoppkjøp fremgår av en intensjonsavtale mellom Coop og Norgesgruppen.

– Vi er positive til å overta butikker, under forutsetning om at Konkurransetilsynet gir åpning for det, sier Roskifte.

– Vi kjenner heller ikke til hvilke butikker det er snakk om. Før vi gjør det, blir det vanskelig å vurdere hvordan dette skal gjøres for vårt vedkommende. Vi vet ingenting om hvor interessante disse butikkene er.

Les også

Coop og Ica blir for store: Her kan de måtte selge

Vokser gjerne videre

– Hva tenker du om å kjøpe 103 Coop-butikker?

– Vi er nok ikke aktuell overtaker for alle sammen. Hvor lavt eller høyt antallet blir er også noe tilsynet må vurdere. Det må legges til grunn at våre markedsandeler holdes akseptable i regionene det er snakk om, sier Roskifte.

– Men dere vil kjøpe butikker, så lenge tilsynet sier det er greit?

– Ja, vi er positivt innstilte til å finne en slik løsning. Det er viktig å være offensiv i vår bransje, og dette gir en mulighet til å vokse, sier Norgesgruppen-toppen.

– Interessert til riktig pris og beliggenhet

Men de er ikke de eneste som snuser på Coops butikker.

- Vi er interessert dersom pris og beliggenhet er riktig. Vi avventer nå Konkurransetilsynets behandling, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema 1000 til E24 via epost.

Hun fremholder at de 103 butikkene er betydelig flere enn nå avgåtte Coop-sjef Svein Fanebust tidligere har gitt uttrykk for skal selges.

– Vi registrerer at Norgesgruppen ser forhåndsavtalen med Coop som en mulighet til å vokse enda mer, og at Coop fortsatt omtaler intensjonsavtalen med Norgesgruppen som førstevalg som kjøper. Vi regner med at Konkurransetilsynet ser nøye på om slike forhåndsavtaler hemmer konkurransen i markedet, fortsetter Beyer.

103 kan være for mange

Konkurransetilsynet sier til E24 at de jakter en løsning hvor Coop ikke sitter igjen med for mange butikker, men heller ikke for få.

– I disse konsentrerte markedene kan salg av for mange eller feil butikker skade konkurransen. For å akseptere forslaget må vi derfor være sikre på at dette er treffsikre tiltak, sier Magnus Gabrielsen, avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet med ansvar for dagligvarer, til E24.

– Kjøperen blir tema senere

Han vil ikke kommentere hvordan de stiller seg til kjøperen av butikkene.

– Spørsmål om hvem som skal kjøpe de butikkene som eventuelt skal selges er ikke en del av dette forslaget, og vil eventuelt bli et tema senere i prosessen, sier Gabrielsen.

Dagligvaremarkedet må være balansert i hver region, noe som gir ekstra hodebry for tilsynet. Det finnes ingen klar prosentgrense for markedsandel – det må vurderes for individuelt for hvert område.

En kartlegging av VG og E24 viser at Ica-oppkjøpet i utgangspunktet vil sikre Coop total dominans – med 100 prosent markedsandel i flere byer og tettsteder.

Du kan sjekke hele listen i denne saken, men hovedfunnene er som følger, det varslede salget av 103 butikker ikke medregnet:

 • Mange steder vil Ica/Coop få fullt monopol, med 100 prosent, ved en sammenslåing.
 • På 44 steder i landet vil de få over 70 prosent markedsmakt.
 • På 239 steder vil de kontrollere mer enn 50 prosent av det lokale dagligvaremarkedet.
 • De fleste stedene ligger i grisgrendte strøk, i stor grad på Vestlandet og Nord-Norge.
 • I de store byene er det ingen områder hvor de får over 70 prosent av markedet.

Ica-kjøp for 2,5 mrd.

Det var i oktober i fjor at Coops oppkjøp av Ica Norge ble annonsert. Totalt er det snakk om 533 Ica-butikker som kjøpes for 2,5 milliarder kroner.

Men Konkurransetilsynet vil ha forsikringer om at matvare-krigen opprettholdes etter kjøpet. Coops forslag om å kvitte seg med 103 butikker er et forsøk på å temme tilsynets konkurranse-bekymring.

Konkurransetilsynet har nå en frist til 4. mars til å vurdere om Coops salgsforslag vil løse konkurranseproblemene oppkjøpet kan føre til lokalt og nasjonalt.

Flere artikler

 1. Konkurransetilsynet varsler gebyr på 20 millioner kroner til Norgesgruppen

 2. Coop tilbyr å selge 103 butikker

 3. Coop får overta Ica

 4. Annonsørinnhold

 5. – Tviler på at Coop finner kjøpere til 103 butikker

 6. Stor-razzia hos dagligvarekjeder