Dette har overrasket Spetalen, Stordalen og Skogen Lund mest de siste ti årene

Skogen Lund, Spetalen og Stordalen trekker alle frem finanskrisen i 2008 som det de husker best fra de siste ti årene.

INNHOLDSRIKE 10 ÅR: NHO-sjef Kristin Skogen Lund, investor Øystein Stray Spetalen og hotellkonge Petter Anker Stordalen.
Publisert:

Siden 2006 har norsk og internasjonal økonomi vært gjennom en stor utvikling.

Hvilke enkelthendelser er det som har satt mest spor? Hva har preget utviklingen i norsk næringsliv mest? Hva har overrasket oss?

Her er svarene til et lite knippe av landets mest profilerte næringslivstopper.

E24 fyller ti år: Slik har verden formet oss

Stordalen: – En svart svane ingen så komme

Petter Stordalen ble av Kapital kåret til Norges åttende rikeste person i 2015, oppført med en formue på 13,4 milliarder kroner.

Siden 2006 har hotellbaronen vært styreleder i Nordic Choice Hotels, der han eier 100 prosent av aksjekapitalen.

– Hvilke økonomiske hendelser husker du best fra årene 2006-2016?

LAVRENTE-OVERRASKET: Petter Stordalen hadde ikke trodd for ti år siden at man skulle ha så lave renter i dag.

– Jeg kommer ikke utenom finanskrisen, en svart svane som ingen så komme eller forsto konsekvensene av før den var et faktum. To hendelser av det gode slaget var, for min egen del, Nordic Choice sitt comeback på den danske hotellmarkedet og inntoget i Finland, sier Stordalen som i oktober skal åpne to nye hoteller i Helsinki.

– Hva mener du har preget utviklingen i norsk næringsliv mest siden 2006?

– Tempoet er betydelig skrudd opp, sier Stordalen.

– Endringer kommer raskere og er mer gjennomgripende. I hotellbransjen forandrer teknologi gjestenes atferd og kundedialogen. Nye forventninger til service og produkt tvinger frem en massiv fornyelse av en ellers konservativ bransje. De som ikke følger med nå, vil falle fra.

– Hva er det du er mest overrasket over at har skjedd i løpet av de siste ti årene?

– Det ekstremt lave rentenivået vi har i dag. Det er historisk. Negativ styringsrente, lav oljepris, uenige eksperter og høy gjeldsgrad. Det er mye som tyder på at E24 vil ha mye å rapportere om fremover også.

Stordalen forteller at han er innom E24 daglig, og beskriver det som «en premissleverandør på finansnyheter».

Les også

– Brennmerket meg og mange andre for resten av livet

Skogen Lund: – Gjennomgripende digitalisering

Administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Kristin Skogen Lund, jobbet selv i Schibsted da E24 blir lansert.

– Jeg vil gi E24 honnør for å ha klart seg veldig bra i den medieslagmarken vi har sett de siste årene, sier Skogen Lund, som forteller at hun leser E24 jevnlig.

– Hvilke økonomiske hendelser husker du best fra årene 2006-2016?

NHO-DIREKTØR: Kristin Skogen Lund peker på finanskrisen som en av enkelthendelsene som hun husker best fra de siste ti årene.

– Det er naturlig å trekke frem den massive veksten norsk økonomi har gått gjennom i løpet av perioden, selv om en slik oppgang gjerne ikke oppleves som en enkelthendelse. Skal jeg peke på noe som ligner mer på enkelthendelser, vil jeg velge finanskrisen og de siste tiders oljebrems.

– Hva mener du har preget utviklingen i norsk næringsliv mest siden 2006?

– Veksten i petroleumssektoren er én slik faktor. Den gjennomgripende digitaliseringen av hele arbeids- og næringslivet er en annen, som dessuten kommer til å prege oss i stor grad fremover.

– Hva er det du er mest overrasket over at har skjedd i løpet av de siste ti årene?

– Mange så nok for seg at oljeprisen på sikt ville flate ut, men de fleste ble nok også overrasket over hvor raskt prisen har falt og hvor stort omfang oljebremsen har fått.

Les også

Finanskrisen steg for steg

Spetalen: – Politikernes avhengighet

Trader og investor Øystein Stray Spetalen er ifølge Kapital god for fire milliarder kroner. Det er 1,7 milliarder kroner mer enn hva samme publikasjon beregnet i 2006.

Den frittalende finansmannen gjort en rekke handler i løpet av de ti årene, hvorav noen mindre lukrative enn andre.

– For 10 år siden gjorde jeg en feilinvestering i Norske Skog. Jeg trodde aldri utviklingen av elektroniske media skulle ta over for papiraviser i den grad det har gjort, sier Spetalen – som forteller at E24 og Hegnar.no er det første han leser hver morgen.

– DN hentes som regel først i postkassen når man kommer fra jobb og går rett i papiravfallet eller i bunnen av hamsterburet. Det hadde jeg aldri trodd for 10 år siden.

FINANSKRISE: – De voldsomme svingningene og hvor raskt markedet falt, vil for alltid bli husket, sier Spetalen om finanskrisen i 2008. Her blir skiltet til den tidligere storbanken båret inn for salg på auksjonshuset Christie's i London i 2010.

Hvilke økonomiske hendelser husker du best fra årene 2006-2016?

– Det er uten tvil finanskrisen. De voldsomme svingningene og hvor raskt markedet falt, vil for alltid bli husket.

Hva mener du har preget utviklingen i norsk næringsliv mest siden 2006?

– Kraftig lønnsvekst for ledere ansatt i selskaper uten eier i styret. Frafallet av kapitalisme i eierstyringen har medført nullavkastning for aksjonærer i flere store eierløse selskaper. Dette vil fortsette da styrene ikke velges ut fra kvalifikasjoner, men ut fra hvem som er politisk spiselig, mener Spetalen.

Hva er det du er mest overrasket over at har skjedd i løpet av de siste ti årene?

– Ved å se 10 år tilbake trodde jeg aldri at politikerne ville bli så avhengig av spekulasjonsøkonomien og at sentralbankene skulle redde feilslåtte investeringer på bekostning av sparepengene til alle de som står opp hver morgen og gjør ærlige samfunnsoppgaver, sier Spetalen – som gir politikerne det glatte lag, og ikke er spesielt optimistisk:

– Politikernes avhengighet av børs-, valuta- og rentemarkedet er et stort antidemokratisk problem som jeg mener vi dessverre kun har sett første kapitel av vedrørende negative følger det vil medføre, sier han.

Les også

– Produsentene er blitt bortskjemte

Les også

Derfor er Island blitt «annerledeslandet»

Les også

Mohn med ny milliongave

Publisert:
Gå til e24.no