Bytaxi-sjefen ber regjeringen slå ned på konkurrenten Yango

Taxitjenesten Yango opererer i Norge som om ingenting har skjedd i Ukraina, skriver Bytaxi-sjef Jarle Kanaris i en e-post til Støre-regjeringen. Selskapet avviser anklagene fra Kanaris.

Daglig leder Jarle Kanaris i Bytaxi, her avbildet for en tidligere artikkel i Aftenposten.
Publisert: Publisert:

Kanaris hevder i e-posten, som E24 har fått innsyn i, at det finnes mye persondata i systemene til Yango som kan brukes av den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

– Ingen skal fortelle meg at ikke FSB får tak i akkurat det de krever fra slike selskaper, sier han til E24.

Han viser til at taxiappens eierselskap, russiske Yandex, i tur deleies av den sanksjonerte armeneren Tigran Khudaverdyan.

Khudaverdyan ble satt på sanksjonslistene til Australia, Belgia, Sveits, EU og Storbritannia etter å ha deltatt på et møte med Vladimir Putin og flere russiske oligarker på dagen for den russiske invasjonen av Ukraina.

Siden da har han fratrådt som styremedlem og viseadministrerende direktør, ifølge en børsmelding fra selskapet i mars.

Les også

SV mener regjeringen bryter taxiløfter

Men Yangos russiske morselskap Yandex, ofte omtalt som Russlands Google, er stadig i en skvis. Selskapet har blitt anklaget for å holde tilbake informasjon om krigen i Ukraina.

Frustrasjon

«Eierstrukturen og tilknytningen til Putin burde alene være nok til at selskapet ble kastet ut av Norge. For lenge siden», skriver Kanaris i e-posten til regjeringen.

I tillegg mener han at Yango opererer ulovlig i Norge ved ikke å følge skatteforvaltningsreglene. E-posten, som ble sendt 9. mai i år, er foreløpig ubesvart, opplyser han.

Den ble sendt i en kombinasjon av frustrasjon og det at «svært lite skjer med denne regjeringen», forklarer han.

– Det utslagsgivende var vedtaket om å nekte skip over 500 tonn adgang til norske havner. De klarer dette, men evner ikke å gjøre noe med app-selskapene.

Som avslutning på e-posten til statsminister Støre og finansminister Vedum, stiller Kanaris to spørsmål:

«1. Mener regjeringen at den russiske taxi-appen Yango, med sin tilknytning til Yandex, Putin og FSB, ikke utgjør en sikkerhetsrisiko for brukerne og kongeriket?

2. Mener regjeringen at Yango og eierselskapet Yandex ikke bør ilegges sanksjoner i Norge?»

Snaut to uker senere har Kanaris, som sitter i styre til Vestre Aker Senterparti, fortsatt ikke fått svar fra sin egen partileder, eller fra noen andre i regjeringsapparatet.

Yango: – Nederlandsk

Yangos internasjonale pressekontor tilbakeviser Kanaris’ påstander i en e-post til E24.

– Påstandene i brevet er usanne. Yango-appen i Norge er driftet av Yandex.Taxi B.V., som er registrert i Nederland og som strengt overholder EU-lovgivning, GDPR og lokale lover og regler. Vi overholder også retningslinjene gitt av Android og iOS for brukerdata.

Selskapet skriver videre at det holder høy sikkerhetsstandard som er verifisert av den internasjonale SOC2/3-rapporteringsstandarden om sikkerhet, tilgjengelighet, behandlingsintegritet og datakonfidensialitet.

– Som før kan dataene til Yango-brukere i Norge kun utleveres etter formell forespørsel fra nederlandske myndigheter til Yandex.Taxi B. V. og da kun via etablerte internasjonale prosedyrer, for eksempel med Interpol. Dataene til brukere av Yango i Norge deles ikke med noen statlige myndigheter utenfor disse prosedyrene.

– Hverken Yandex.Taxi B. V. eller morselskapet Yandex N.V. (som også er registrert i Nederland) har blitt sanksjonert i USA, EU eller Storbritannia.

Yango-eier Yandex har 30 kontorer og fem datasentre over hele verden, og har vært notert på Nasdaq siden 2011 og Moskva-børsen siden 2014.

UD: Bankene har ansvar

Seniorrådgiver Mari Bangstad i Kommunikasjonsenheten i Utenriksdepartementet (UD) viser til at tidligere Yandex-topp Khudaverdyan gikk fra sin stilling i selskapet i forbindelse med at han ble satt på sanksjonslistene.

– Hvis det likevel skulle stemme at Khudaverdyan eller andre listeførte eier eller kontrollerer Yandex Norway og merkevaren Yangos virksomhet i Norge, skal transaksjoner med selskapet fryses, skriver Bangstad i en epost.

Hun forteller at banker og andre finansinstitusjoner der selskapet har kontoer eller gjennomfører transaksjoner, har et spesielt ansvar for å kontrollere kundelister og eventuelt fryse midlene til selskaper som er eid eller kontrollert av en sanksjonert. Når eventuelle midler er fryst, skal dette rapporteres til UD.

– Utenriksdepartementet oppfordrer til å dele informasjon i tvilstilfeller. Både fysiske og juridiske personer er også lovpålagt å gi opplysninger som kan fremme overholdelse av sanksjonsregelverket til Utenriksdepartementet, opplyser Bangstad.

Publisert: